ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Iasi

Totul despre terapia florala Bach. Vezi cum te ajuta florile sa-si imbunatatesti sanatatea

Totul despre terapia florala Bach. Vezi cum te ajuta florile sa-si imbunatatesti sanatatea
Autor: www.sanatate.bzi.ro
Terapia florala a fost dezvoltata in uma cu 70 de ani de catre Edward Bach, un cunoscut medic si cercetator britanic, care considera ca atitudinea mentala joaca un rol vital in mentinerea sanatatii si in recuperarea din boala. "A fi sanatos inseamna sa traiesti in armonie cu mintea, trupul si sufletul", spune Edward Bach.

Convins ca boala este rezultatul unui dezechilibru dintre corp si suflet, cercetatorul britanic s-a indreptat spre terapiile alternative. In 1930 a parasit Londra si s-a stabilit in Tara Galilor, intr-o zona rurala. Aici, in timpul plimbarilor, a inceput sa caute diferite specii de plante care-i pot ajuta pe oameni in momentele lor de dezechilibru emotional. Intr-o dimineata, in timp ce se plimba pe camp i-a venit ideea ca roua trebuie sa contina cateva din proprietatile plantei. A adunat in sticlute roua de pe mai multe plante, individual si separat de la aceeasi planta crescand la umbra, dar si la soare.

Pana in 1932, descoperise primele 12 remedii florale, iar in 1933, a inceput fabricarea celui de-al doilea grup de esente. In 1934, dr. Bach s-a mutat in Oxfordshire, unde a descoperit ultimele 19 remedii florale; in total, 38 de remedii, fiecare dintre ele indicat intr-o anumita stare emotionala, plus Rescue Remedy, o combinatie de cinci esente florale, pentru situatii dificile.

Terapia Bach se adreseaza individului, nu afectiunii sau simptomelor. Esentele florale sunt menite sa echilibreze deranjamentele emotionale, blocajele care se instaleaza la un moment dat in planul mental. 37 din cele 38 de remedii Bach sunt preparate din inflorescentele plantelor si ale copacilor salbatici, prin metoda soarelui (florile sunt culese dimineata, pe roua, apoi sunt lasate in vase cu apa de izvor, la soare, pana ce se ofilesc) si metoda fierberii,

Bach a impartit cele 38 de remedii in 7 grupe, care reprezinta conflictele fundamentale din noi insine: frica, nesiguranta de sine, interes scazut fata de prezent, singuratate, hipersensibilitate la idei si influente exterioare, grija exagerata pentru bunastarea celorlalti.

Mod de administrare a esentelor florale Bach
Odata stabilit remediul sau combinatia de remedii, se pun cate 2 picaturi de esenta florala intr-o ceasca de apa plata si se ia cate o inghititura, din cand in cand, sau se combina cate 2 picaturi din fiecare remediu (dar nu mai mult de sase esente diferite), se pun intr-o sticla de 30 ml, care se umple apoi cu apa plata, de izvor sau apa filtrata si putin alcool, din care se administreaza cate patru picaturi, de patru ori pe zi.

Remediile alese nu contin substante otravitoare, ceea ce elimina pericolul unor efecte secundare in cazul unei supradoze sau al unei prescrieri incorecte. Un singur remediu poate sa fie uneori suficient pentru a trata o stare trecatoare. De cele mai multe ori, insa se folosesc combinatii de esente, deoarece si reactiile noastre emotionale sunt complexe.

Cum ne ajuta remediile florale Bach

1. Elimina stresul prin echilibrarea sentimentelor de ingrijorare, teama, nesiguranta, anxietate;

2. Ne eliberareaza de suferinte psiho-emotionale provocate de experiente traumatizante;

3. Ne ajuta sa ne recuperam emotional dupa despartirea parintilor, divort, decesul unei persoane dragi, soc, accident, abuz sexual;

4. Esentele florale Bach combat atacurile de panica, starile de frica, anxietatea de anticipare, teama de esec, teama de singuratate;

5. Elimina timiditatea lipsa increderii in sine si problemele de comunicare;

6. Inlatura starile de gelozie, suspiciune, neincredere in oameni, posesivitate si tendinta de a da vina pe ceilalti pentru greselile personale;

7. Sunt eficiente in caz de insomnie, oboseala, epuizare, depresie, disperare, dezamagire, lipsa bucuriei de a trai;

8. Te sapa de diverse fobii, cum ar fi claustrofobia, agorafobia;

9. Sunt indicate in cazul fluctuatilor emotionale din perioada adolescentei, a sarcinii, a sindromului premenstrual, a menopauzei;

10. Te ajuta sa-ti imbunatatesti controlul in caz de blocaj emotional si imaturitate afectiva;

11. Elimina factorii psihici care sunt raspunzatori sau intretin diverse probleme sexuale.

Durata terapiei cu esente Bach
In starile acute, sentimentele se pot schimba de la o zi la alta, uneori chiar de la o ora la alta, iar remediile trebuie schimbate in consecinta. Asadar, in starile trecatoare, ocazionale, pentru o echilibrare rapida a emotiilor si a comportamentului se picura remediile selectionate intr-un pahar cu apa plata: cate 2 picaturi din fiecare esenta individuala si cate 4 picaturi daca vreti sa folositi si Rescue Remedy (destinata linistirii in situatii de criza sau care implica un stres ridicat sau o solicitare emotionala accentuata.). Din acest pahar se iau inghitituri mici, din timp in timp, pana ne revenim.

Pentru tratarea unor dezechilibre emotionale mai vechi sau adanc inradacinate este necesara prepararea unei sticlute de tratament, din care se iau zilnic picaturi pentru o vreme mai indelungata. Tratamentul poate dura chiar mai multe luni, in cazul in care la nivelul inconstientului raman blocate sau uitate, ingropate conflicte inconstiente. In aceasta situatie doza minima zilnica, din sticluta de tratament este de 4 picaturi, de 4 ori pe zi. Se recomanda ca prima doza sa fie luata dimineata, iar ultima seara.

 
Programare