Bomboanele și băuturile fără zahăr, la fel de periculoase pentru dinți ca cele cu zahăr
![Bomboanele și băuturile fără zahăr, la fel de periculoase pentru dinți ca cele cu zahăr](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=33666.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
ObiÈ™nuiÈ›i să optaÈ›i pentru gustările fără zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare È™i dulciurile dietetice? Vestea bună este că reducerea cantității de zahăr din dieta dumneavoastră vă va influenÈ›a sănătatea în bine. Vestea proastă este că È™i aceste gustări dietetice sunt la fel de dăunătoare pentru dinÈ›ii dumneavoastră ca cele cu zahăr.
Eric Reynolds și colegii săi cercetători de la Universitatea din Melbourne, Australia, au testat o gamă largă de băuturi răcoritoare, băuturi dedicate sportivilor și produse de cofetărie și au constatat că și variantele dietetice produc distrucții la nivelul danturii.
Constatările, care au fost colectate într-un document de informare on-line, sugerează că în timp ce substituenÈ›ii pentru zahăr reduc incidenÈ›a cariilor dentare, produsele fără zahăr sunt potenÈ›ial nocive pentru dantură din cauza nivelului ridicat de acizi care atacă stratul superficial al smalÈ›ului dinÈ›ilor, ducând în timp la expunerea dentinei sau a pulpei dentare.
În timp ce nivelul pH-ului poate indica ce produse sunt relativ acide – cum ar fi băuturile răcoritoare, energizantele, băuturile pentru sportivi, sucurile din fructe, siropurile È™i vinul – anumite alimente conÈ›in substanÈ›e chimice numite chelatori. Un astfel de exemplu este citratul care, în combinaÈ›ie cu alte substanÈ›e chimice, formează un agent eroziv care poate elimina calciul din dinÈ›i.
Testând 15 băuturi răcoritoare (printre care È™i 3 fără zahăr) pe molari umani sănătoÈ™i, fără carii, cercetătorii au descoperit că toate băuturile au produs eroziuni semnificative la nivelul smalÈ›ului dentar, nefiind nicio diferență între cele cu zahăr È™i cele fără zahăr. Rezultate similare au fost obÈ›inute È™i după testarea a 8 mărci de băuturi pentru sportivi, unde trei sferturi dintre ele au cauzat pierderi semnificative de smalÈ›.
Acadelele fără zahăr sunt de asemenea dăunătoare danturii din cauza conÈ›inutului de acid citric È™i alÈ›i acizi alimentari folosiÈ›i pentru aromă – în special aromele de lămâie È™i portocală.
Pentru a reduce la minimum È™ansele de eroziune dentară, este recomandat consumul apei speciale cu fluor sau al laptelui. În ceea ce priveÈ™te hidratarea, apa este recomandată în detrimentul băuturilor răcoritoare sau al sucurilor care atacă smalÈ›ul dinÈ›ilor, indiferent dacă au sau nu zahăr în conÈ›inut.
Guma de mestecat fără zahăr este recomandată (în special cea care conÈ›ine fosfat de calciu biodisponibil), deoarece stimulează secreÈ›ia salivară care îndepărtează acizii de pe suprafaÈ›a dinÈ›ilor È™i reîntăreÈ™te smalÈ›ul.
Cercetătorii spun că nu ar trebui să ne spălăm pe dinÈ›i imediat după ce mâncăm sau bem produse acide, pentru că în acest fel putem îndepărta stratul de smalÈ› dedurizat. În schimb este indicat să ne clătim gura cu puÈ›ină apă È™i să aÈ™teptăm o oră până să ne periem dinÈ›ii.
Desigur, vizitele regulate la dentist reprezintă modalitatea cea mai bună de a ne menține dantura sănătoasă.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant dentar inovator, prezentat de cercetătorii americani
- Alternativă lichidă mai ieftină și la fel de eficientă ca sigilanții dentari
- Cum ar putea fi utilizate probioticele în tratamentul gingivitei și parodontozei?
- Un nou ingredient al pastei de dinți repară dinții în timpul somnului
- Abces dentar
- Pulpita acută
- Edentația - pierderea dintilor
- Anodontia
- Cariile la copii - dinți temporari
- Parodontoza
- Edentatia totala
- Granulomul dentar
- Anatomia dintelui
- Dentitia la copii
- Dezvoltarea sistemului dentar
- Dentitia la adulti
- Tipuri de dinti
- Eruptia dentara
- De ce trebuie tratate cariile dinţilor temporari?
- Rezecția apicală
- Replantarea dentară
- Dentitia la copil - normal si patologic
- Modificări de culoare ale dinților
- Lucrare din ceramica sau zirconiu
- Parodontita?
- Intarzierea aparitiei dintilor definitivi
- La cateva zile dupa polizare au inceput dureri acute pe toti dintii:dreapta sus-jos
- Molar 2 superior fara radacina?
- Gingie, dinti, buza, barba inferioara dreapta amortite
- M-am lovit la un dinte si acesta s-a ingalbenit
- Dintii din fata
- Informatie lipsa dinti :(
- Desprinderea gingiei de pe dinti !!