Clinica de Psihosomatica si psihonutritie
Clinica Psiharmony PsyBody propune o abordare complet noua si unica asupra a doua dimensiuni, Psihosomatica si Psihonutritia.
Preocuparea de a studia legatura intre psihic si corp a determinat ca pe langa specializarile multiple in domeniul psihologiei, Lector univ dr Monica Mihaila sa adauge pregatirii sale o perfectionare in nutritie prin absolvirea unei astfel de formari stiintifice.
A rezultat un domeniu absolut nou, psihonutritia.
Totodata, preocuparile s-au extins in a studia aspectele fiziologice ale corpului uman pentru a trece spre o psihosomatica reala si bine documentata.
Ne adresam persoanelor cu diferite problematici fiziologice si somatice care nu reusesc in ciuda eforturilor medicale sa stabilizeze situatia clinica sau celor care nu reusesc sa gaseasca in urma investigatiilor de specialitate cauza tulburarii lor.
Totodata, ne adresam persoanelor care doresc sa slabeasca si inteleg ca o cauza subtila si adevarata a mancatului in exces sunt emotiile si nu foamea reala. Golul emotional este umplut adeseori cu mancare si astfel curele de slabire clasice nu reusesc sa rezolve pe termen lung problema. Uneori se întîmplă să apară fara sa intelegem de ce, simptome somatice, dureri, înţepături, furnicături, amorţeli, ameţeli, chiar erupţii ale pielii sau alte simptome mai grave. În primul rând suntem obişnuiţi să căutăm o cauză fizică a simptomatologiei, să ne gândim că o boală sau alta ar putea fi cauza acestor simptome. Rareori ne gândim că aceste manifestări pot fi chiar efecte ale anxietăţii şi ale îngrijorărilor. Adevărul este că psihicul are puterea de a crea efecte fizice asupra organismului, acestea se numesc somatizări. Prin afectiune psihosomatica intelegem o problema psihologica care genereaza simptome somatice, afectiunile psihosomatice fiind psihice sau psihogene, fara substrat organic.
Psihosomatica se adreseaza terapiei afectiunilor cu componenta psihologica importanta, cunoscand faptul ca oamenii si propriul lor stress produc 99% din boli, de la cele psihosomatice la cancer. Boala psihosomatica se crede ca este produsa de mania si/ sau vina reprimata. Corpul nostru elibereaza diverse substante chimice, precum endorfinele, adrenalina, etc, iar atunci cand emotiile sunt suprimate si nu exista o eliberare in exterior, tristetea si vina duc la un numar impresionant de boli, datorita suprimarii. Este cunoscut faptul ca factorii psihosociali influenteaza disfunctiile gastro- intestinale, respectiv refluxul gastro- esofagian, ulcerul peptic si sindromul de colon iritabil, hipertensiunea arteriala, boli dermatologice, ginecologice, dezechilibre endocrine. In tratamentul psihosomatic in prezent se utilizeaza psihoeducatia, tehnicile de relaxare, managementul stressului si terapia suportiva, mai ales cognitiv- comportamentala si psihoterapia psihodinamica, experientiala si hipnotica.
O abordare absolut noua si unica este cea care abordeaza supraponderabilitatea, obezitatea si tulburarile alimentare ca avand o cauza psihologica si le trateaza cu psihoterapie.
Obezitatea poate fi descrisă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie. Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, fie din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice, fie din cauza unor dereglări metabolice.
Obezitatea reprezintă, de asemenea, o problemă cu care şi copii se confruntă din ce în ce mai des. În ultima vreme, pe lângă eforturile educaţionale ale părinţilor de a-i învăţa pe aceştia cum să mănânce sănătos şi să facă mişcare în mod regulat, copiii au început să fie trataţi de obezitate ca şi adulţii. Aceste tratamente includ medicamente ce controlează greutatea dar mai ales psihoterapie.
Dacă putem să găsim cauze fiziologice pentru care unele persoane suferă de obezitate, în principal dereglări hormonale , supraalimentarea, nu ne explicăm de ce doar unele persoane ajung să mănânce în exces şi de ce sistemul hormonal prezintă dereglări.
Astfel că psihoterapeuţii au evidenţiat numeroase posibile mecanisme psihologice care determină îngrăşarea. În primul rând mâncatul este un comportament ce determină plăcere, astfel că este foarte posibil să se înlocuiască o plăcere absentă, dar dorită, cu plăcerea mâncatului. Este un comportament care psihanalitic se situiază în stadiul oral, iar o fixare în acest stadiu conform teoriei prezentate în această lucrare poate duce la o exacerbare a acestui tip de comportament prin înlocuirea afecţiunii cu mâncatul. Practic, se inlocuieste un gol emotional cu umplerea unui alt gol, stomacul.
O altă posibilă explicaţie psihologică poate fi înglobarea afectivă a unei persoane dragi şi care dispare din viaţa noastră, într-o formă sau alta( divorţ, deces, separare etc). Simbolic o putem îngloba şi apare creşterea în greutate. De asemenea, este posibil ca simbolic să ne arătăm în acest fel apartenenţa la o familie( dacă în familie sunt membri corpolenţi), sau poate fi un comportament ce maschează nevoia de siguranţă afectivă.
Bulimia si Anorexia sunt alte tulburari alimentare care au cauza strict psihologica si trebuie abordate psihoterapeutic.
Sunt boli cu o componentă cert psihologică şi care răspund foarte bine la psihoterapie.
Anorexia este considerată o perturbare a comportamentului alimentar, care se manifestă prin preocuparea excesivă privind dietele şi slăbirea şi care duce la scăderea excesivă în greutate, însă fără a pierde pofta de mâncare. Ocupaţia zilnică predominantă devine controlul greutăţii. Persoanele cu vârsta aflată între 15-25 ani reprezintă categoria cu risc maxim de îmbolnăvire, dar nu numai. O persoană anorexică scade foarte mult în greutate şi se consideră grasă oricare ar fi greutatea ei reală. Uneori nici nu observă că are o greutate mult sub limitele normalităţii.
Bulimia (provine din grecescul "bulimos", tradus prin "foame de lup") este tulburarea de comportament alimentar care constă într-o preocupare intensă privind greutatea corpului, cu episoade regulate de supraalimentaţie necontrolată, asociate cu folosirea unor metode care să combată efectele nedorite tip îngrăşare.
Este mai dificil de depistat pentru că persoanele afectate nu dau de bănuit asupra obiceiului lor pentru că nu slăbesc. Dar folosesc foarte des laxative sau ieşiri la toaletă la sfârşitul unor mese copioase, provocându-şi reflex voma pentru a-şi goli complet stomacul. În timp, bulimicele sfârşesc prin a vomita involunatar orice mănâncă, necesitând spitalizare.
În anorexie apare scăderea masivă în greutate, nu şi în cazul bulimiei. Cu toate că acestea două au caracteristici tipic diferite, trecerea de la anorexie la bulimie poate avea loc foarte repede şi pe neobservate.
Clinica Psiharmony prin componenta sa PsiBody si specialistii cu formare dubla, psihologica si nutritionala va asteapta sa rezolvam impreuna aceasta larga gama de tulburari.