Călcâiele uscate și crăpate – cum le îngrijim?
Autor: Asiminii Georgiana
Călcâiele uscate și crăpate reprezintă o problemă destul de comună atât pentru femei, cât și pentru bărbați, având implicații de ordin practic, dar mai ales estetic. Pentru doamne este cu atât mai mult un aspect incomod, cu cât aspectul călcâielor uscate și crăpate nu este prea plăcut vederii, astfel că limitează foarte mult purtarea sandalelor și a papucilor deschiși în anotimpul cald.
Pentru a putea scăpa de uscăciunea călcâielor, e necesar să conștientizăm cauza și să identificăm cele mai bune variante pe care le putem prelua, în funcție de stilul nostru de viață.
Din fericire, pe lângă numeroasele soluții existente în farmacii, există și destule metode care ne stau la îndemână chiar în interiorul propriei locuințe, cu puțină creativitate și ceva mai multă perseverență.
Ce anume cauzează uscarea și crăparea călcâielor?
Pielea de pe tălpi, spre deosebire de cea de pe restul corpului este uscată de la natură, pentru că nu beneficiază de glande sebacee, primindu-și hidratarea doar prin intermediul transpirației și în mod adițional, prin folosirea de creme și loțiuni.
Asta înseamnă că dacă nu obișnuim să folosim o cremă pentru picioare în mod regulat și/sau purtăm foarte frecvent încălțăminte deschisă (sandale, șlapi) care expun piciorul la factorii externi, suntem predispuși în a avea tălpi uscate, în special în zona călcâielor. Consecințele vor fi neplăcute: o piele îngroșată, aspect general uscat și neîngrijit și chiar apariția de crăpături nu doar inestetice, ci adesea dureroase. (1)
Problema călcâielor crăpate și uscate cauzată de hidratarea insuficientă este favorizată și de alți factori:
- expunerea îndelungată la soare
- îmbătrânirea (odată cu vârsta, pielea se usucă mult mai ușor)
- purtarea de pantofi care nu lasă piciorul să respire
- greutatea corporală care exercită presiune asupra picioarelor
- afecțiuni medicale cronice precum diabetul sau boli ale tiroidei
- afecțiuni dermatologice ca psoriazisul
- traiul în zone climatice foarte uscate
- deficiențe în organism ale unor vitamine și minerale importante
- predispoziția genetică (1,5)
Din păcate, uscarea călcâielor este adesea ignorată de persoanele care se confruntă cu problema, considerând-o o chestiune trecătoare și inofensivă. Nu este așa. Pe lângă faptul că aspectul călcâielor crăpate și uscate nu face bine pentru imaginea nimănui, în timp, manifestările se pot agrava, până în situația în care crăpăturile devin într-atât de profunde încât apar sângerări, devenind insuportabilă chiar și o simplă plimbare. (1)
Cum pot fi îngrijite și reparate călcâiele uscate și crăpate?
Poate că ați încercat deja mai multe soluții disponibile pe rafturile farmaciilor și a magazinelor de cosmetice și nu sunteți mulțumită de rezultate. Trebuie spus că eficiența oricărui tratament depinde de fiecare persoană în parte, pentru că fiecare om are un anumit pH al pielii. În plus, ne pare rău să spulberăm visele de piele catifelată peste noapte, repetiția este și în acest caz succesul rezultatului.
Pentru a scăpa de aspectul uscat și de crăpături trebuie să ne înmuiem constant picioarele și să îndepărtăm treptat pielea moartă, iar ulterior să oferim tălpilor o bună hidratare. Așadar, trei pași de bază: înmuiere, exfoliere, hidratare.
Vă oferim câteva metode prin care, dacă le veți urma regulat, veți putea ameliora simțitor și chiar vindeca călcâiele crăpate și uscate.
Folosiți sucul de lămâie pentru îndepărtarea pielii uscate
Lămâia este cu adevărat un fruct extraordinar cu întrebuințări nenumărate în cosmetică. Puteți prepara un suc din câteva lămâi, în care să țineți tălpile câteva minute. Sucul astringent de lămâie va acționa ca un acid care va dizolva celulele de piele moartă. Vă puteți folosi de un burete, de o piatră ponce sau de o lufă pentru a exfolia pielea înmuiată astfel. Dacă vă temeți că v-ați putea irita sau suferiți de răni ușoare și crăpături la tălpi și la călcâie, e mult mai recomandat să adăugați sucul de lămâie într-un lighean cu apă călduță și să vă înmuiați picioarele astfel. (1)
Uleiurile naturale, un hidratant excelent
După ce v-ați înmuiat călcâiele bine și ați îndepărtat ușor pielea întărită, puteți aplica în zonele uscate sau chiar crăpate un amestec obținut din ulei de măsline, ulei de lavandă și câteva picături de zeamă de lămâie. E esențial ca după aplicare să vă încălțați cu niște șosete cât mai groase. Puteți face acest tratament seara, înainte de culcare, pentru a purta șosetele pe timpul nopții și a evita ștergerea uleiurilor de pe piele. Alte uleiuri care dau rezultate foarte bune în cazul călcâielor uscate sunt cele de susan și de cocos, cunoscute pentru hidratarea intensă pe care o oferă pielii. (1,2 )
Apă de trandafiri și glicerină pentru picioare frumoase și elegante
Apa de trandafir este un adevărat elixir al frumuseții, cu numeroase întrebuințări cosmetice, având recomandări excelente și pentru hidratarea pielii uscarte a călcâielor. Realizați un amestec emolient folosind glicerină și apă de trandafiri, în proporții egale pe care îl poți aplica ori de câte ori aveți ocazia, chiar și atunci când vă pregătiți pentru un eveniment și vrei să arătați bine în sandale elegante. (3)
Miere și zahăr pentru exfoliere și hidratare
Acești doi îndulcitori pot fi folosiți cu rezultate bune și în scopuri cosmetice, nu doar pentru a da gust bun băuturilor și prăjiturilor. Putem începe îngrijirea călcâielor cu un scrub de 10-15 minute, realizat din zahăr brun și ulei de măsline, pentru a îndepărta celulele moarte. Tratamentul este completat apoi de o bună hidratare pe bază de miere: adăugăm o ceașcă de miere într-un lighean cu apă și ne înmuiem bine picioarele tip de un sfert de oră și chiar 20 de minute. Mierea va acționa pentru hidratare, dar va asigura și o mai bună vindecare a crăpăturilor, pentru că are proprietăți antibacteriene. (3,4)
Elimină durerea cauzată de crăpăturile călcâielor cu parafină
Crăpăturile călcâielor pot fi extrem de dureroase, provocând mari neplăceri persoanei afectate. O soluție care alină senzația neplăcută resimțită în zona crăpăturilor este aplicarea de parafină. Parafina se încălzește până are o consistență lichidă și poate fi îmbogățită cu un ulei vegetal hidratant, cum sunt cele de măsline, cocos, jojoba. Amestecul astfel obținut se lasă să se răcească puțin și apoi se aplică pe crăpături. E recomandată purtarea de șosete pe timpul nopții, după care dimineața se îndepărtează. (3)
Aplică vaselină cosmetică pe bază de petrol (petroleum jelly) pe călcâiele crăpate
După ce v-ați înmuiat bine tălpile și ați îndepărtat pielea uscată pe cât se poate, puteți aplica vaselină pe călcâiele crăpate, după care veți încălța șosete groase pe toată durata nopți, pentru că vaselina se absoarbe destul de greu. Vaselina pe bază de petrol are o culoare transparentă și o textură foarte grasă, aproape gelată; este folosită în fabricarea a numeroase preparate cosmetice. Dacă veți repeta procedeul de câteva ori asupra călcâielor tale, se va observa diferența. (3,6)
Pe viitor, pentru a preveni apariția și reapariția problemei călcâielor uscate și crăpate, e bine, pe lângă o bună hidratare și o exfoliere periodică și să limitați purtarea încălțămintei care expune talpa la praf și soare și să folosiți, în cazul în care aveți o activitate fizică intensă, pantofi care asigură o absorbție a șocurilor. De asemenea, evitați spălatul tălpilor cu săpun obișnuit, pentru că tinde să deshidrateze pielea, la fel ca și dușurile prea dese.(2)
Dacă problema călcâielor uscate și crăpate persistă, în ciuda folosirii perseverente a acestor „leacuri”, cât și a produselor cosmetice din comerț, e bine să apelați la un dermatolog, pentru a putea fi identificată o eventuală problemă de sănătate.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Gaura in calcai de cativa ani...
- Calcaie crapate
- Calcaie crapate
- Picioare crapate
- Talpi crapate
- Crăpături ale mâinilor si calcaie
- Calcaie crapate