Ce este mătreața și cum scapi de ea
Autor: Irimia Monica Cristiana
Ce este mătreața?
Mătreața (cunoscută și sub numele de dermatită seboreică) este excesul de descuamare a stratului superior al pielii de pe scalp, sprâncene sau părțile laterale ale nasului. Acest strat superior de piele este format din celule moarte, care le protejează pe cele mai sensibile. Este normal ca acestea să fie îndepărtate și să se descuameze, deoarece organismul produce în mod constant celule noi care le înlocuiesc pe cele vechi.
Cu toate acestea, când vorbim despre mătreață, ne referim la cojițe vizibile în păr și pe haine, celule care se regenerează prea repede, în exces și sunt foarte inestetice. Astfel, mătreața este, în primul rând, o problemă de natură estetică, pe care mulți oameni o consideră neatrăgătoare sau jenantă. Din punct de vedere medical, mătreața nu este o afecțiune gravă. Nu este contagioasă. Pruritul sau mâncărimea scalpului este un efect secundar, extrem de neplăcut, care însoțește mătreața. De obicei, foliculii de păr (rădăcinile) nu se infectează.
Mătreața apare la fel de frecvent la bărbați și la femei. Ea tinde să se agraveze în adolescență, apare și la vârsta adultă, dar tot odată cu vârsta dispare treptat. De asemenea, cei care au acnee sau tenul gras tind să aibă mai multe probleme cu mătreața. Ea se mai ameliorează în timpul lunilor de vară, cu excepția cazului în care vremea este excepțional de fierbinte și este umezeală foarte mare. Expunerea la lumina naturală a soarelui și reducerea stresului pot ajuta în problemele legate de mătreață și de ținerea acesteia sub control.
Cauzele apariției mătreții
Cauza principală mătreții nu este bine cunoscută. Mătreața poate fi cauzată de producția hormonală, dat fiind faptul că problemele cu mătreața încep adesea în adolescență. Afecțiunea se poate agrava în cazul în care există o sensibilitate la o ciupercă anume, care, în mod obișnuit, se găsește pe scalp și pe piele. Mătreața poate avea, însă, o multitudine de cauze, printre care:
Pielea iritată, grasă (dermatita seboreică)
Această cauză, una dintre cele mai frecvente în cazul apariției mătreții, se caracterizează prin pielea roșie, grasă, acoperită de cruste albe sau gălbui. Dermatita seboreică poate afecta scalpul și alte zone bogate în glande sebacee, cum ar fi: sprâncenele, părțile laterale ale nasului, în spatele urechilor, sternul, zona inghinală și, uneori, în zona axilelor.
Nu te speli suficient de des pe cap
Dacă nu vă spălați în mod regulat părul, uleiurile și celulele moarte de pe scalp se pot acumula, rezultând astfel mătreața.
O ciupercă (Malassezia)
Malassezia trăiește pe scalpurile majorității adulților. Dar, la unii oameni, aceasta irită scalpul și poate provoca creșterea numărului de celule. Celulele mor și se desprind de scalp, sunt albe și au aspectul unor fulgi care cad din păr și apar pe perie, pe haine.
Pielea uscată
„Fulgii” uscați sunt, în general, mai mici și mai puțin grași decât cei care apar din alte cauze. Roșeața sau inflamația sunt mai puțin întâlnite. Este posibil să observați că aveți pielea uscată și în alte zone ale corpului, cum ar fi picioarele și brațele.
Sensibilitatea crescută la produse de îngrijire a părului (dermatita de contact)
Uneori, sensibilitatea la anumite ingrediente din produsele de îngrijire a părului sau la coloranții pentru păr pot provoca un scalp roșu, iritat și plin de mătreață. Trebuie să renunțăm la produsul/ produsele respectiv (e) imediat, iar mătreața va dispărea cu timpul.
Remedii împotriva mătreții
Pentru a potoli senzația de mâncărime a scalpului puteți utiliza șampoanele anti-mătreață care se găsesc în comerț, la supermarket. Nu veți găsi șamponul perfect din prima. Nu vă descurajați și încercați mai multe șampoane până dați de cel potrivit, în funcție de tipul de mătreață. Uneori, alternarea a două sau trei șampoane anti-mătreață poate funcționa la fel de bine.
Dintre produsele pe care le puteți găsi pe rafturile magazinelor, cele mai indicate sunt:
- Head & Shoulders și Jason Dandruff Relief, care conțin pirution de zinc, un antibacterian și antifungic.
- Neutrogena T/ Gel este un șampon pe bază de gudron. Cărbunele poate ameliora diverse afecțiuni, de la mătreață la psoriazis, încetinind procesul de regenerare a celulelor de pe scalp. Atenție ! Acest tip de șampon poate decolora părul.
- Neutrogena T/ Sal conține o doză de acid salicilic și poate reduce cantitatea de scuame/ coji de pe suprafața scalpului. Cu toate acestea, acest șampon vă poate usca scalpul. Dacă observați că scalpul dumneavoastră este foarte uscat, asigurați-vă că utilizați, după spălare, și un balsam hidratant.
- Selsun Blue are în compoziție sulfură de seleniu. Acesta poate să încetinească procesul de regenerare a celulelor și, de asemenea, să reducă Malassezia. Atenție! Pentru că și acest șampon poate să decoloreze părul.
- Nizoral este un șampon puternic, care conține ketoconazol, un antifungic cu spectru larg.
Este important să lăsăm șamponul să acționeze timp de 5 minute și să nu ne clătim imediat pe cap, astfel încât ingredientele active din aceste produse să poată acționa.
https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp#3
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-dandruff-basics
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/diagnosis-treatment/drc-20353854
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Caderea parului in mod abundent si matreata
- Dermatita seboreica, par nu foarte gras, matreata si coji
- Poate afecta creierul?
- Cojite ingrozitoare pe pielea capului
- Pete rosii pe cap?
- Caderea parului si multa matreata
- Ce tip de mătreață am si cum o pot trata?
- Matreata sprancene/frunte bubite micute pe frunte !
- Matreata