ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Tratament Depresie

Autor: Gabriella Bondoc

Depresia este o tulburare afectivă în care există o dispoziţie tristă sau pierderea interesului şi a plăcerii pentru o perioadă semnificativă de timp.

Aproape oricine a trecut printr-o dispoziție depresivă. Însă depresia este o boală pe care doar 15 oameni din 100 o fac în decursul vieții. Depresia nu omoară, dar are un impact major asupra calității vieții.

Tratamentul depresiei constă în abordarea de obicei mixtă, medicamentoasă și psihoterapeutică.

Tulburările depresive ușoare sau medii se pot trata doar cu psihoterapie. In cazurile severe, medicația este necesară.

  • Psihiatrie – Medicamente
  • Există până la 30 de medicamente diferite pentru tratarea depresiei, numite sugestiv, antidepresive. Aceste medicamente diferă prin modul de acțiune și prin efectele secundare pe care le pot cauza. Au în comun faptul că reglează cantitatea unor neurotransmițători din creier.

  • Psihoterapie
  • Tratamentul psihologic în depresie este esențial nu numai pentru tratamentul episodului prezent, dar și pentru prevenirea apariției de noi episoade dupa întreruperea tratamentului medicamentos.

     

    Metoda psihoterapeutică încearcă să afle și să modifice cauza care a dus la apariția simptomelor. Constă în ședințe cu un psihoterapeut săptămânale sau bi-săptămânale, pe o perioadă de cel puțin 6 luni.

    Tipurile de terapie recomandate pentru tratarea depresiei:

    Psihoterapia cognitivă – Pentru cei cu depresie majoră moderată, terapia cognitivă poate ajuta, uneori chiar mai bine decât medicamentele;

    Psihoterapie cognitiv-comportamentala – Poate ajuta un om nu numai sa-si schimbe felul cum gandeste dar si cum se comporta;

    Psihoterapia interpersonala – are ca scop imbunatatirea relatiilor cu ceilalti;

    Psihoterapia psihanalitica – creste increderea in sine si toleranta la frustrari;

    Psihoterapiile umaniste – schimba profund personalitatea si este axata pe rezolvarea traumelor din copilarie.

  • Psihoeducatie
  • Prin procesul de psihoeducație se realizeaza formarea unor abilități speciale care te ajuta sa depasesti cu succes episoadele depresive și prevenirea apariției unora noi. Psihoeducatia este un tratament psihosocial care si-a dovedit eficienta in tratarea depresiei pe langa psihoterapie si medicamente specifice.

  • Tratamente alternative
  • Pe langa medicatie si psihoterapie, depresia poate fi invinsa si prin schimbarea unor obiceiuri din rutina zilnica care sa-ti imbunatateasca starea de bine.

     

     
    Programare