Utilizarea polimerilor pentru prevenirea aerosolizării în cabinetele stomatologice

©

Autor:

Utilizarea polimerilor pentru prevenirea aerosolizării în cabinetele stomatologice
Recent, oamenii de știință și-au îndreptat atenția către instrumentarul folosit în cabinetele stomatologice și riscul pe care îl presupun asupra sănătății medicului dentist și al pacienților.
Alexandre Yarin și colaboratorii săi au pus bazele unui studiu cu privire la instrumentarul folosit în cabinetele medicilor stomatologi. Instrumentele de aerosolizare pot reprezenta un pericol pentru sănătatea medicului dentist și a pacientului dacă în aerosoli pătrunde un virus sau un alt agent patogen. Împreună cu echipa sa științifică aceștia au observat că instrumentarul folosit pentru aerosolizare era inadecvat pentru proprietățile vâscoelastice ale polimerilor alimentari, precum acidul poliacrilic.

În cadrul studiului, au fost testați doi polimeri. Dintre cei doi, acidul poliacrilic a dovedit o eficiență superioară gumei xantan, prezentând o vâscozitate scăzută la forfecare, aspect ce favorizează pomparea. Ambii polimeri folosiți au fost capabili să suprime aerosolizarea.

Fiecare vizită la medicul stomatolog implică utilizarea aparaturii de aerosolizare care poate produce o explozie violentă la nivelul dinților și a gingiilor. Instrumentarul de aerosolizare presupune pulverizarea rapidă a apei supusă unor vibrații sau unei forțe centrifuge generată de freza stomatologică care transformă apa în picături mici.

Utilizarea polimerului de acid poliacrilic pentru irigare poate suprima aceste explozii, iar macromoleculele polimerice pot restricționa aerosolizarea apei. Atunci când amestecul de polimer vine în contact cu vârful instrumentului vibrator sau al frezei utilizate în cabinetele medicilor dentiști, acesta poate fi dispersat în șuvițe șerpiforme și trase înapoi către vârful instrumentului, reușind astfel să modifice dinamica obișnuită văzută ca apă pură în stomatologie. Acest fapt este explicat prin implicarea forțelor elastice asociate cu întinderea macromoleculelor ce vor împiedica desprinderea picăturilor de apă și întoarcerea lor, prevenind astfel aerosolizarea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2020 | creare: 15-09-2020 | Vizite: 618
Bibliografie
Polymers prevent potentially hazardous mist during dentist visit, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200825113633.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: