ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Sa intelegem emotiile bazale, astazi despre furie

Autor: Psiholog Ursu Nicoleta

          Furia sanatoasa vs furia nesanatoasa

       Furia sănătoasă și furia nesănătoasă se referă la două moduri diferite de a experimenta și de a exprima aceasta emotie de baza. Furia este o emoție naturală și normală care poate servi drept semnal pentru abordarea problemelor și stabilirea limitelor. Cu toate acestea, modul în care este gestionată și exprimată furia poate avea efecte pozitive sau negative asupra bunăstării mentale și fizice, a relațiilor și a calității vieții in general.

 

    Furia  sănătoasă 

 

    Furia sănătoasă implică constientizarea, recunoașterea și exprimarea furie, mai degrabă decât suprimarea ei. Este important să-ți exprimi furia în moduri adecvate și constructive.

 

    Furia sănătoasă include comunicarea eficientă a sentimentelor și nevoilor tale, fără a recurge la agresivitate sau violență(verbala sau fizica). Exprimarea calma și asertiva a opiniei poate ajuta la rezolvarea conflictului și la prevenirea neînțelegerilor.Când experimentați o furie in mod sanatos, este mai probabil să vă concentrați pe cautarea de soluții la problemele care v-au declanșat furia. Sunteți deschis la discuții  pentru a aborda cauzele generatoare de furie. Exprimarea furiei in mod sanatos demonstrează că te respecți pe tine însuți și sentimentele tale, respectând în același timp sentimentele și drepturile celorlalți.

 

 Furia sănătoasă te poate ajuta să stabilesti și să menți limite sănătoase în relații, asigurându-te că nevoile și limitele tale sunt recunoscute și respectate.

 

  Furia nesănătoasă

     Furia nesănătoasă implică ignorarea, negarea sau suprimarea furiei tale. Acest lucru poate duce la emoții reținute care pot erupe în moduri explozive sau imprevizibile mai târziu.

 

    Furia nesănătoasă duce adesea la un comportament agresiv, care poate dăuna relațiilor și poate genera escaladarea conflictului. Acest lucru poate implica ridicare de ton a vocii, insulte, amenințări sau violență fizică.

 

    Furia nesănătoasă ar putea duce la învinovățirea altora pentru emoțiile tale și în a nu-ți asuma responsabilitatea pentru propriile reacții sau contribuții la o situație.

 

    Furia cronică, nerezolvată, poate duce la probleme de sănătate fizică, cum ar fi hipertensiune arterială, probleme digestive și risc crescut de boli de inimă. Din punct de vedere mental, poate contribui la stres, anxietate și depresie.

 

 Exprimarea constantă a furiei in mod neadecvat poate îndepărta oamenii, ceea ce duce la izolare și dificultăți în formarea sau menținerea relațiilor sănătoase.

 

    Pentru a stimula exprimarea sănătoasă a furiei

 Căuta ajutor profesionist dacă iti doresti să iti gestionezi eficient furia.

 Exersează conștientizarea de sine și identifică-ți factorii declanșatori.

 Folosește afirmațiile „eu” pentru a-ți exprima sentimentele și nevoile fără a da vina pe alții.

 Dezvoltați abilitățile de comunicare eficiente pentru a vă exprima furia calm și asertiv.

 Învață tehnici de relaxare pentru a gestiona furia in mod constructiv pentru tine si cei din jurul tau.

 

În cele din urmă, scopul nu este acela de a elimina furia, ci de a găsi modalități de a o exprima și de a o gestiona într-un mod care să fie respectuos, productiv și care să conducă la bunăstarea ta generală.

 

Sursa: www.apa.org/Control anger before it controls you/2022

 

 
Programare