Cafeaua espresso este mai nesănătoasă pentru bărbați decât pentru femei
La nivel mondial, cafeaua este considerată a fi una dintre cele mai consumate și mai iubite băuturi. Din acest motiv, se cercetează impactul cafelei, chiar și ca o mică problemă de sănătate, asupra organismului.
Studiile efectuate au observat faptul că există o corelație pozitivă între consumul de cafea și creșterea colesterolului total seric, astfel:
- cafeaua fiartă tradițională, alături de alți constituenți importanți, kahweol și cafestol, cresc semnificativ colesterolul total seric
- cafeaua la filtru nu se corelează cu creșterea colesterolului seric
Cafeaua la filtru crește lipoproteinele cu densitate scăzută și colesterolul seric total, fiind corelată cu incidența afecțiunilor cardiovasculare. Cafeaua espresso este un tip de cafea nefiltrată care conține colesterol LDL, care nu are funcții benefice pentru organism și se recomandă, în general, să fie în cantități cât mai mici.
Colesterolul ce are proprietăți benefice pentru organism este HDL colesterol. Astfel, s-a demonstrat că persoanele cu un consum moderat de cafea, 1-5 căni pe zi, sunt la risc scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii au remarcat o rata de mortalitate mai scăzută la persoanele ce consumă cafea filtrată, față de persoanele ce consumă cafea nefiltrată sau față de cei ce nu consumă deloc.
Un studiu realizat între anii 2015-2016 și publicat în revista Open Heart, s-a axat pe posibila asociere dintre consumul de cafea espresso și creșterea colesterolului, la ambele sexe. Acesta a cuprins 11.074 de femei și 10.009 de bărbați, cu vârstă peste 40 de ani.
Acest studiu a observat o asociere clară între cafeaua espresso și nivelul de colesterol, fiind mai mare la bărbați, comparativ cu femeile. De asemenea, dimensiunea cănilor de cafea este importantă privind creșterea nivelului de colesterol.
Pentru a explica de ce metabolismul bărbaților reacționează diferit față de femei în privința colesterolului, necesită încă studii suplimentare.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
- Interpretare analize-ajutor!
- Am facut preinfarct?
- Avc la trunchiul cerebral! urgent va rog!
- Vreau sa slabesc si sa-mi scad nivelul de colesterol
- Puls ridicat, ameteala foarte tare, colesterol marit + spasmofilie
- Eozinofile crescute
- Colesterol marit de cca. 9 ani
- Senzatie de rau
- Analize colesterol: HDL marit, LDL scazut
- Colesterol marit