Candida la bărbați

©

Autor:

Candida la bărbați

Candidoza, tradusă clinic prin prezența unei infecții cauzate de înmulțirea necontrolată a speciei Candida albicans, este o afecțiune comună la ambele sexe. La persoanele de sex masculin, aceasta se poate localiza atât la nivelul mucoaselor care definesc formele de candidoză prezente și la femei, adică la nivel tegumentar sau oral, însă este deseori întâlnită la nivel genital, putând denumirea de balanită candidozică. (1)

Etiopatogenie

Candida este prezentă la nivelul tegumentelor și mucoaselor în mod normal, însă anumite condiții locale de mediu pot determina înmulțirea acesteia și, în final, apariția unei infecții. Se consideră că cel mai propice mediu pentru apariția unei infecții candidozice este cel umed, potrivit unui studiu recent, prin intermediul căruia s-a observat că cele mai frecvente infecții recurente au loc în aceste condiții. (2, 3)

Printre factorii de risc ai candidozei la bărbați se numără:

  • contacte sexuale cu parteneri ce prezintă candidoză;
  • purtarea hainelor strâmte sau din material sintetic;
  • utilizarea produselor de igienă ce irită pielea;
  • prezența bolilor cu transmitere sexuală;
  • uscarea incompletă a glandului penian;
  • prezența unui sistem imunitar slăbit;
  • spălarea zonei genitale cu săpun;
  • administrarea de antibiotice;
  • igienă locală deficitară;
  • obezitatea;
  • diabetul. (3, 4)


Cu toate acestea, în ciuda caracterului infecțios al candidozei, aceasta nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, deși se poate transmite de la un partener la altul în timpul actului sexual, în special dacă nu sunt folosite mijloace de prevenire a acestor afecțiuni, precum prezervativul. (5)

Simptome

Simptomele definitorii pentru balanita candidozică, similare sau chiar identice cu cele pe care le prezintă persoanele de sex feminin în cadrul unei astfel de infecții, sunt reprezentate de senzații de arsură sau mâncărime și de inflamația glandului penian, precum și de secreții patologice albicioase sau gălbui din uretră, urât mirositoare. (2)

În plus, candida la bărbați se poate însoți și de alte manifestări:

  • senzație de arsură sau usturime în timpul micțiunii;
  • dureri sau disconfort în timpul actului sexual;
  • pete albicioase sau roșii pe glandul penian;
  • piele crăpată în zona genitală;
  • dureri sau dificultăți la decalotare. (4, 5, 6)


Tratament

Atitudinea terapeutică în cazul balanitei candidozice este una de oprire a infecției prin intermediul unor substanțe medicamentoase antifungice, precum miconazol, nistatin sau clotrimazol. Acestea se găsesc sub formă de unguente, iar tratamentul topic durează, în general, în jur de o săptămână. Cu toate acestea, dacă simptomele nu se ameliorează, iar infecția persistă, se poate opta pentru medicamente antifungice cu administrare orală, precum fluconazolul, sau creme cu hidrocortizon. (2, 4)

De asemenea, cu scopul prevenirii răspândirii acestei infecții și vindecării rapide a acesteia, este recomandată o atenție deosebită la igiena locală. Mai exact, pacienții trebuie să curețe bine zona afectată și să o usuce corespunzător ulterior, astfel încât mediul local să nu fie umed, oferind terenul propice dezvoltării ulterioare a Candidei.

Mai mult, în scopul limitării inflamației de la acest nivel, este contraindicată utilizarea săpunului, uleiurilor, dezinfectanților și deodorantelor. Purtarea lenjeriei intime din materiale naturale, care să permită zonelor acoperite să fie aerisite, este recomandată pentru asigurarea unui mediu uscat. (6, 7)

Prognostic

În majoritatea cazurilor, o infecție cu Candida albicans este ușor de tratat și, în urma administrării medicamentelor necesare, aceasta dispare. Cu toate acestea, riscul de reapariție al candidozei este apreciat ca fiind cuprins între 4 și 10% din cazurile de balanită candidozică. Prezența unei forme recurente implică urmarea unui tratament antifungic timp mai îndelungat, mai exact aproximativ un an.

Mai mult, o posibilă complicație a candidozei la bărbați este ajungerea infecției în fluxul sanguin, situație în care clinic se întâlnește candidemia, denumită și candidoza invazivă. Această afecțiune are o rată de mortalitate mare, estimându-se că valoarea acesteia este de aproximativ 30%, cu fluctuații ce depinde de vârsta persoanei ce a suferit complicația, cel mai periculos fiind la nou-născuți și la persoanele în vârstă. (2)

De asemenea, candidoza peniană netratată poate duce și la:

  • apariția unor aderențe sau cicatrici la nivelul glandului;
  • creșterea riscului de apariție a cancerului penian;
  • alterări ale circulației sanguine peniene;
  • limitări ale decalotării. (4)


Prevenție

Candidoza la nivelul organelor genitale masculine poate fi prevenită printr-o igienă corespunzătoare, cu produse ce nu irită sau modifică pH-ul local, la fel ca în cazul persoanelor de sex feminin. În fapt, recomandările profilactice împotriva infecției cu Candida albicans sunt comune pentru cele două sexe, întrucât și factorii etiologici sunt similari.

Spălarea organelor genitale trebuie obligatoriu urmată de uscarea corespunzătoare a lor, întrucât menținerea umedă a zonei în cauză poate genera multiplicarea acestei specii fungice. În plus, bărbații ar trebui să poarte lenjerie care să permită aerului să circule, în vederea aerisirii unor zone predispuse la transpirație și umezeală. (2)

Contactul sexual este contraindicat persoanelor care suferă de această infecție, atât pentru a preveni răspândirea acesteia, cât și pentru a limita leziunile locale cauzate de inflamație. Prin urmare, în cazul în care partenerul suferă de o astfel de infecție, este recomandată abstinența, deoarece metodele contraceptive precum prezervativul nu protejează în proporție de 100%. (4, 7)


Data actualizare: 13-06-2023 | creare: 13-06-2023 | Vizite: 974
Bibliografie
1. R AN, Rafiq NB. Candidiasis. [Updated 2023 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/
2. Penile Yeast Infection: What You Need to Know, https://www.healthline.com/health/mens-health/penile-yeast-infection
3. Metin A, Dilek N, Bilgili SG. Recurrent candidal intertrigo: challenges and solutions. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018 Apr 17;11:175-185. doi: 10.2147/CCID.S127841. PMID: 29713190; PMCID: PMC5909782.
4. Male Yeast Infection, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23199-male-yeast-infection#symptoms-and-causes
5. How does thrush affect men?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/246615
6. Yeast Infections in Men: What to Know, https://www.everydayhealth.com/yeast-infection/guide/men/
7. Genital thrush in males, https://www.healthdirect.gov.au/genital-thrush-in-males#treatment
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: