Sexologie în Constanta
Sexualitatea atinge majoritatea domeniilor umanului depasind prin aceasta sfera strict circumscrisa medicinei. Sexualitatea, atat la nivel individual cat si in plan social, este marcata de etape de constrangere, reprimare, de tip represiv, si de etape de liberalizare, aprobare, de tip permisiv, in raport cu valorile morale, dar si cu atitudinea societatii fata de problemele pe care le ridica sexualitatea.
Sexualitatea este un comportament uman natural, care cauta permanent sa se manifeste liber, avand la baza o dorinta pulsionala ce se impune a fi satisfacuta. Ea este insa strict supusa, ca modalitate de manifestare, normelor sociale, constituite in adevarate tabuuri, in sisteme de interdictie cu valoare formala absoluta.
Cand vorbim despre sexualitate, ne referim la un concept larg, in sfera caruia intra multiple aspecte pe care majoritatea autorilor le desemneaza sub denumirea de "sistemul sexual".
Acest sistem se compune din:
- sexul biologic: cromozomi, hormoni, caracterele sexuale primare si secundare;
- identitatea sexuala: in sensul de masculinitate si feminitate, din punct de vedere biologic;
- identitatea partenerilor: in sensul de barbat si femeie, din punct de vedere al rolurilor psihologice in sfera sexuala;
- comportamentul si rolul sexual: intra pe de o parte comportamentul sexual (comportament motivat prin dorinta de placere sexuala sau orgasm), iar pe de alta parte, comportamentul partenerilor (comportament cu conotatii masculine si feminine).
A vorbi unui copil despre sex, inseamna a-i vorbi despre dezvoltare si crestere, despre dragostea dintre un barbat si femeie, despre responsabilitatile si respectul ce trebuie intre oameni.
Primele intrebari despre sexualitate incep sa apara in jurul varstei de patru ani; este normal sa le raspundem fara a denatura lucrurile, prin cuvinte potrivite momentului respectiv.
La varsta de opt ani este recomandabil sa folosim termeni care definesc organele genitale, fara a folosi inlocuitori. Pentru adolescenti oferi detalii, informatii, folosesti cuvinte diferite. Adolescentul iti pune intrebari si adeseori cunoste raspunsul, chiar daca nu este tocmai corect.
Daca lasi copilul nesupravegheat si nu-i explici, i se poate parea natural sa experimenteze ceea ce vede la televizor. In zilele noastre, cand copiii sunt supusi atator informatii incitante, ei sunt in pericol daca nu sunt preveniti de parinti.
Este uluitor cat de conservatori devin parintii cand este vorba despre ceea ce spera si doresc pentru copiii lor.
Dificultatea si jena de a le vorbi copiilor despre sex au devenit aproape un cliseu cultural: parintele nervos, imbujorat isi gaseste cu greu cuvintele corecte pentru a le folosi in fata fiului sau a fiicei care chicoteste spunand: "Nu-ti face probleme, mama (sau tata). Deja stiu totul despre sex". La noi in tara dificultatile sunt si mai mari dupa 50 de ani de reprimare a sexualitatii in comunism.
Ca specialist format pentru abordarea problemelor de educatie si familie va pot propune mai multe modele de dialog ale parintilor cu copiii lor, in functie de varsta, ceea ce le va permite si unora, si altora sa depaseasca inhibitiile de comunicare pe tema delicata a sexualitatii.
Va invit asadar sa ii invatam pe copiii adevaratele valori.
Listă servicii:
- Consiliere premaritală