Cercetările arată că o ciupercă-parazit poate încetini creșterea celulelor canceroase

©

Autor:

Cercetările arată că o ciupercă-parazit poate încetini creșterea celulelor canceroase
Cordycepinul, un produs natural derivat din ciupercile parazitare de tip Cordyceps, a fost studiat pentru potențialul său în terapii anticancerigene și antiinflamatoare. În literatura recentă, cordycepinul a fost asociat cu efecte asupra receptorilor de adenozină, asupra kinazelor MAP ERK și asupra kinazei AMP activată (AMPK). Studiul cercetătorilor de la Școala de Farmacie a Universității din Nottingham clarifică efectul general al cordycepinului asupra transducției semnalelor de creștere celulară, precum și asupra supraviețuirii și proliferării celulare.

Studiul publicat în revista FEBS Letters a utilizat analiza profilurilor genetice în șase linii celulare pentru a evalua efectele cordycepinului asupra nivelurilor de ARN mesager și asocierii poliribozomilor în timp scurt (30 minute). Substanțele chimice și anticorpii utilizați au fost selectați pentru a examina modificările specifice ale căilor de semnalizare, incluzând PI3K/mTOR și MEK/ERK, cunoscute pentru rolul lor în supraviețuirea și proliferarea celulară.

Rezultate principale

  • Inhibarea căilor de semnalizare - Cordycepinul a demonstrat inhibarea căilor de semnalizare PI3K și ERK în toate liniile celulare studiate, reducând capacitatea celulelor de a se diviza și de a supraviețui. De asemenea, a activat kinaza AMPK, sugerând o schimbare în metabolismul celular.
  • Reducerea expresiei genelor legate de creștere - Cordycepinul a redus expresia genelor esențiale în răspunsul seric, incluzând gene care reglează creșterea tumorală și angiogeneza. De asemenea, a suprimat semnificativ transcripția factorilor de creștere precum EGF și TGF-β și semnalizarea Wnt/β-catenină, reducând astfel procesele de proliferare și de migrare celulară.
  • Efecte pe liniile celulare de cancer mamar - În celulele de cancer mamar (MCF-7 și MDA-MB-231), cordycepinul a redus migrarea și proliferarea celulară, iar în testele pe șoareci cu tumori MCF-7, tratamentul a încetinit semnificativ creșterea tumorală.

Mecanismul de acțiune

Studiul sugerează că cordycepinul acționează predominant prin inhibarea căilor PI3K și mTOR, afectând astfel transducția semnalului. Inhibarea acestor căi a fost observată în toate liniile celulare studiate și a fost susținută de efecte similare cu ale unor inhibitori consacrați ai PI3K. În schimb, activarea AMPK nu pare a fi esențială pentru efectele cordycepinului asupra transducției semnalului.

Concluzie

Cordycepinul are un potențial promițător ca substanță de bază pentru dezvoltarea de medicamente anticancerigene. Acesta inhibă în mod constant căile de creștere și supraviețuire celulară prin mecanisme care implică reducerea semnalizării PI3K și mTOR. Această inhibare multiplă a semnalizării ar putea reprezenta un avantaj în terapiile anticancerigene, ajutând la reducerea riscului de apariție a rezistenței la tratament.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-11-2024 | creare: 14-11-2024 | Vizite: 287
Bibliografie
Research shows caterpillar fungus can slow down growth of cancer cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/11/241107115256.htm

Image by Nanoray24 on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea Cordyceps sinensis pentru ameliorarea fibrozei pulmonare idiopatice
  •