Chiar si o doză mică de alcool în timpul sarcinii poate crește riscul de alcoolism pentru următoarele trei generații

Chiar si o doză mică de alcool în timpul sarcinii poate crește riscul de alcoolism pentru următoarele trei generații

©

Autor:

Chiar si o doză mică de alcool în timpul sarcinii poate crește riscul de alcoolism pentru următoarele trei generații
Potrivit studiilor anterioare, consumul de alcool È™i bolile generate de alcoolism reprezintă o ameninÈ›are reală pentru sănătatea populaÈ›iei, iar expunerea la cantități moderate de alcool în uter sau în primii ani de viață este un factor de risc major pentru abuzul de alcool, atât în adolescență cât È™i la maturitate.

Contextul în care are loc consumul de alcool influenÈ›ează cantitatea, făcând trecerea de la un pahar de vin ocazional la o noapte întreagă de beÈ›ie. O rată mai mare de alcoolism se înregistrează È™i la adolescenÈ›ii ai căror mame au consumat 2-3 pahare în timpul sarcinii. Expunerea prenatală la alcool alterează raspunsul neurofiziologic la alcool al fătului È™i este legată de predilecÈ›ia ulterioară a adultului pentru abuz.

Pentru studiul de față au colaborat Nicole Cameron - profesor în psihologie la Universitatea Binghamton din New York È™i Michael Nizhnikov de la Universitatea South Connecticut. AceÈ™tia au investigat efectele consumului de alcool în sarcină asupra comportamentului legat de alcool la generaÈ›iile viitoare. În acest scop, li s-a administrat cobailor gestanÈ›i echivalentul a unui pahar de vin pe zi, timp de patru zile consecutive, în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Ulterior, la noile generaÈ›ii de cobai s-a observat o predispoziÈ›ie pentru consumul de alcool la subiecÈ›ii ai căror mame È™i bunici au consumat alcool în perioada gestaÈ›iei, plus o alterare a sensibilității la alcool, comparativ cu subiecÈ›ii ai căror mame È™i bunici nu au consumat echivalentul unui pahar de vin pe perioada gestaÈ›iei.

Rezultatele studiului duc spre concluzia că doar o mică doză de alcool în timpul sarcinii este suficientă pentru a creÈ™te riscul de alcoolism la copii È™i nepoÈ›i.

„Alcoolul este un drog mârÈ™av, care poate afecta mai multe sisteme. Am selectat această perioadă de expunere deoarece, la È™obolani, în al doilea trimestru de sarcină au loc modificări importante - axonii dopaminergici din creierul mijlociu ajung la cortex, iar neuronii GABAergici se dezvoltă în stratul cortical IV. De vreme ce cortexul are rolul principal în medierea efectelor induse de etanol, aceste două evenimente sunt în mod special importante pentru studierea sensibilității la alcool È™i a abuzului”, a declarat Nicole Cameron.

Sursa: MedicalNewsToday

Data actualizare: 01-03-2016 | creare: 01-03-2016 | Vizite: 1570
Bibliografie
A little alcohol in pregnancy puts future generations at risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307086.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină creÈ™te riscul de diabet la copii
  • Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum