Tratament Anxietate
Aproape 1 din trei persoane va avea o forma de anxietate pe parcursul vietii.
Anxietatea e reprezentata de simptome fizice intense insotite de o stare de neliniste, sau panica. Starile pot aparea fiind declansate sau nu de un stimul exterior, si sunt exagerate fata de situatiile in care apar.
In general, tratamentul tulburarii de anxietate consta fie in psihoterapie (individuala sau de grup), fie in medicatie, fie amandoua combinate, in functie de caz. Necesitatea tratamentelor medicamentoase apare la cazurile mai grave sau la simptomele mai persistente.
Tratamentul tulburarilor de anxietate se face in general fara internare (in ambulator). In anumite situatii grave, cum ar fi aparitia concomitenta a altor simptome (ideatie suicidara, depresie severa, uz de substante sau agorafobie severa), tratamentul tulburarilor de anxietate poate necesita spitalizarea.
Ultimele studii indica faptul ca pe langa psihiatrie si psihoterapie mai este un lucru care ajuta foarte mult in acest proces. Este vorba de psihoeducatie care este foarte eficienta in a reduce starile de anxietate.
Psihoeducatia are rolul de a-i invata pe oameni despre anxietate si starile pe care le traiesc si a le dezvolta un set specific de abilitati pentru combaterea efectelor tulburarii de anxietate.
In zilele noastre exista medicamente foarte eficiente pentru tratarea simptomelor anxietatii. Efectul lor este de regula rapid si sunt si accesibile ca pret.
Daca tratamentul medicamentos pentru anxietate nu este luat conform indicatiilor medicului, efectele nu vor fi bune. Daca se intrerupe medicatia, la cazurile mai grave de anxietate, simptomele cu siguranta vor reaparea. De regula apar si mai intense decat prima data.
Astfel, medicul psihiatru nu va recomanda niciodata pastile pentru tratarea anxietatii fara sa-ti recomande si psihoterapie. Efectele tratamentelor medicamentoase se resfrang doar asupra simptomelor, nu si a cauzelor. Pe langa acestea este important sa ai grija de rutina zilnica care trebuie sa includa sport si pastrarea unei alimentatii echilibrate. Te poti documenta din diverse articole medicale scrise de specialisti pentru a invata cat mai multe despre propria tulburare de anxietate.
Tratamentul anxietatii analizeaza din doua puncte de vedere: medical si terapeutic. In multe din cazurile noastre, adesea ele merg in paralel pentru a crea un cadru eficient pentru parcurgerea procesului terapeutic.
Psihoterapeutul te ajuta sa rezolvi anumite probleme emotionale sau sa modifici anumite aspecte care te fac vulnerabil, asa cum este si cazul anxietatii generalizate. Are ca obiectiv sa afle starile prin care treci, sa determine cauza acestora, intensitatea si vechimea pe care o au si care sunt cauzele anxietatii care au contribuit la conturarea acestei probleme.
O prima parte a procesului terapeutic se va axa pe identificarea problemei si gasirea motivatiei necesare pentru a realiza aceasta schimbare pana la capat.
O alta parte a procesului se axeaza pe analiza problemei de fond si gasirea de metode alternative de a face fata acesteia, alta decat comportamentul actual.
Pe parcursul terapiei incepem sa capatam abilitati care ne ajuta sa devenim din ce in ce mai rezistenti comportamentelor nocive si stimulilor din ce in ce mai puternici. Cand pe parcursul acestei perioade de timp intalnim un stimul mai puternic decat nivelul nostru curent, cu siguranta suntem tentati sa avem acelasi comportament care a dus la aparitia tulburarii emotionale.