Ce efecte are consumul de ovăz asupra microbiomului intestinal?

©

Autor:

Ce efecte are consumul de ovăz asupra microbiomului intestinal?
Un studiu recent publicat în Nutrients Journal explorează relația complicată dintre consumul de ovăz și microbiomul intestinal. Cercetarea subliniază importanța microbiomului intestinal în sănătatea umană și evidențiază beneficiile potențiale pentru sănătate derivate din metaboliții produși de această comunitate microbiană, în special acizii grași cu lanț scurt. Ovăzul este bogat în fibre solubile și insolubile, ceea ce îl face un aliment funcțional recunoscut și o sursă valoroasă de prebiotice.
Studiul analizează rolul compușilor specifici prezenți în ovăz, cum ar fi β-glucanul, care a fost studiat pe larg pentru efectele sale prebiotice și potențialul de a reduce colesterolul și de a regla nivelul zahărului din sânge. Se crede că fermentația β-glucanului de către bacteriile intestinale generează acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi acetatul, butiratul și propionatul, influențând în același timp compoziția microbiomului intestinal.

Se crede că compușii fenolici unici din ovăz, inclusiv avenantramidele și avenacinele, contribuie la proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, protejând potențial împotriva cancerului de colon, bolilor coronariene și problemelor de piele. În special, ovăzul este potrivit pentru persoanele cu boală celiacă datorită lipsei de gluten.

Disbioza microbiomului intestinal a fost asociată cu diferite boli, inclusiv cele care afectează pielea, sănătatea mintală și cogniția. Studiul subliniază și mai mult importanța dietei în modelarea microbiomului intestinal și subliniază interesul crescând în cercetare pentru fibrele prebiotice pentru a modula sănătatea intestinală.

În cadrul studiului cercetătorii au efectuat o revizuire cuprinzătoare a articolelor relevante publicate între 2012 și 2023, concentrându-se pe efectele produselor din ovăz asupra funcției microbiomului intestinal. Ei au identificat descoperiri semnificative care susțin potențialul ovăzului de a satisface nevoile de fibre alimentare și de a contribui la sănătatea generală. Studiul explorează, de asemenea, compușii bioactivi din ovăz, cum ar fi fenolicii și avenantramidele, care posedă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante promițătoare.

Numeroase studii discutate în recenzie sugerează că consumul de ovăz poate duce la scăderea nivelului de colesterol și poate aduce beneficii persoanelor supraponderale și celor cu diabet zaharat de tip 2. Pentru a explica aceste efecte, sunt propuse mecanisme precum alterarea reabsorbției acizilor biliari și modularea compoziției microbiotei intestinale.

În timp ce studiul evidențiază legăturile promițătoare dintre consumul de ovăz, sănătatea microbiomului intestinal și producția de metaboliți benefici, el recunoaște necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a stabili dovezi concludente. În general, studiul oferă informații valoroase asupra potențialelor beneficii pentru sănătate ale ovăzului și asupra rolului acestora în promovarea funcției microbiomului intestinal și a sintezei acizilor grași cu lanț scurt.

sursa: News Medical
foto: Vladislav Noseek/Shutterstock.com

Data actualizare: 16-08-2023 | creare: 16-08-2023 | Vizite: 518
Bibliografie
The impact of oat consumption on the gut microbiota, link: https://www.news-medical.net/news/20230815/The-impact-of-oat-consumption-on-the-gut-microbiota.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!