Calitatea dietei poate scădea riscul cardiovascular la supraviețuitoarele cancerului mamar
©
Autor: Airinei Camelia
În Statele Unite, peste 3,8 milioane de femei care au supraviețuit cancerului de sân se confruntă cu un risc crescut de boli cardiovasculare (BCV), principala cauză de deces nelegată de cancer în această populație. Tratamentele cardiotoxice pentru cancerul de sân și factorii de risc comuni dintre cancerul de sân și BCV contribuie semnificativ la acest risc.
Deși cercetările anterioare au sugerat că un regim alimentar sănătos poate reduce mortalitatea non-cancer și totală printre supraviețuitoarele cancerului de sân, puțin se știe despre relația dintre calitatea dietei și riscul specific de BCV în acest grup. Studiul Pathways, un studiu de cohortă prospectivă ce include femei diagnosticate cu cancer de sân, a evaluat această relație, folosind indici de calitate a dietei bazată pe aderența la recomandările alimentare sănătoase.
Analiza a inclus 3.415 participante, evaluând consumul lor alimentar prin chestionare de frecvență alimentară și calculând scoruri pentru diverse indici de dietă, cum ar fi DASH și indicele mediteranean alternativ. Rezultatele au indicat că o aderență mai mare la dietele sănătoase este asociată cu un risc scăzut de evenimente cardiovasculare și decese legate de BCV. De exemplu, cele din cuartilul superior pentru scorul DASH au avut un risc semnificativ mai mic de insuficiență cardiacă și evenimente secundare de BCV comparativ cu cele din cuartilul inferior.
Aceste descoperiri subliniază importanța integrării ghidurilor nutriționale în planurile de îngrijire pentru supraviețuitoarele cancerului de sân, având potențialul de a îmbunătăți prognosticul pe termen lung și de a reduce povara BCV în această populație vulnerabilă. Mai mult, aderența la un regim alimentar de tip DASH sau mediteranean poate fi deosebit de benefică pentru aceste paciente, în special în contextul tratamentelor cardiotoxice.
Studiul Pathways adaugă o perspectivă valoroasă asupra impactului dietei asupra sănătății cardiovasculare în rândul supraviețuitoarelor de cancer de sân, sugerând că îmbunătățirea calității dietei poate juca un rol cheie în gestionarea riscului de BCV. Aceste rezultate ar putea ghida recomandările clinice și sprijini elaborarea de politici de sănătate publică orientate către optimizarea îngrijirii post-cancer pentru femei.
sursa: MedicalXpress
Deși cercetările anterioare au sugerat că un regim alimentar sănătos poate reduce mortalitatea non-cancer și totală printre supraviețuitoarele cancerului de sân, puțin se știe despre relația dintre calitatea dietei și riscul specific de BCV în acest grup. Studiul Pathways, un studiu de cohortă prospectivă ce include femei diagnosticate cu cancer de sân, a evaluat această relație, folosind indici de calitate a dietei bazată pe aderența la recomandările alimentare sănătoase.
Analiza a inclus 3.415 participante, evaluând consumul lor alimentar prin chestionare de frecvență alimentară și calculând scoruri pentru diverse indici de dietă, cum ar fi DASH și indicele mediteranean alternativ. Rezultatele au indicat că o aderență mai mare la dietele sănătoase este asociată cu un risc scăzut de evenimente cardiovasculare și decese legate de BCV. De exemplu, cele din cuartilul superior pentru scorul DASH au avut un risc semnificativ mai mic de insuficiență cardiacă și evenimente secundare de BCV comparativ cu cele din cuartilul inferior.
Aceste descoperiri subliniază importanța integrării ghidurilor nutriționale în planurile de îngrijire pentru supraviețuitoarele cancerului de sân, având potențialul de a îmbunătăți prognosticul pe termen lung și de a reduce povara BCV în această populație vulnerabilă. Mai mult, aderența la un regim alimentar de tip DASH sau mediteranean poate fi deosebit de benefică pentru aceste paciente, în special în contextul tratamentelor cardiotoxice.
Studiul Pathways adaugă o perspectivă valoroasă asupra impactului dietei asupra sănătății cardiovasculare în rândul supraviețuitoarelor de cancer de sân, sugerând că îmbunătățirea calității dietei poate juca un rol cheie în gestionarea riscului de BCV. Aceste rezultate ar putea ghida recomandările clinice și sprijini elaborarea de politici de sănătate publică orientate către optimizarea îngrijirii post-cancer pentru femei.
sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 17-04-2024 | creare: 17-04-2024 | Vizite: 209
Bibliografie
Healthy diet lowers heart disease risk in breast cancer survivors, study finds, link: https://medicalxpress.com/news/2024-04-healthy-diet-lowers-heart-disease.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Debutul maniei, tulburărilor din spectrului schizofreniei și tulburărilor depresive asociate cu perimenopauza
- Sângerările menstruale abundente cresc riscul de boli de inimă la femeile tinere
- Femeile care urmează terapii cu estrogen oral, mai predispuse la hipertensiune arterială
- Cercetările susțin avortul foarte timpuriu pentru femeile care doresc oprirea sarcinii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni