Bărbații cu o mutație genetică moștenită au un risc înalt de a dezvolta cancer de prostată agresiv
BărbaÈ›ii care moÈ™tenesc mutaÈ›ii la nivelul unei gene numită TP53 au un risc înalt de a dezvolta cancer de prostată agresiv, conform unui studiu recent, publicat în European Urology.
La această cercetare au contribuit oameni de știință din mai mult de 12 instituții din Statele Unite, prof. Dr. Kara N. Maxwell de la Universitatea Pennsylvania fiind autorul principal.
Gena TP53 indică celulelor să producă antigenul tumoral p53. Această proteină detectează ADN-ul cu modificări È™i determină dacă poate fi reparat. Dacă este posibil, atunci proteina iniÈ›iază procesul de reparare al ADN-ului. În caz contrar, proteina declanÈ™ează un proces ce duce la autodistrugerea celulei (apoptoză), împiedicându-i replicarea cu un ADN modificat ce ar putea cauza cancer. Însă mutaÈ›iile ce afectează p53 apar de obicei în cancere, când efectul protector se pierde, iar tumorile se dezvoltă astfel necontrolat.
De asemenea, mutaÈ›ii periculoase ale TP53 pot fi moÈ™tenite È™i produc o afecÈ›iune rară numită sindromul Li-Fraumeni. Persoanele cu acest sindrom tind să dezvolte multiple cancere încă din copilărie, însă efectul variantelor TP53 asupra riscului de cancer de prostată era necunoscut până acum.
Pentru a descoperi rolul variantelor TP53, cercetătorii au analizat incidenÈ›a cancerului de prostată într-un grup de bărbaÈ›i cu sindrom Li-Fraumeni È™i prevalenÈ›a mutaÈ›iilor moÈ™tenite ale TP53 la bărbaÈ›ii cu cancer de prostată.
Rezultatele arată că bărbații cu sindrom Li-Fraumeni au prezentat un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta cancer de prostată comparativ cu populația generală masculină.
Dintre cei aproximativ 7.000 de bărbaÈ›i incluÈ™i în studiu care aveau cancer de prostată, 38 au moÈ™tenit o variantă deleteră a TP53, o rată a mutaÈ›iei de 9 ori mai mare față de cea observată la bărbaÈ›ii fără cancer de prostată.
Mai mult, bărbaÈ›ii care au prezentat variantele au fost diagnosticaÈ›i la o vârstă relativ tânără È™i au avut forme agresive de cancer. La momentul diagnosticării cancerul era deja răspândit în afara prostatei, un stadiu incurabil pentru 1 din 3 pacienÈ›i.
Studiul arată că bărbaÈ›ii cu sindrom Li-Fraumeni ar trebui să intre într-un program de screening al cancerului de prostată, dacă au cel puÈ›in 10 ani speranță de viață, folosindu-se teste ca dozarea antigenului specific prostatic (PSA). Cu toate acestea, practica recomandată nu este încă o rutină. De asemenea, persoanele cu un istoric familial de cancer ar trebui testate pentru variantele TP53 ca parte a screeningului.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lupta împotriva cancerului de col: bărbații sunt o sursă neglijată de HPV
- Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
- Programarea evoluției tumorii pentru combaterea proactivă a rezistenței la medicamente
- Microdispozitivul care analizează proba de sânge și detectează rapid cancerul
- Cancer de prostata
- Cancer la prostata - monitorizare activa sau prostatectomie imediata?
- Rezultat psa dupa prostatectomie radicala
- La intreruperea tratamentului hormona pentru cancer prostata dispar si bufeurile?
- Cancer prostata-durere testicule
- Cancer prostata
- Interpretare analize cancer prostata
- Adenocarcinom de prostata scor Gleason 10 (Raulduke)
- Cancer malign prostata