Arahidele, contraindicate pacienților cu cancer, deoarece promovează metastaza
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul frecvent de arahide de către pacienții cu cancer ar putea crește riscul de răspândire a cancerului, sugerează un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Liverpool.
Studiul arată că aglutinina de arahide (PNA) , o proteină care leagă carbohidrații care intră rapid în circulația sângelui după ce se consumă arahide, interacționează cu celulele peretelui vascular sanguin pentru a produce două citokine promotori ai metastazei cancerului (IL-6 și MCP-1). Producția crescută de citokine determină alte celule endoteliale să adere la suprafața celulei, făcându-le mai atractive pentru celulele tumorale circulante și astfel promovând potențial metastaza.
Într-un studiu anterior, o echipă de cercetători condusă de profesorul Lu-Gang Yu a raportat că PNA circulant interacționează cu o proteină exprimată pe suprafața celulelor tumorale în fluxul sanguin, ceea ce declanșează modificări ale proteinelor mai mari. În urma interacțiunii rezultă molecule de adeziune subiacente pe suprafața celulei canceroase, iar celulele canceroase se pot atașa astfel mai ușor la vasele de sânge. De asemenea, interacțiunea permite celulelor canceroase să formeze mici aglomerări care prelungesc supraviețuirea celulelor canceroase în circulația corpului. „Deși sunt necesare încă cercetări și investigații suplimentare, aceste studii sugerează că consumul foarte frecvent de arahide de către pacienții cu cancer ar putea crește riscul de răspândire metastatică.”, a declarat Lu-Gang Yu.
În ciuda dovezilor existente, un studiu amplu din SUA nu a raportat niciun impact semnificativ al consumului de arahide asupra mortalității prin cancer. Într-un alt studiu, consumul de arahide nu a avut niciun efect semnificativ asupra prognosticului la bărbații cu cancer de prostată stabilit. „Cu toate acestea, rămâne posibilitatea ca PNA circulant, cel puțin la nivelurile relativ ridicate găsite la scurt timp după o„ doză ”mare de arahide, să aibă un efect biologic semnificativ asupra celulelor tumorale care circulă în acel moment, cu un potențial de risc crescut de metastaze. Prin urmare, consumul ridicat sau foarte frecvent de arahide ar trebui evitat de pacienții cu cancer.”
sursa: Science Daily
Studiul arată că aglutinina de arahide (PNA) , o proteină care leagă carbohidrații care intră rapid în circulația sângelui după ce se consumă arahide, interacționează cu celulele peretelui vascular sanguin pentru a produce două citokine promotori ai metastazei cancerului (IL-6 și MCP-1). Producția crescută de citokine determină alte celule endoteliale să adere la suprafața celulei, făcându-le mai atractive pentru celulele tumorale circulante și astfel promovând potențial metastaza.
Într-un studiu anterior, o echipă de cercetători condusă de profesorul Lu-Gang Yu a raportat că PNA circulant interacționează cu o proteină exprimată pe suprafața celulelor tumorale în fluxul sanguin, ceea ce declanșează modificări ale proteinelor mai mari. În urma interacțiunii rezultă molecule de adeziune subiacente pe suprafața celulei canceroase, iar celulele canceroase se pot atașa astfel mai ușor la vasele de sânge. De asemenea, interacțiunea permite celulelor canceroase să formeze mici aglomerări care prelungesc supraviețuirea celulelor canceroase în circulația corpului. „Deși sunt necesare încă cercetări și investigații suplimentare, aceste studii sugerează că consumul foarte frecvent de arahide de către pacienții cu cancer ar putea crește riscul de răspândire metastatică.”, a declarat Lu-Gang Yu.
În ciuda dovezilor existente, un studiu amplu din SUA nu a raportat niciun impact semnificativ al consumului de arahide asupra mortalității prin cancer. Într-un alt studiu, consumul de arahide nu a avut niciun efect semnificativ asupra prognosticului la bărbații cu cancer de prostată stabilit. „Cu toate acestea, rămâne posibilitatea ca PNA circulant, cel puțin la nivelurile relativ ridicate găsite la scurt timp după o„ doză ”mare de arahide, să aibă un efect biologic semnificativ asupra celulelor tumorale care circulă în acel moment, cu un potențial de risc crescut de metastaze. Prin urmare, consumul ridicat sau foarte frecvent de arahide ar trebui evitat de pacienții cu cancer.”
sursa: Science Daily
Data actualizare: 06-08-2021 | creare: 06-08-2021 | Vizite: 1783
Bibliografie
Frequent consumption of peanuts by cancer patients may increase risk of cancer spread, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210804123555.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Genă responsabilă de îmbătrânire poate sta și la baza dezvoltării cancerului
- Depresia și anxietatea nu presupun un risc mai mare de cancer
- Studiu: riscul cardiac al supraviețuitorilor cancerului, diferit în funcție de tratamentul administrat
- Inteligența artificială, folosită pentru diagnosticarea cancerului mamar
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Carcinomatoza peritoneala - recomandari
- Metastaza carcinomatoasa (carcinom cu celule clare)
- ASA ARATA UN PACIENT DE CANCER CU MULTIPLE METASTAZE
- Ce se poate face pentru a evita metastazele?
- A fost diagnosticat cu metastaza pleurala de adenocarcinom cu punct de plecare plamanul drept
- Metastaze multiple la rinichi si plamani
- Cancer prostata, metastaza coloana vertebrala