Bomboanele și băuturile fără zahăr, la fel de periculoase pentru dinți ca cele cu zahăr

©

Autor:

Bomboanele și băuturile fără zahăr, la fel de periculoase pentru dinți ca cele cu zahăr

Obișnuiți să optați pentru gustările fără zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare și dulciurile dietetice? Vestea bună este că reducerea cantității de zahăr din dieta dumneavoastră vă va influența sănătatea în bine. Vestea proastă este că și aceste gustări dietetice sunt la fel de dăunătoare pentru dinții dumneavoastră ca cele cu zahăr.

 

Eric Reynolds și colegii săi cercetători de la Universitatea din Melbourne, Australia, au testat o gamă largă de băuturi răcoritoare, băuturi dedicate sportivilor și produse de cofetărie și au constatat că și variantele dietetice produc distrucții la nivelul danturii.

 

Constatările, care au fost colectate într-un document de informare on-line, sugerează că în timp ce substituenții pentru zahăr reduc incidența cariilor dentare, produsele fără zahăr sunt potențial nocive pentru dantură din cauza nivelului ridicat de acizi care atacă stratul superficial al smalțului dinților, ducând în timp la expunerea dentinei sau a pulpei dentare.

 

În timp ce nivelul pH-ului poate indica ce produse sunt relativ acide – cum ar fi băuturile răcoritoare, energizantele, băuturile pentru sportivi, sucurile din fructe, siropurile și vinul – anumite alimente conțin substanțe chimice numite chelatori. Un astfel de exemplu este citratul care, în combinație cu alte substanțe chimice, formează un agent eroziv care poate elimina calciul din dinți.

 

Testând 15 băuturi răcoritoare (printre care și 3 fără zahăr) pe molari umani sănătoși, fără carii, cercetătorii au descoperit că toate băuturile au produs eroziuni semnificative la nivelul smalțului dentar, nefiind nicio diferență între cele cu zahăr și cele fără zahăr. Rezultate similare au fost obținute și după testarea a 8 mărci de băuturi pentru sportivi, unde trei sferturi dintre ele au cauzat pierderi semnificative de smalț.

 

Acadelele fără zahăr sunt de asemenea dăunătoare danturii din cauza conținutului de acid citric și alți acizi alimentari folosiți pentru aromă – în special aromele de lămâie și portocală.

 

Pentru a reduce la minimum șansele de eroziune dentară, este recomandat consumul apei speciale cu fluor sau al laptelui. În ceea ce privește hidratarea, apa este recomandată în detrimentul băuturilor răcoritoare sau al sucurilor care atacă smalțul dinților, indiferent dacă au sau nu zahăr în conținut.

 

Guma de mestecat fără zahăr este recomandată (în special cea care conține fosfat de calciu biodisponibil), deoarece stimulează secreția salivară care îndepărtează acizii de pe suprafața dinților și reîntărește smalțul.

 

Cercetătorii spun că nu ar trebui să ne spălăm pe dinți imediat după ce mâncăm sau bem produse acide, pentru că în acest fel putem îndepărta stratul de smalț dedurizat. În schimb este indicat să ne clătim gura cu puțină apă și să așteptăm o oră până să ne periem dinții.

 

Desigur, vizitele regulate la dentist reprezintă modalitatea cea mai bună de a ne menține dantura sănătoasă.

 


Data actualizare: 02-02-2016 | creare: 02-02-2016 | Vizite: 1765
Bibliografie
Sugar-free candy and soft drinks are just as bad for your teeth, warn dental experts, link: https://www.sciencealert.com/sugar-free-candy-and-soft-drinks-are-just-as-bad-for-your-teeth-warn-dental-experts
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile dentare
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum