Cafeaua îmbunătățește reacțiile vizuale, fiind mai utilă decât se credea anterior
©
Autor: Teodorescu Mihai

Acuitatea vizuală se referă la capacitatea unei persoane de a distinge și a aprecia forma și dimensiunea unor obiecte, dar și de a detecta și recunoaște detaliile elementelor din apropiere. Acuitatea vizuală poate fi măsurată în condiții statice (staționare) sau dinamice (în mișcare). Deși atât acuitatea vizuală statică cât și acuitatea vizuală dinamică oferă informații importante despre modul în care un individ interacționează cu lumea din jurul, abilitățile acuității vizuale dinamice sunt deosebit de importante în numeroase activități zilnice.
„Deși știm deja că cofeina mărește viteza mișcărilor rapide ale ochilor, am dorit să investigăm în continuare modul în care cofeina îmbunătățește procesarea vizuală și facilitează detectarea stimulilor vizuali în mișcare prin testarea acuității vizuale dinamice”, a spus co-autorul studiului, Beatríz Redondo cercetător în Departamentul de Optică al Universității din Granada.
În două zile separate, jumătate dintre participanții la studiu au ingerat o capsulă cu cofeină (4 mg/kg), în timp ce cealaltă jumătate a ingerat o capsulă placebo. Folosind un test conceput și validat la Universitatea din Waterloo, abilitățile dinamice ale acuității vizuale ale fiecărui participant au fost măsurate înainte și la 60 de minute după ingerarea cofeinei.
Cercetătorii au descoperit că participanții care au ingerat capsulele de cofeină au arătat o acuratețe semnificativ mai mare și o viteză mai rapidă atunci când au identificat stimuli în mișcare mai mici, deducând că cofeina influențează pozitiv procesarea stimulului și luarea deciziilor de către participanți. Viteza de mișcare a ochilor și sensibilitatea la contrast, care sunt implicate în performanța dinamică a acuității vizuale, au fost, de asemenea, sensibile la aportul de cofeină.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 317
Bibliografie
Coffee time: Caffeine improves reaction to moving target, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211201085155.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Studiu privind efectele prezenței televizorului sau a computerului în camera copilului
- Imaginile grafice de pe cutiile de țigări au impact asupra creierului
- Descifrarea genomului ploșnițelor: un pas major în combaterea rezistenței la insecticide
- Menopauza afectează calitatea vieții sexuale a femeilor sau poate chiar să o stopeze
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Poți să pățești ceva rău de la cafea?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei