Cercetătorii ar putea dezvolta un test de sânge care poate indica prezența depresiei

©

Autor:

Cercetătorii ar putea dezvolta un test de sânge care poate indica prezența depresiei
Un biomarker prezent în trombocitele umane ar putea ajuta cercetătorii la identificarea depresiei și a eficacității terapiei medicamentoase la pacienți în mod individual, dintr-un simplu test de sânge. Cercetătorii presupun că vor putea folosi testele de sânge pentru a determina dacă terapiile antidepresive funcționează, la o săptămână după începerea tratamentului.
Cercetarea se bazează pe studiile anterioare ale mai multor oameni de știință care au arătat, atât în studii efectuate pe oameni, cât și pe modele animale, că depresia este în concordanță cu scăderea adenililciclazei, o moleculă mică din interiorul celulei care este produsă ca răspuns la neurotransmițători precum serotonina și epinefrina. La persoanele deprimate, adenililciclaza este scăzută, motivul fiind reprezentat de blocajul proteinei intermediare care permite neurotransmițătorului să producă adenilil ciclaza, Gs alfa, într-o matrice bogată în colesterol a membranei.

Noul studiu, publicat în Molecular Psychiatry, a identificat biomarkerul celular pentru translocarea Gs alfa din plutele lipidice. Biomarkerul poate fi identificat printr-un test de sânge. „Ceea ce am dezvoltat este un test care nu poate indica doar prezența depresiei, ci poate indica și răspunsul terapeutic dintr-un singur biomarker, și acesta este ceva care nu a existat până în prezent”, a spus autorul studiului, Mark Rasenick, profesor distins de fiziologie și biofizică și psihiatrie la Universitatea Illinois din Chicago.

În prezent, pacienții și medicii lor trebuie să aștepte câteva săptămâni, uneori luni, pentru a determina dacă antidepresivele funcționează, iar când se stabilește că nu funcționează, se încearcă diferite terapii. „În prezent, depresia este în general diagnosticată în cabinetele medicului primar, unde nu există screening sofisticat. Cu acest test, un medic ar putea cere reexaminarea pacientului despre care se crede că suferă de depresie, dacă testul de sânge nu confirmă diagnosticul", spune Rasenick.

sursa: News Medical
foto: Mark Rasenick, UIC distinguished professor of physiology and biophysics and psychiatry. UIC Photo Services

Data actualizare: 04-01-2022 | creare: 04-01-2022 | Vizite: 387
Bibliografie
Researchers identify a biomarker in platelets that tracks the extent of depression, link: https://www.news-medical.net/news/20220103/Researchers-identify-a-biomarker-in-platelets-that-tracks-the-extent-of-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •