ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Sa intelegem emotiile bazale, astazi despre bucurie

Autor: Psiholog Ursu Nicoleta

    Bucuria, o emoție de bază , este  învățată și experimentată încă din copilărie. Emoțiile de bază, inclusiv bucuria, sunt considerate a fi înnăscute și universale în diferite culturi.

În copilăria timpurie, sugarii și copiii mici încep să manifeste și să exprime bucurie ca răspuns la diverși stimuli, cum ar fi interacțiunile pozitive cu parintii/îngrijitorii, jocul și descoperirea de lucruri noi și interesante. Unele semne obișnuite de bucurie la copiii mici includ zambetul sau bătutul din palme.

Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, înțelegerea și experiența lor de bucurie devin mai nuanțate. Ei învață să asocieze bucuria cu experiențe pozitive, realizări și momente de conexiune cu ceilalți. Bucuria este adesea legată de activități și evenimente care aduc plăcere, satisfacție și un sentiment de realizare.Dezvoltarea bucuriei și a altor emoții în copilărie este influențată de diverși factori, printre care:

 

Interacțiunea cu parintii/îngrijitorii: modul în care parintii/îngrijitorii răspund la expresiile de bucurie ale unui copil poate afecta dezvoltarea emoțională a acestora. Încurajarea emoțiilor pozitive și celebrarea momentelor de bucurie le poate întări înțelegerea acestor sentimente.

Experiențe sociale: interacțiunea și jocul cu semenii oferă copiilor oportunități de a experimenta bucurie în activități comune și conexiuni cu ceilalți.

Factori de mediu: Un mediu ambiental sigur asociat cu un cadru suportiv din partea parintilor/ingrijitorilor  poate stimula sentimentul de bunăstare și fericire al copilului, contribuind la experimentarea bucuriei.

Diferențele individuale: Fiecare copil are un temperament și o personalitate unica, ce pot influența modul în care își exprimă și trăiește bucuria.

Pe măsură ce copiii continuă să crească și să se maturizeze, ei dezvoltă un repertoriu emoțional mai complex, inclusiv o înțelegere mai profundă a bucuriei și a interacțiunii acesteia cu alte emoții. Experiențele emoționale pozitive din copilărie pot pune, de asemenea, bazele pentru bunăstarea emoțională și reziliența mai târziu în viața adultă.

     Este important ca îngrijitorii și educatorii să susțină dezvoltarea emoțională a copiilor,  prin experimentarea  bucuriei,  facilitand un  mediu favorabil și pozitiv, care să permită exprimarea și celebrarea emoțiilor pozitive. Încurajarea jocului, a creativității și a interacțiunilor sociale poate contribui, de asemenea, la stimularea exprimarii bucuriei și a inteligenței emoționale la copii, pe măsură ce aceștia devin adulti și conștienți emoțional.

     La etapa adulta a individului, bucuria are o importanță deosebită pentru oameni și joacă un rol crucial în calitatea vieții  și în sănătatea emoțională, este un factor cheie in adoptarea unei atitutdini  reziliente în fața stresului,  bucuria poate fi un factor de protecție împotriva stresului și a circumstanțelor dificile. Oamenii care experimentează mai multă bucurie în viața lor pot fi mai capabili să facă față cu succes provocărilor și să se recupereze mai ușor după situații dificile, poate funcționa ca un catalizator pentru implicarea activă în diferite activități și proiecte, bucuria ne ajută să dezvoltăm o relație mai pozitivă cu noi înșine și cu propriile noastre emoții. Aceasta emotie ne permite să ne bucurăm de succesele noastre, oamenii care se simt bucuria sunt mai împliniți si  mai dispuși să ajute și să ofere sprijin celorlalți. Bucuria poate susține comportamentele altruiste și implicarea în activități de voluntariat.

 Starea de bine in viata are nevoie de bucurie. 

 

sursa: APA,  2013

    

 

 
Programare