Bufeurile asociate cu menopauza pot reprezenta un risc crescut de boli cardiovasculare

©

Autor:

Bufeurile asociate cu menopauza pot reprezenta un risc crescut de boli cardiovasculare
Simptomele vasomotorii, cunoscute mai des sub numele de bufeuri, sunt unul dintre cele mai frecvente simptome întâlnite în perioada de tranziție spre menopauză. Aproximativ 70% dintre femeile aflate la vârsta mijlocie raportează aceste simptome. Nu doar că afectează calitatea vieții, dar se pare că sunt și asociate cu riscuri pentru sănătatea fizică, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Un studiu recent, prezentat în cadrul Adunării Anuale a Societății Menopauzei din 2023, a adus noi perspective asupra acestei probleme. Acesta este primul studiu care face o legătură între bufeuri evaluate fiziologic și inflamația sistemică crescută, un factor de risc pentru bolile de inimă. Studiul a inclus 276 de participante din cadrul studiului MsHeart și a utilizat conductanța pielii sternale pentru a evalua fiziologic bufeurile.

În trecut, cercetările care au legat bufeurile de inflamația sistemică s-au bazat pe auto-raportare, o metodă limitată deoarece femeile trebuie să își amintească bufeurile pe o perioadă de săptămâni sau mai mult, ceea ce poate duce la erori de memorie sau de raportare. În schimb, acest nou studiu a utilizat metode fiziologice pentru a evalua simptomele, eliminând astfel potențialele erori.

Rezultatele studiului indică faptul că bufeurile evaluate fiziologic în timpul stării de veghe sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale proteinei C-reactivă, chiar și după ajustarea pentru factori explicativi potențiali, cum ar fi vârsta, educația, etnia, indicele de masă corporală și nivelul de estradiol.

De asemenea, studiul subliniază importanța markerilor inflamatori. Creșteri mari ale acestor markeri indică infecții acute sau boli clinice, dar creșteri mici și constante, care se încadrează în limitele fiziologice normale, pot prezice riscul de boală ulterioară. De exemplu, creșteri mici și/sau constante în biomarkerii inflamatori au fost asociate cu dezvoltarea plăcilor și a bolilor cardiovasculare aterosclerotice.

Concluzia cercetătorilor este că acest studiu adaugă dovezi la un grup deja existent în literatură care sugerează că bufeurile pot semnifica un risc vascular subiacent și pot indica femeile care necesită eforturi concentrate de prevenire a bolilor cardiovasculare. Dr. Stephanie Faubion, directorul medical al Societății Menopauzei, subliniază importanța acestor studii, având în vedere că bolile de inimă sunt principala cauză de deces pentru femeile din SUA. Ea recomandă ca profesioniștii din domeniul sănătății să își întrebe pacientele despre experiențele lor cu bufeuri, deoarece acestea nu numai că interferează cu calitatea vieții, dar pot indica și alți factori de risc.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-09-2023 | creare: 29-09-2023 | Vizite: 236
Bibliografie
Study links physiologically assessed hot flashes with heightened systemic inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20230927/Study-links-physiologically-assessed-hot-flashes-with-heightened-systemic-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  •