Dispozitivul pentru printarea 3D a grefelor de piele

©

Autor:

Dispozitivul pentru printarea 3D a grefelor de piele
Un dispozitiv de printare biologică dezvoltat recent ar putea facilita obținerea grefelor de piele pentru tratarea arsurilor. Dispozitivul a fost dezvoltat în cadrul Universității Carlos al III-lea din Madrid, permițând printarea 3D a pielii umane pentru utilizarea în scopuri de cercetare sau pentru transplant de piele.

Se utilizează „cerneală” biologică obținută din plasmă, proteine, celule epiteliale și alte componente biologice. Urmează depozitarea selectivă computerizată a acestor componente în zona patului de printare, într-o manieră precisă.

Amestecarea corectă a componentelor biologice, condițiile de lucru astfel încât celulele să nu se deterioreze și depozitarea corectă a produselor sunt esențiale pentru rezultate de calitate.

Pielea produsă de dispozitiv este formată dintr-un strat extern – epiderma și un strat mai subțire și mai profund – derma, realizat din fibroblaste ce produc colagen. Colagenul îi conferă pielii elasticitate și rezistență mecanică. De asemenea, pielea printată conține și strat cornos.

Dacă pielea a fost creată pentru cercetare (cum ar fi testarea cosmeticelor sau a produselor farmaceutice), orice celulă umană epitelială poate fi folosită. Dacă, în schimb, pielea va fi utilizată pentru un transplant, sunt necesare celule de la pacient. Acestea sunt crescute în laborator și ulterior sunt utilizate în procesul de printare.

Tehnica de bioprintare permite ca pielea să fie dezvoltată într-o manieră standardizată, automată, iar procesul este mai puțin costisitor și mai puțin traumatizant pentru pacient decât metoda tradițională de recoltare a autogrefelor.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Biofabrication.

În următorul video oamenii de știință prezintă tehnica de printare 3D a pielii umane:



Sursa: Newatlas

Data actualizare: 30-01-2017 | creare: 30-01-2017 | Vizite: 1593
Bibliografie
3-D bioprinter produces functional human skin 'suitable for transplant', link:
http://newatlas.com/skin-bioprinter/47520/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un dispozitiv imprimat 3-D ce poate detecta rapid anemia
  • Bandajul ce poate preveni infectarea arsurilor
  • Silent Partner - dispozitivul care reduce volumul sforăitului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum