Carnea de laborator, textură similară cu cea a cărnii reale
Autor: Teodorescu Mihai
Cultivarea de carne în laborator oferă o alternativă mai ecologică È™i de lungă durată pentru producÈ›ia de carne pe scară largă.
Carnea cultivată în laborator poate revoluÈ›iona industria alimentară, deoarece nu necesită creÈ™terea È™i sacrificarea unor animale, fiind o resursă regenerabilă. Există, însă, câteva probleme majore pe care oamenii de È™tiință trebuie să le depășească, pentru a putea ajunge ca într-un final carnea cultivată în laborator să devină un produs de bază È™i să fie comercializată în magazine. Textura diferită de cea a cărnii reale poate reprezenta o problemă majoră, deoarece aspectul influenÈ›ează alegerile unui consumator.
Un nou studiu, realizat de către cercetătorii de la Școala de Inginerie È™i ȘtiinÈ›e Aplicate de la Harvard John A. Paulson, demonstrează că este posibilă crearea de carne de laborator cu textura È™i consistenÈ›a cărnii normale. Cercetătorii au cultivat celule ale muÈ™chilor de vacă È™i iepure pe schele (elemente structurale care È›ine celulele sau È›esuturile împreună) de gelatină comestibile. Reproducerea fibrelor lungi È™i subÈ›iri, asemănătoare cu cele în care se dezvoltă muÈ™chii scheletici È™i È›esutul adipos din carnea animalelor, a constituit principala provocare cu care inginerii s-au confruntat.
Pentru a putea creÈ™te È›esuturile musculare în laborator, a fost folosit un material comestibil care a permis celulelor musculare ataÈ™area È™i dezvoltarea în tehnologia 3D. Tehnica dezvoltată de către Kit Parker, autorul principal al studiului, cunoscută sub denumirea de Rotary Jet Spinning, foloseÈ™te forÈ›a centrifugă pentru a roti nanofibrele È™i pentru a forma astfel baza celulelor. Echipa de cercetători a însămânÈ›at fibrele dezvoltate cu celule de muÈ™chi de iepure È™i vacă. DeÈ™i au reuÈ™it să creeze un produs cu o structură comparabilă cu cea a cărnii naturale, oamenii de È™tiință au recunoscut că în continuare există dificultăți în producÈ›ia de carne de laborator, deoarece aceasta nu conÈ›ine aceeaÈ™i cantitate de fibre musculare ca o carne naturală.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi instrumente utile pentru persoanele cu leziuni ale măduvei, disponibile online
- Plasturele care monitorizează cantitatea de raze UV la care suntem expuși
- O nouă metodă de livrare țintită a medicamentelor ce le dublează durata de acțiune
- Cercetătorii dezvoltă noi metode de construcție a celulelor sintetice
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni