Buna gestionare a emoțiilor ne poate menține sănătoși

Buna gestionare a emoțiilor ne poate menține sănătoși

©

Autor:

Buna gestionare a emoțiilor ne poate menține sănătoși
Cercetările de până acum au arătat că abilitatea de a trece rapid peste o anumită stare emoÈ›ională este benefică pentru sănătatea mentală, iar persoanele care rămân ancorate în aceeaÈ™i stare mentală È™i nu au capacitatea de reglare emoÈ›ională au un risc crescut de depresie. Studiul neurocercetătorilor de la University of Geneva (UNIGE) È™i-a propus să descopere cum este afectat creierul de emoÈ›ii È™i cum se recuperează în urma evenimentelor sociale negative.
Studiul a inclus două experimente în care participanÈ›ii au vizionat clipuri cu persoane care treceau prin suferinÈ›e emoÈ›ionale, cum ar fi dezastre naturale, sau dificultăți personale, dar È™i clipuri neutre din acest punct de vedere. Activitatea cerebrală în momentul vizionării a fost evaluată folosind RMN-ul funcÈ›ional.

În creier, reÈ›eaua în mod implicit este activată în starea de repaus, dar activitatea sa este perturbată de depresie sau anxietate. Din această reÈ›ea face parte cortexul cingulat posterior, asociat cu memoria autobiografică. O legătura puternică între cortexul cingulat posterior È™i amigdală (care procesează stimulii emoÈ›ionali) este prezentă la persoanele cu anxietate, probleme de ruminaÈ›ie È™i gânduri negative. Cortexul cingulat posterior este una dintre regiunile cel mai afectate de demență.

Primul experiment a inclus atât tineri, cât È™i vârstnici, È™i a dezvăluit efecte dependente de vârstă asupra activității È™i conectivității creierului care au predominat în perioadele de după (mai degrabă decât din ​​timpul) vizionării scenelor sociale negative. DeclanÈ™area emoÈ›ională a potenÈ›at în starea de repaus conectivitatea între cortexul cingulat posterior È™i amigdală doar la adulÈ›ii în vârstă.

Al doilea experiment a inclus un grup mai mare de participanÈ›i, adulÈ›i vârstnici. Rezultatele au arătat că modificările determinate de emoÈ›ii în conectivitatea cortexul cingulat posterior - amigdală au fost asociate cu anxietate, ruminaÈ›ie È™i gânduri negative. Cercetătorii au relevat astfel dinamica neuronală a funcÈ›iilor legate de empatie la adulÈ›ii în vârstă, ceea ce ajută la înÈ›elegerea relaÈ›iei acesteia cu recuperarea slabă în urma stresului social.

„Reglarea emoÈ›ională deficitară È™i anxietatea creÈ™te riscul de demență, sau invers? Încă nu È™tim'', spune Sebastian Baez Lugo. „Ipoteza noastră este că oamenii mai anxioÈ™i au o capacitate redusă sau inexistentă de distanÈ›are emoÈ›ională. Mecanismul inerÈ›iei emoÈ›ionale în contextul îmbătrânirii ar fi apoi explicat prin faptul că creierul acestor oameni rămâne ancorat într-o stare negativă, relaÈ›ionând suferinÈ›a altora cu propriile amintiri emoÈ›ionale.”

Echipa de cercetători desfășoară momentan un alt studiu, pentru a determina dacă demenÈ›a poate fi prevenită prin înlăturarea inerÈ›iei emoÈ›ionale. De asemenea, sunt analizate efectele meditaÈ›iei asupra emoÈ›iilor pozitive privind celelalte persoane.

sursa: Université de Genève

Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 321
Bibliografie
Baez-Lugo, S., Deza-Araujo, Y.I., Maradan, C. et al. Exposure to negative socio-emotional events induces sustained alteration of resting-state brain networks in older adults. Nat Aging (2023). https://doi.org/10.1038/s43587-022-00341-6
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influenÈ›ează somnul, indicele de masă corporală È™i statusul marital riscul de demență?
  • Hipotensiunea ortostatică poate creÈ™te riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrâneÈ›e
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum