Reducerea consumului de carne poate contribui la scăderea riscului general de cancer

Reducerea consumului de carne poate contribui la scăderea riscului general de cancer

©

Autor:

Reducerea consumului de carne poate contribui la scăderea riscului general de cancer
Consumul de carne de cinci sau mai puÈ›ine ori pe săptămână este asociat cu un risc mai mic de cancer, potrivit unui studiu publicat în revista BMC Medicine. Riscul, redus cu 14% în rândul persoanelor cu o dietă vegetariană sau vegană. Cercetătorii au investigat relaÈ›ia dintre dietă È™i riscul de cancer analizând datele colectate de la peste 470.000 de adulÈ›i britanici.
ParticipanÈ›ii la studiu, cu vârste cuprinse între 40 È™i 70 de ani, au raportat cât de des au mâncat carne È™i peÈ™te, iar cercetătorii au calculat incidenÈ›a noilor cancere care s-au dezvoltat pe o perioadă medie de 11 ani, folosind fiÈ™ele de sănătate. Ei au luat în considerare starea diabetului zaharat È™i factorii socio-demografici, socioeconomici È™i de stil de viață în analizele lor. Conform răspunsurilor furnizate, peste 247.000 dintre participanÈ›i (echivalentul a mai mult de jumătate dintre participanÈ›i) au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână, 205.382 (44%) dintre participanÈ›i au mâncat carne de cinci sau mai puÈ›ine ori pe săptămână, puÈ›in peste 10.000 (2%) au mâncat peÈ™te, dar nu È™i carne È™i aproape 8.700 (2%) au avut diete vegetariene sau vegane. Dintre participanÈ›i, aproape 55.000 (echivalentul a 12%) au dezvoltat cancer în timpul perioadei de studiu.

Cercetătorii au descoperit că riscul general de cancer a fost cu 2% mai mic în rândul celor care au mâncat carne de cinci sau mai puÈ›ine ori pe săptămână, cu 10% mai mic în rândul celor care au mâncat peÈ™te, dar nu È™i carne È™i cu 14% mai mic în rândul vegetarienilor È™i veganilor, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână. Când au comparat incidenÈ›a unor tipuri de cancer specifice cu dieta participanÈ›ilor, autorii au descoperit că cei care au mâncat carne de cinci sau mai puÈ›ine ori pe săptămână au avut un risc cu 9% mai mic de cancer colorectal, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că riscul de cancer de prostată a fost cu 20% mai mic în rândul bărbaÈ›ilor care au mâncat peÈ™te, dar nu È™i carne È™i cu 31% mai mic în rândul bărbaÈ›ilor care au urmat o dietă vegetariană, comparativ cu cei care au mâncat carne de mai mult de cinci ori pe săptămână.

Deoarece studiul este unul observaÈ›ional, nu se poate concluziona că există o relaÈ›ie cauzală între dietă È™i riscul de cancer. Totodată, deoarece datele au fost colectate la un moment dat al vieÈ›ii participanÈ›ilor È™i nu pe o perioadă lungă de timp, este posibil ca datele să nu fie reprezentative pentru dietele participanÈ›ilor de-a lungul vieÈ›ii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-02-2022 | creare: 28-02-2022 | Vizite: 377
Bibliografie
Low-meat and meat-free diets associated with lower overall cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220223202818.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea creÈ™te riscul genetic pentru cancer mamar la urmaÈ™i
  • Meta-analiză: creÈ™terea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanÈ›elor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum