Insomnia - Cum o tratam?
Lumea moderna ne face sa alergam neincetat. Atat de mult incat ne mai ramane foarte putin timp pentru odihna. Si chiar si atunci cand il avem, gandul ne ramane doar la ce avem de facut. Insomnia a devenit astfel cea mai raspandita afectiune din lume, fiind sursa principala a numeroase boli atat psihice, cat si fizice. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza chiar ca 2/3 din adultii tarilor dezvoltate nu reusesc sa doarma 8 ore pe noapte.
Ce este insomnia?
Insomnia reprezinta dificultatea de a adormi, incapacitatea de a dormi sau trezirile repetate noaptea. In funcție de durată, insomnia poate fi acută sau cronică (cu durată mai lungă de trei luni).
Care sunt cauzele ei?
Cea mai frecventa cauza a insomniei in prezent este stresul. Exista insa mai multe cauze care pot provoca aceasta tulburare:
- diferenta de fus orar
- diferite boli
- unele medicamente
- cantitatea de cafea bauta de peste zi
Tulburarile de natura psihica, cum ar fi depresia si anxietatea, provoaca si ele insomnie. Insa, din e in ce mai multi specialistii incep sa nu mai trateze insomnia ca pe un simptom al altor tulburari, ci ca pe o afectiune individuala.
Insomnia instalata pe termen lung este extrem de daunatoare organismului. In timpul somnului, mediul nostru intern, dar si extern, se reface. Consecintele deprivarii de somn sunt multiple si pot avea efecte pe termen lung:
- afectarea sistemului imunitar
- risc dublu de cancer
- cresterea glicemiei cu risc de aparitie a diabetului
- predispunerea la Alzheimer
- boli cardiovasculare
Tratamentul insomniei:
Din fericire, o data cu cresterea incidentei insomniei in randul oamenilor s-a inbunatatit si tratamentul pentru aceasta afectiune. In prezent, exista atat medicatie, cat si terapie axata pe imbunatatirea calitatii somnului.
Tehnicile non-farmaceutice sunt recomandate din prima faza a instalarii insomniei:
- Terapia cognitiv-comportamentala (presupune măsuri comportamentale, cognitive, restricția somnului și educație cu privire la igiena somnului)
- Tehnicile de relaxare (relaxarea musculara progresiva, training autogen, vizualizari)
Medicatia se recomanda doar atunci cand celelate metode au esuat. Exista mai multe clase de medicamente folosite:
- Benzodiazepinele (au efecte sedative, hipnotice, anxiolitice, relaxante și sunt eficiente în tratarea insomniei de scurtă durată; dau dependenta)
- Non-benzodiazepinele (o clasă de hipnotice și sedative dezvoltate pentru a reduce efectele secundare ale benzodiazepinelor; ofera aceleași beneficii, prin același mecanism, fara a da dependenta)
Tratarea insomniei de la primele simptome ajuta la prevenirea cronicizarii ei si a efectelor nocive de lunga durata pe care aceasta le poate provoca organismului. Specialistii nostri te pot ajuta sa combati insomnia prin tehnici moderne si benefice pe termen lung, fara a fi nevoie de medicatie.