Bărbații stresați la serviciu au un risc de două ori mai mare de boli cardiovasculare

©

Autor:

Bărbații stresați la serviciu au un risc de două ori mai mare de boli cardiovasculare
O cercetare recentă publicată în jurnalul Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, afiliat Asociației Americane a Inimii, avertizează că bărbații care declară că au locuri de muncă stresante și simt că depun eforturi mari pentru recompense mici au un risc dublu de a dezvolta boli de inimă, comparativ cu bărbații care nu se confruntă cu aceste situații.
Studiul a inclus aproape 6.500 de angajați cu funcții de birou, cu o vârstă medie de aproximativ 45 de ani, fără boli de inimă, și i-a urmărit pe o perioadă de 18 ani, între 2000 și 2018. Cercetarea s-a bazat pe informații din sondaje de sănătate și de la locul de muncă pentru 3.118 bărbați și 3.347 femei din Quebec, Canada. Limitarea studiului constă în faptul că a inclus în principal angajați cu funcții de birou din Quebec.

Studiul se concentrează pe doi factori de stres psihosocial la locul de muncă: tensiunea profesională și dezechilibrul efort-recompensă. Tensiunea profesională se referă la medii de lucru în care angajații se confruntă cu cerințe mari și au un control redus asupra muncii lor. Dezechilibrul efort-recompensă apare atunci când angajații investesc mult efort în munca lor, dar percep recompensele ca fiind insuficiente sau inegale.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare:
  • Bărbații care au declarat că experimentează fie tensiune profesională, fie dezechilibrul efort-recompensă au avut un risc crescut cu 49% de a dezvolta boli de inimă.
  • Bărbații care au raportat ambii factori de stres au avut un risc dublu de a dezvolta boli de inimă.
  • În cazul femeilor, impactul acestor stresori asupra sănătății inimii nu a putut fi stabilit cu certitudine.
  • Impactul combinat al celor doi factori de stres a fost comparabil cu impactul obezității asupra riscului de boală coronariană.

În concluzie, studiul sugerează că intervențiile care vizează reducerea stresorilor la locul de muncă ar putea fi deosebit de eficiente pentru bărbați și ar putea avea implicații pozitive și pentru femei, în contextul în care acești factori de stres sunt asociați cu alte probleme de sănătate, cum ar fi depresia. Intervențiile ar putea include resurse de sprijin, promovarea echilibrului între muncă și viața personală, îmbunătățirea comunicării și oferirea unui control mai mare angajaților asupra muncii lor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 351
Bibliografie
Men exposed to job stressors have twice the risk of heart disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Men-exposed-to-job-stressors-have-twice-the-risk-of-heart-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum