Cariile de biberon

Cariile de biberon

©

Autor:

Cariile de biberon

Cu toate că sunt dinÈ›i temporari, care se vor înlocui treptat cu dinÈ›i definitivi, dinÈ›ii bebeluÈ™ilor necesită la fel de multă atenÈ›ie deorece sunt susceptibili la carii dentare.

De fapt, dinÈ›ii temporari ar trebui îngrijiÈ›i la fel de bine ca È™i cei definitivi din mai multe motive. DinÈ›ii definitivi se află deja, la naÈ™tere, în interiorul maxilarelor È™i îÈ™i vor continua dezvoltarea odată cu creÈ™terea. Dacă dinÈ›ii temporari se pierd înainte ca dinÈ›ii definitivi să se dezvolte complet, aceÈ™tia din urmă vor fi afectaÈ›i, la fel ca È™i spaÈ›iul acestora pe arcada dentară. Cel mai adesea, copiii care îÈ™i pierd prematur dinÈ›ii temporari vor necesita tratamente ortodontice pentru alinierea dinÈ›ilor definitivi. (1)

În plus, copiii, la fel ca È™i adulÈ›ii, au nevoie de dinÈ›i sănătoÈ™i pentru a putea mesteca alimentele corespunzător, respectiv pentru a avea o nutriÈ›ie echilibrată È™i pentru a se dezvolta corespunzător. Mai mult decât atât, sănătatea dinÈ›ilor îi ajută în vorbirea corectă, dar È™i în dezvoltarea încrederii în sine.

În cazul bebeluÈ™ilor È™i sugarilor, cariile dentare poartă numele de carii de biberon. Aceste carii apar, de obicei, la nivelul dinÈ›ilor frontali de la nivelul maxilarului superior, dar pot fi afectaÈ›i de aceste carii È™i alÈ›i dinÈ›i. (2)

Cauzele apariției cariilor de biberon

Dezvoltarea cariilor de biberon au la bază mai multe posibile cauze. Expunerea prelungită a dinÈ›ilor la zaharuri este principalul motiv pentru apariÈ›ia cariilor. Cele mai frecvente „surse” de zaharuri în cazul sugarilor sunt băuturile îndulcite cu zahăr sau miere. Foarte frecvent, copiii adorm cu un biberon plin cu ceai sau lapte îndulcit.

Caria dentară este o afecÈ›iune bacteriană, adică este rezultatul atacului microbian asupra structurilor dentare. La naÈ™tere, copiii nu prezintă nicio bacterie în cavitatea bucală, dar cu timpul aceasta se va popula cu bacterii. Multe dintre bacteriile din cavitatea bucală se transferă de la mamă sau de la alÈ›i membrii ai familiei prin salivă. Dacă înainte de a-i da copilului suzeta sau biberonul mama le „curăță” introducându-le înainte în propria cavitate bucală, îi va transfera copilului o mare parte din bacteriile sale. AcelaÈ™i lucru se întâmplă È™i cu linguriÈ›a, atunci când bebeluÈ™ul mănâncă deja alimente solide.

O altă cauză a cariilor de biberon este faptul că bebelușul nu primește o cantitate suficientă de fluor din alimentație. (2)

 

Simptome ale cariilor de biberon

Cel mai frecvent, caria de biberon se manifestă la nivelul dinÈ›ilor frontali superiori, deoarece sunt primii care intră în contact cu lichidele dulci. În plus, dinÈ›ii frontali inferiori (de la nivelul maxilarului inferior) sunt protejaÈ›i, într-o oarecare măsură, de limbă È™i de prezenÈ›a salivei la acel nivel, care conÈ›ine anumiÈ›i factori antimicrobieni în compoziÈ›ie.

Într-un stadiu incipent caria de biberon se manifestă la nivelul dinÈ›ilor prin anumite zone mai „albicioase” cu aspect cretos. Dacă în acest stadiu cariile nu au fost depistate la timp, caria va progresa, dinÈ›ii vor prezenta carii vizibile, de culoare galbenă sau maronie.

Cariile de biberon pot fi asimptomatice o periodă de timp, cu alte cuvinte, copiii nu vor simÈ›i durere. În timp, însă, e posibil ca durerile să se manifeste brusc, însoÈ›ite de umflarea gingiei din jurul dinÈ›ilor sau chiar de umflarea obrajilor sau a buzelor. Această durere se poate asocia cu febră (37, 8 grade Celsius) È™i chiar o stare generală proastă a copilului.

 

Tratamentul cariilor de biberon

În cazul cariilor de biberon, medicul dentist va evalua, mai întâi, gradul de distrucÈ›ie al dintelui/dinÈ›ilor, după care va decide metoda de tratament.
  
În situaÈ›ia în care cariile sunt depistate într-un stadiu incipient, dinÈ›ii afectaÈ›i pot fi trataÈ›i cu ajutorul fluorului, dar È™i cu instituirea unei igiene corespunzătoare. Atunci când cariile dentare nu au afectat decât smalÈ›ul dentar È™i dentina, dar nu a afectat pulpa dentară sunt necesare reconstituri ale dinÈ›ilor.

Atunci când pulpa dintelui este afectată, iar copilul prezintă deja infecÈ›ii la nivelul gingiilor È™i maxilarelor, se va recurge la extracÈ›ia dinÈ›ilor. Din păcate, pierderea prematură a dinÈ›ilor temporari va afecta capacitatea copilului de a se hrăni corespunzător, dar È™i de a învăța vorbirea corectă. Acest lucru va avea È™i repercursiuni pe termen lung, deoarece dinÈ›ii definitivi nu vor avea spaÈ›iu suficient pe arcadele dentare, copilul necesitând tratamente ortodontice.

 

Prevenirea cariilor de biberon

Cariile de biberon se pot preveni prin mai multe modalități:

  • igiena dentară – atunci când dinÈ›ii îÈ™i fac apariÈ›ia în cavitatea bucală este importat ca părinÈ›ii să le asigure o curățare corespunzătoare; acest lucru poate fi realizat fie cu ajutorul unui tampon steril sau îmbibat în ser fiziologic, fie cu ajutorul unor periuÈ›e de dinÈ›i pentru copii È™i cu ajutorul unei cantități mici de pastă de dinÈ›i cu conÈ›inut scăzut de fluor;
  • alimentaÈ›ia – este important ca în biberon să se introducă fie lapte matern, fie formulă de lapte pregătit după instrucÈ›iunile producătorului; nu este recomandat consumul altor lichide precum sucurile, apa îndulcită sau ceai îndulcit;
  • copiii ar trebui să adoarmă după ce au consumat conÈ›inutul din biberon È™i nu în acelaÈ™i timp; pe parcursul somnului secreÈ›ia de salivă scade foarte mult, iar dinÈ›ii nu vor mai fi protejaÈ›i de acÈ›iunea acidă a glucidelor;
  • depistarea incipientă a cariilor de biberon – prezentarea perioadică la medicul dentist va permite o examinare completă a cavității bucale a copilului. (4)


Recomandări

  • Este foarte important să se evite transferul de salivă de la mamă (sau de la alt membru al familiei) la copil, prin suzetă sau linguriță.
  • Încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii este foarte importantă, deoarece aceste obiceiuri se vor perpetua È™i mai departe, pe parcursul vieÈ›ii.
  • În cazul în care copilul a fost obiÈ™nuit deja să adoarmă cu biberonul umplut cu lichide dulci, este bine ca acel lichid să fie diluat treptat cu apă (pe parcurul a 2-3 săptămâni) după care, biberonul ar trebui umplut doar cu apă simplă, neîndulcită. (3, 4)

Data actualizare: 21-12-2015 | creare: 21-12-2015 | Vizite: 3501
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene È™i la prevenirea cariilor
  • Cariile de colet
  • Tehnica imagistică ce permite depistarea precoce a cariilor dentare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum