Îmbunătățirea răspunsului imun împotriva cancerului

©

Autor:

Îmbunătățirea răspunsului imun împotriva cancerului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Centrul pentru Medicină Moleculară Max Delbrück arată că inhibarea expresiei proteinei EBAG9 poate determina apariția unui răspuns imunologic mai puternic împotriva tumorilor, în special în ceea ce privește recidiva acestora.
Conform oamenilor de știință, mecanismul prin care proteina în cauză influențează potența sistemului imunitar are la bază efectul celulelor canceroase asupra limfocitelor T, cărora le induce o producție accelerată de EBAG9, al cărei efect este de inhibare a enzimelor citotoxice specifice limfocitelor.

Armin Rehm, doctor și co-autor al studiului, a demonstrat în urmă cu o lună faptul că inhibarea specifică a genei EBAG9 produce o creștere marcată a răspunsului imun al organismului la cancer, prin producția unui număr mai mare de limfocite T și prin sporirea efectului distructiv al acestora asupra celulelor canceroase. În lucrarea curentă, autorul explică faptul că testele in vitro au certificat acest efect benefic al terapiei, astfel studiul fiind pasul decisiv în cadrul obținerii posibilității de utilizare a acestei tehnici în scop terapeutic.

Studierea acestei gene a început în 2009, atunci când oamenii de știință au descoperit faptul că lipsa acesteia la nivelul limfocitelor T determină un răspuns imun mai eficient împotriva infecțiilor bacteriene și virale, prin producția accelerată a unei cantități mai mari de limfocite T. Ulterior, în 2015, doctorul Anthea Wirges, autorul principal al studiului, a obținut acest efect de inhibare a genei prin intermediul tehnologiei microARN, cultivând în cele din urmă celule CAR T ale căror expresie genică a proteinei EBAG9 a fost sistată.

Aceasta afirmă că inhibarea EBAG9 este asemănătoare ridicării piciorului de pe o frână care limitează eficiența limfocitelor T, capacitatea acestora de a elibera substanțe citotoxice fiind mult îmbunătățită după efectuarea acestei tehnici. În plus, autoarea subliniază că unul dintre efectele adverse principale ale potențării activității limfocitelor, anumite apariția unei furtuni puternice de citokine, nu apare în urma inhibării EBAG9. Cu toate acestea, autorii evidențiază faptul că tratamentul de bază împotriva cancerului, la momentul actual, va rămâne chimioterapia combinată cu imunoterapia adjuvantă cu anticorpi, întrucât majoritatea pacienților răspund bine la acestea, noua tehnică fiind benefică în cazul recidivelor necontrolate ale tumorilor, întrucât costul acesteia este foarte mare din cauza caracterului personalizat.

sursa: Science Daily
foto: NIAID Limfocită T

Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 386
Bibliografie
Strengthening the immune response to cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220722123247.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi abordări terapeutice: Influențarea procesului de autofagie în celulele canceroase
  • O cale de autodistrugere, un întrerupător pentru cancer
  • Un sistem anticancer deghizează medicamentele în grăsime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum