Beneficiile mersului pe jos

©

Autor:

Beneficiile mersului pe jos
Mergem pe jos în fiecare zi, însă de cele mai multe ori nu realizăm care sunt beneficiile acestei activități uzuale. Chiar dacă din pacate, mersul pe jos a fost înlocuit de-a lungul anilor cu utilizarea mijloacelor de transport modern, acesta nu trebuie neglijat în primul rând datorită avantajelor sale. Conștientizarea faptului că mersul pe jos este o sursa inepuizabilă de sănătate este foarte importantă.

Ce ati zice dacă v-am spune că 2.000-3.000 de pași în plus în fiecare zi vor preveni acumularea kilogramelor neorite? Dacă vi se pare mult, va spunem că doar 10 minute de mers sunt echivalentul a 1.200 de pași! Practic, 20-30 de minute de mers pe jos în plus în fiecare zi vă vor ajuta atât în procesul de slăbire cât și în îmbunătățirea mai multor aspecte ale vieții.

1. Îmbunătățirea circulației sangvine la nivelul picioarelor.

2. Menținerea tonusului muscular.

3. Stimularea activității cardiace.

Poate vă surprinde, însă 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi constituie un foarte bun exercițiu cardio ce are rolul de a preveni riscul de atac de cord. Specialiștii au constatat în urma unor studii faptul că distanța optimă pentru prevenirea apariției bolilor cardio-vasculare la bărbați este de trei kilometri pe zi. Aceleași studii le-au vizat și pe femei, în cazul cărora s-a demonstrat că riscul apariției bolilor de inimă au fost reduse cu circa 40% pentru cele care au mers pe jos măcar trei ore în fiecare săptămână. Totodată, mersul pe jos ajută la reglarea valorilor tensiunii arteriale, dar și ridică nivelul colesterolului „bun” (HDL).

4. Prevenirea apariției diabetului de tip 2.

Treizeci de minute de mers pe jos în fiecare zi va vor face mușchii mai sensibili la insulină. Acest lucru nu permite glucozei să să adune în sânge ducând la dereglări.

5. Stimularea oxigenării țesuturilor datorită intensificării respirației.

Totodată, mersul pe jos are rolul de a încetini coagularea sângelui, menținând astfel fluiditatea acestuia pentru a împiedica apartiția afecțiunilor trombotice.

6. Menținerea sănătății creierului.

Studiile de specialitate arată că mergând pe jos măcar o oră și jumătate ore pe săptămână ajutăm la îmbunătățirea funcției cognitive.

7. Îmbunătățirea sistemului imunitar.

Mergând pe jos minim 30 de minute pe zi, putem ajuta la stimularea creșterii secreției de endorfine, fapt ce va garanta pregătirea organismului pentru lupta cu infecțiile.

8. Menținerea sănătății oaselor.

S-a demonstrat științific faptul că mersul pe jos ajută la încetinirea nivelului de pierdere osoasă la nivelul picioarelor. Acest aspect le-ar putea interesa și pe femeile aflate la menopauză, care pot preveni problemele legate de densitatea osoasă.

9. Stimularea psihicului și prevenirea depresiei.

Mersul pe jos poate fi un foarte bun exercițiu atât pentru sănătatea trupului, cât și pentru sănătatea minții, astfel încât este bine de știut că mergând pe jos de patru ori pe săptămână timp de 30 de minute ajută la reglarea secreției de endorfine astfel încât producerea unor schimbări majore la nivelul psihicului să fie iminente. Practic, regularitatea mersului pe jos este strâns legată de profilaxia tulburărilor depresive majore.

10. Reducerea apariției cancerului de colon și mamar.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine arată că femeile care merg pe jos în medie trei ore pe săptămână prezintă un risc mai mic cu 18% de a face cancer mamar față de femeile inactive. Totodată, riscul apariției cancerului de colon poate fi și el diminuat cu ajutorul exercițiilor fizice.

Trebuie să știți că inclusiv plimbările scurte sunt foarte eficiente. Studiile de specialitate au arătat o îmbunătățire spectaculoasă a calității vieții persoanelor sedentare care au început să meargă pe jos circa 10 minute în fiecare zi și mărind timpul de plimbare până la 30 de minute pe zi, activitate soldată inevitabil cu diminuarea grăsimii din organism. În plus, ca și curiozitate, unele studii afirmă faptul că mersul pe jos poate fi direct răspunzător pentru îmbunătățirea vieții sexuale – experții au confirmat faptul că femeile cu vârste cuprinse între 45 si 55 de ani care au mărit frecvența plimbărilor și a exercițiilor fizice au putut constata o creștere a libidoului.

Un studiu foarte interesant arată că un bărbat activ face circa 7.100 de pași pe zi, iar o femeie activă aproximativ 5.200, în timp ce o persoana sedentară nu face mai mult de 2.500 de pași! Având în vedere toate beneficiile prezentate, vă recomandăm să vă gândiți de doua ori înainte de a lua tramvaiul până la service și mergeți pe jos pentru a va oxigena organismul corespunzător pentru randament maxim la locul de muncă.

În ceea ce privește comparația cu alte sporturi, hai să vedem cum stau lucrurile:

Așa cum ziceam, 10 minute de mers = 1.200 de pași, 20 de minute de mers = 100 de calorii arse
150 de pași = 1 minut de înot sau de ciclism
100 de pași = 1 minut de ridicat greutăți
200 de pași = 1 minut de mers pe role

Având în vedere că beneficiile mersului pe jos sunt atât de variate, dar și statisticile de mai sus, încercați să reflectați asupra magnitudinii exercițiilor fizice în viața de zi cu zi. Dacă totuși timpul nu va permite să vă implicați în alte activități sportive, măriți frecvența plimbărilor – mai ales că nu costă nimic și se poate dovedi a fi și o activitate reconfortantă! Noi vă încurajăm să conștientizați importanța acestui lucru atât de simplu și vă recomandăm ca atunci când vă faceți planurile pentru seară, să luați în calcul și varianta unei plimbări, atât pentru receerea corpului cât și a minții.

Data actualizare: 04-04-2019 | creare: 18-06-2013 | Vizite: 6326
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul pe jos ar putea fi cheia sănătății
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum