Cercetătorii caută un biomarker eficient pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare la diabetici

©

Autor:

Cercetătorii caută un biomarker eficient pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare la diabetici
Un studiu recent a investigat valoarea prognostică a nivelurilor serice de proprotein convertază subtilizină/kexină tip 9 (PCSK9) la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (DZT2) pentru a prezice mortalitatea de toate cauzele și evenimentele cardiovasculare adverse majore (ECAM).
Studiul a inclus 529 de pacienți, cu o vârstă medie de 67 de ani având diabet zaharat tip 2 și le-a analizat nivelurile PCSK9, complicațiile DZT2 și tratamentele administrate. Descoperirile au arătat că nivelurile de PCSK9 au fost mai mari la femeile cu complicații DZT2 și au fost asociate cu boli renale diabetice, antecedente de ECAM și tratament cu statine. Studiul a identificat limite specifice sexului pentru nivelurile de PCSK9 și a constatat că nivelurile crescute de PCSK9 au fost asociate cu un risc crescut de ECAM la femei, dar nu și la bărbați.

Studiul evidențiază necesitatea biomarkerilor de stratificare a riscului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și sugerează că nivelurile de PCSK9 ar putea face parte dintr-o abordare bazată pe biomarkeri a evaluării riscului. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine valoarea prognostică a PCSK9 și implicațiile sale specifice sexului în prezicerea evenimentelor cardiovasculare și a mortalității la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

sursa: News Medical
foto: Kateryna Kon / Shutterstock.com

Data actualizare: 18-07-2023 | creare: 18-07-2023 | Vizite: 212
Bibliografie
The prognostic value of PCSK9 levels for predicting major adverse cardiovascular events and mortality in diabetics, link: https://www.news-medical.net/news/20230717/The-prognostic-value-of-PCSK9-levels-for-predicting-major-adverse-cardiovascular-events-and-mortality-in-diabetics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet
  • Care este evoluția diabetului necontrolat
  • Complicațiile diabetului zaharat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum