ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Schimbarea poate sa para magica

Schimbarea poate sa para magica
Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Imi invit clientii sa inceapa sa fie deschisi spre posibilitatea de a se schimba si spre faptul ca schimbarea poate sa fie "magica" - asa cum si este de multe ori.
Un aspect important in timp ce ii insotesc pe clientii mei de-a lungul procesului de autocunoastere, schimbare, restructurare, este sa ma asigur ca ei simt ca le inteleg problema. Pentru asta, cuvintele sunt principalul mijloc prin care ii pot ajuta sa creeze tipul de schimbare dorit.
Abordarea terapeutica la care eu am aderat este una de tip integrativ, proactiva si indreptata catre rezultate.
Natura unica a fiecarei persoane, calatoria sa terapeutica si relatia creata cu terapeutul face imposibila urmarea unui plan general de tratament de catre toti clientii.
Pornesc in acest sens de la premisa conform careia experienta terapeutica este o co-creatie - acest lucru inseamna ca modul in care terapeutul se comporta cu clientul afecteaza modul in care clientul se comporta cu terapeutul si invers.
Sunt destui clienti care vin in terapie cu cereri si asteptari fantastice. Multi se asteapta ca eu - in calitate de terapeutul - sa ii vindec sau cel putin sa le spun ce sa faca; unii vor sa fiu expertul in mainile caruia sa se lase, asteptandu-se sa adopte o pozitie pasiva.
Consider ca este atat etic cat si de datoria mea sa ofer clientilor o serie de indicatii despre lucrurile la care ar fi de preferat sa se astepte, imaginandu-mi ca sunt dornici sa afle ce implica de fapt o cura terapeutica in cabinetul meu. Am sa incerc sa imi imaginez ca tocmai am fost intrebata de clientul meu: "Asadar, ce este psihoterapie pe care o practicati si cum functioneaza?"
Credinta de la care eu plec in demersul terapeutic este ca oamenii au potential toate abilitatile necesare pentru a-si rezolva problemele sau a face fata dificultatilor. Cu toate acestea, oamenii se impotmolesc uneori si au nevoie de ajutor.
Eu mă deschid spre a-i simt omului din fata mea sufletul, cât de greu îi este, avand grija sa confirm faptul ca pentru mine este o mare bucurie si onoare faptul ca mi-a deschis usa cabinetului si in acest context totul se va intampla de la sine.
"Să fii lipsit de respect la adresa unui om este ca şi cum ai fi lipsit de respect în fata tronului lui Dumnezeu."

 
Programare