Reducerea consumului de carne poate contribui la scăderea riscului general de cancer

©

Autor:

Reducerea consumului de carne poate contribui la scăderea riscului general de cancer
Consumul de carne de cinci sau mai puține ori pe săptămână este asociat cu un risc mai mic de cancer, potrivit unui studiu publicat în revista BMC Medicine. Riscul, redus cu 14% în rândul persoanelor cu o dietă vegetariană sau vegană. Cercetătorii au investigat relația dintre dietă și riscul de cancer analizând datele colectate de la peste 470.000 de adulți britanici.
Participanții la studiu, cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, au raportat cât de des au mâncat carne și pește, iar cercetătorii au calculat incidența noilor cancere care s-au dezvoltat pe o perioadă medie de 11 ani, folosind fișele de sănătate. Ei au luat în considerare starea diabetului zaharat și factorii socio-demografici, socioeconomici și de stil de viață în analizele lor. Conform răspunsurilor furnizate, peste 247.000 dintre participanți (echivalentul a mai mult de jumătate dintre participanți) au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână, 205.382 (44%) dintre participanți au mâncat carne de cinci sau mai puține ori pe săptămână, puțin peste 10.000 (2%) au mâncat pește, dar nu și carne și aproape 8.700 (2%) au avut diete vegetariene sau vegane. Dintre participanți, aproape 55.000 (echivalentul a 12%) au dezvoltat cancer în timpul perioadei de studiu.

Cercetătorii au descoperit că riscul general de cancer a fost cu 2% mai mic în rândul celor care au mâncat carne de cinci sau mai puține ori pe săptămână, cu 10% mai mic în rândul celor care au mâncat pește, dar nu și carne și cu 14% mai mic în rândul vegetarienilor și veganilor, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână. Când au comparat incidența unor tipuri de cancer specifice cu dieta participanților, autorii au descoperit că cei care au mâncat carne de cinci sau mai puține ori pe săptămână au avut un risc cu 9% mai mic de cancer colorectal, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că riscul de cancer de prostată a fost cu 20% mai mic în rândul bărbaților care au mâncat pește, dar nu și carne și cu 31% mai mic în rândul bărbaților care au urmat o dietă vegetariană, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână.

Deoarece studiul este unul observațional, nu se poate concluziona că există o relație cauzală între dietă și riscul de cancer. Totodată, deoarece datele au fost colectate la un moment dat al vieții participanților și nu pe o perioadă lungă de timp, este posibil ca datele să nu fie reprezentative pentru dietele participanților de-a lungul vieții.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-02-2022 | creare: 28-02-2022 | Vizite: 399
Bibliografie
Low-meat and meat-free diets associated with lower overall cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220223202818.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum