Bărbieritul la adolescenți - când să începi să te bărbierești și sfaturi utile

©

Autor:

Bărbieritul la adolescenți - când să începi să te bărbierești și sfaturi utile

Odată ce ai ajuns la pubertate, există șanse mari să fie nevoie să începi să te bărbierești. Părul facial apare ca urmare a schimbărilor hormonale care debutează în jurul vârstei de 15-16 ani.

Când poți începe să te bărbierești?

De cele mai multe ori poți începe să te bărbierești atunci când ai suficient păr facial (dacă părul este prea mic riști să te tai), adică pe la 15 ani. Primele fire de păr apar în zona bărbiei sau deasupra buzei superioare. (1)

Ce fel de aparat de ras poți folosi?

Odată ce te poți bărbieri este bine să alegi care aparat de ras ți se potrivește, unul electric (fie pe baterie fie la priză) sau manual. Mai jos ai câteva detalii despre fiecare în parte. (2)

Aparatele de ras electrice

Dacă alegi să mergi pe varianta aparatelor de ras electrice ale un model care are capătul flexibil și ușor adaptabil contururilor feței. Unele modele conțin particule lubrifiante care protejează pielea și asigură un ras fără neplăceri. Tot ceea ce ai de făcut este să îl pornești (în general, are un buton de pornire și mai multe trepte de viteză) și să începi să te razi. (3)

Aparate de ras manuale

Un astfel de aparat de ras este ceva mai ieftin, și vine, de cele mai multe ori, cu rezerve (după ce lamele nu mai taie satisfăcător le poți înlocui). Spre deosebire de aparatele de ras electrice în cazul aparatelor manuale (care au 2-4 lame pentru a asigura un bărbierit fin) vei avea nevoie de gel lubrifiant sau de spumă de ras care să moaie părul și să reducă riscul de zgâriere a pielii. În această privință poți alege dintr-o gamă largă de produse, unele au proprietăți hidratante, altele au vitamine. Majoritatea pretind că previn uscare feței. (2)

Este indicat să încerci mai multe astfel de produse (dacă pielea se înroșește după aplicarea acestui gel înseamnă că ești sensibil la unul sau mai multe dintre ingrediente și este bine să îl eviți de acum încolo) și să îl alegi pe acela care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Evită să te bărbierești cu o lamă uzată sau tocită deoarece riști să rămâne fire de păr și chiar să te tai.

Dacă opțiunile de mai sus nu te încântă, poți oricând să apelezi la metode mai neconvenționale de îndepărtare a bărbii, precum: (3)

  • Folosirea unei pensete – această modalitate este folosită mai ales după ce te bărbierești clasic și observi că ai ratat vreun fir de păr.
  • Epilarea cu ceară – este dureroasă însă nu va trebui să îți mai faci griji în privința părului facial o perioadă mai lungă decât dacă apelezi la aparatele de ras clasice. În urma acestei proceduri pielea este iritată și roșie (aceste simptome dispar după 1-2 zile).
  • Epilare cu laser – dacă te deranjează foarte rare părul facial poți apela la epilare cu laser. În ultimii ani a început să fie tot mai populară în rândul bărbaților care nu își doresc barbă. Tratamentul este ceva mai scump însă vei fi ferit de barbă pentru 6-12 luni.


Cum să te bărbierești?

Înainte de a începe să te bărbierești este important să știi că trebuie să clătești aparatul de ras după fiecare 2-3 mișcări. Astfel, aparatul devine din nou curat și gata pentru a-și continua treaba. De asemenea, este indicat să te bărbierești în direcția creșterii firului de păr (bărbierirea inversă poate duce la răni sau roșeață). Mai jos poți citi pas cu pas ce trebuie să faci. (4)

  • Mai întâi, spală-te pe față cu apă călduță. Astfel, părul porii se deschid iar părul va fi mai ușor de îndepărtat. Poate chiar mai recomandat este bărbieritul imediat după duș.
  • Pune în palme gel sau spumă de ras și aplică pe față, asigurându-te că aplici spuma pe bărbie, în jurul gurii, inclusiv deasupra buzelor și pe gât.
  • Aplică aparatul de ras pe zona pe care vrei să o razi. La început rade părul de pe părțile laterale ale gurii deoarece sunt cele mai ușor de ras. Aplică mișcări scurte (dacă aplici prea puțină presiune riști să iei doar spuma de ras și nu părul) și nu uita să te razi în direcția creșterii firelor de păr. Nu te grăbi deoarece astfel riști să te tai.
  • Odată ce ai terminat părțile laterale poți trece la zonele problematice cum sunt zona de deasupra buzelor, bărbia și gâtul. Încearcă să întinzi pielea pentru a evita rănirea.
  • După ce ai terminat de ras, clătește pielea cu apă călduță și aplică aftershave (este opțional).
  • În funcție de cât de repede îți va crește părul la loc, este posibil să fie nevoie să te razi din nou peste 2-3 zile.


Dacă urmezi câteva sfaturi și nu te grăbești, bărbieritul va deveni un obicei care îți va intra în reflex.


Data actualizare: 23-01-2019 | creare: 23-01-2019 | Vizite: 15214
Bibliografie
1. At what age should boys start shaving? https://health.howstuffworks.com/skin-care/beauty/hair-removal/age-boys-start-shaving.htm
2. 5 Types Of Razors You Can Use To Shave Your Face. https://www.realmenrealstyle.com/5-razor-types/
3. Shaving Dos and Don'ts for Teens. https://health.howstuffworks.com/wellness/hygiene-tips/shaving-for-teens.htm
4. How to Shave a Beard Properly. https://www.instructables.com/id/How-to-Shave-a-Beard-Properly/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum