Calendarul vaccinarilor in 2007

Data publicării: 26-04-2007

Calendarul vaccinarilor in 2007 cuprinde vaccinarea  nou-nascutilor la 24 de ore de la nastere sau la 4-7 zile  pentru hepatita B si BCG, care se fac in maternitate.

Urmatoarele vaccinuri se fac la 2 luni, respectiv DTP (vaccin diftero-tetano-pertussis), hepatita B si vaccin polio oral (VPO) , apoi la 4 luni - DTP si VPO, la 6 luni - DTP, hepatita B, VPO, la 12 luni - DTP,VPO. Vaccinarile continua la 12-15 luni, cand se administreaza  RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion), 30-35 de luni, DTP.
    Vaccinarile copiilor se fac apoi la 7 ani (clasa I) cand se fac campanii scolare de vaccinare si la aceasta varsta se administreaza DT (vaccin diftero-tetanic pediatric care se utilizeaza pana la 14 ani) si RRO, in clasa a treia, la 9 ani, se face tot in campanii scolare  VPO, apoi la 14 ani - DT si Rub (vaccin rubeolic) si la 18 ani, in clasa a XII-a, hepatita B, tot in campanii scolare.
    Dr. Victor Olsavszky, reprezentantul pentru Romania al OMS, a declarat pentru ROMPRES ca se are in vederea introducerea altor vaccinuri si anume polio injectabil, intrucat este mai sigur, si cel impotriva Papilloma virursului ( HPL), extrem de important. El a subliniat ca prin vaccinare se inregistreaza o scadere pronuntata a bolilor contagioase.
    Recent, tarile din Regiunea Europeana au trebuit sa faca fata epidemiilor masive, in special cele de rujeola. Aceste epidemii continua sa se raspandeasca in Regiune, provocand mii de cazuri si ducand la decese in randul copiilor si adultilor. Aceasta reaparitie a bolilor care erau sub control sau fusesera eliminate in Regiune  reprezinta o preocupare permanenta, a subliniat reperezentantul OMS pentru Romania. Regiunea Europeana OMS a fost declarata ca zona fara pericol de poliomielita in 2002 si sunt depuse eforturi pentru a mentine acest succes. Comisia care monitorizeaza statusul poliomielitei in Regiune si-a exprimat grija privind riscul crescut de import de poliomielita in Europa.
    Desi Regiunea Europeana OMS are cea mai scazuta rata de incidenta a bolilor care pot fi prevenite prin vaccin, acestea continua sa produca aproximativ 32.000 de decese care pot fi prevenite in randul copiilor sub 5 ani in fiecare an, a mai spus dr.V. Olsavszky. El a subliniat necesitatea vaccinarii, unul dintre serviciile care costa foarte putin, dar care ofera beneficii uriase.

Sursa: Rompres, 26-04-2007, Vizualizari 1377
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.