Băi care îți răsfață pielea și mintea

©

Autor:

Băi care îți răsfață pielea și mintea
Stresul, rutina de zi cu zi, grijile de acasă și de la serviciu își pun amprenta asupra noastră, lăsându-ne uneori la finalul zilei obosite, încărcate, tensionate și fără chef de nimic. Aceste probleme care ne afectează pe toate într-o măsură mai mică sau mai mare ne produc deservicii și pe termen lung, putând cauza insomnii, oboseală cronică, apatie și chiar izolare socială.

Nu trebuie să te lași pradă emoțiilor negative; poți apela la o serie de trucuri care te vor ajuta să vezi partea frumoasă a lucrurilor la finalul zilei și totodată să te simți frumoasă și îngrijită.

Alimentația, activitatea fizică, ieșirile cu prietenii, tratamentele de înfrumsețare te pot revigora și binedispune, însă la fel de important este ca din când în când să îți iei un răgaz pentru o baie relaxantă prelungită.

O dată pe săptămână poți înlocui dușul rapid cu o baie fierbinte, relaxantă, care îți va revigora trupul și mintea și va face minuni și pentru pielea ta, dacă  o „condimentezi” cu câteva elemente noi.

Beneficiile unei băi calde și prelungite

O baie relaxantă înseamnă o jumătate de oră în care te lași răsfățată de apa fierbinte, o binecuvântare pentru mușchi, care se vor detensiona, iar circulația și sistemul limfatic îți vor fi stimulate. Dacă ai o muncă sedentară și stai mult la birou, probabil resimți o încordare o spatelui și a gâtului; poți să le ameliorezi în acest mod, iar dacă te masezi cu o lufă sau un burete, vei simți și mai tare cum sângele e pus în mișcare. Mai mult, masajul cu lufa de ajută să te exfoliezi, să îți cureți pielea de impurități și să o lași catifelată.

Poți profita de timpul petrecut în cadă pentru a-ți stimula nu doar trupul, ci și mintea. Însoțește-te de o carte pe care nu avut timp sa o citești până acum. Vei evada astfel măcar pentru câteva momente din tumultul cotidian și îți vei lua gândul de la problemele care te macină. (1)

Cum să te pregătești pentru o baie relaxantă

Nu există reguli stricte pentru a beneficia de o baie relaxantă, important este să te simți cât mai în largul tău, însă îți oferim câteva sugestii care te-ar putea ajuta.

Încearcă să-ți programezi baia seara, după ce și-ai încheiat activitatea și nu mai ai nimic de făcut după, pentru a elimina orice grijă. Asigură-te ca baia este curată și la o temperatură plăcută. Dacă ești amatoare de lumânări parfumate, poți plasa câteva în jurul căzii, însă în locuri sigure, ca să nu riști să dai peste ele și să provoci un mic dezastru. Pune undeva la îndemână un prosop mare, eventual un halat sau niște haine foarte comode, în care dormi noaptea, cât și o pereche de papuci de casă.

Poți să-ți aduci și gustări sau băuturi dar, evident, vei evita alimentele greoaie și băuturile alcoolice; un fresh sau un bol cu fructe sunt alegeri perfecte. Pregătește o carte bună sau o muzică relaxantă pe fundal, după bunul tău plac. Asigură-te că apa are o temperatură plăcută, nici prea rece, nici prea caldă și adaugă câteva picături de uleiuri esențiale, pentru aromă și relaxare; de pildă, uleiul de lavandă te va ajuta să dormi mai bine după. Să ai grijă să-ți sprijini gâtul de un prosop sau o pernuță, ca să nu fii încordată. (2)

La ce să ai grijă

Dacă preferi să asculți muzică în timpul unei băi relaxante, ai grijă să nu plasezi niciun echipament electronic prea aproape de apă, pentru a evita pericolul electrocutării. De asemenea, ai grijă la lumânările parfumate.

Și, poate cel mai important, încearcă să obții o temperatură plăcută a apei. O baie fierbinte e relaxantă și stimulantă, dar, mai ales dacă ai probleme cu presiunea sângelui, îți poate cauza neplăceri precum amețeala și moleșeala. La polul opus, o baie prea rece te poate îmbolnăvi sau cel puțin îți poate creea un disconfort, abătându-te de fapt de la scopul în sine al băii.

Fii precaută și când vine vorba de folosirea uleiurilor și a sărurilor de baie, evitând să faci abuz de ele, pentru că pot conține chimicale care afectează flora vaginală sau provoacă infecții urinare(2)

„Rețete” de băi relaxante și sănătoase pentru piele si minte

Adaugă lapte și miere în apă

Ai auzit cu siguranță de  legendele potrivit cărora regina egipteană Cleopatra își întreținea frumusețea pielii făcând băi în lapte și miere. Nu știm cât sunt de reale, dar există un sâmbure de adevăr: laptele și mierea au proprietăți hidratante. Nu te sfătuim să fii risipitoare, însă din când în când merită să încerci o astfel de combinație.
Încălzește două-trei căni de lapte și amestecă-le cu o cană de miere. Toarnă mixtura obținută în apă și amestecă până la omogenizare. Pentru aromă și relaxare, poți adăuga ierburi aromate sau săruri. (3)

Experimentează un amestec de uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale au avantajul de a fi naturale și lipsite de chimicale și, de asemenea, au un mare efect hidratant asupra pielii tale. Poți face oricâte combinații dorești, apelând la uleiul de măsline, migdale, cel din germeni de grâu, susan ori lavandă. (3)

Folosește făina de ovăz

Fulgii de ovaz sau făina de ovăz au excelente proprietăți hidratante și calmante, fiind ideale pentru a restabili pH-ul natural al pielii în caz de alergii, iritați, mâncărimi. Poți apela la un truc: adaugi făină sau fulgi de ovăz într-o șosetă, pe care o legi bine la un capăt. În timp ce te îmbăiezi, înmoi șoseta în apă și o storci pe piele. Astfel vei profita de beneficiile ovăzului. De asemenea, poți folosi șoseta și pentru exfoliere, la final. (3)

Adevărul din vin, în cadă

Vinul este foarte sănătos, consumat în cantități moderate și deși nu încurajăm extravaganțele, poți folosi două pahare de vin pentru a le adăuga în cadă, din când în când. Explicația e aceea că vinul conține antioxidanți care îți mențin pielea tânără pentru mai mult timp și acizi care te ajută să te exfoliezi. (3)

Puterea ceaiului

Ceaiurile sunt foarte sănătoase, consumate în mod regulat. Vitaminele și antioxidanții pe care îi conțin te ajută să ai o viață lungă și sănătoasă. E bine de știut că poți apela la beneficiile acestuia punându-l nu doar in ceașcă, ci și în cadă. Fie că alegi ceaiul negru, ori pe cel verde, ori alte diverse amestecuri de ierburi, fii sigură că îți vei simți pielea mult mai întinerită.(3)

Folosește sarea Epsom

Dacă celealte „rețete” de băi relaxante sunt recomandate pentru aspectul pielii tale, îți propunem acum o variantă cu o mulțime de beneficii. Adăugă în cadă, atunci când ai chef de o baie mai prelungită, o mână de sare Epsom și bucură-te de avantaje: îmbunătățirea circulației sanguine și a presiunii arteriale, eliminarea toxinelor din organism, reduce durerile musculare, elimină stresul și durerile de cap și te ajută să asimilezi mai bine nutrienții din alimentele pe care le consumi. Mai mult, sarea Epsom este de ajutor și pentru un aspect fizic mai suplu, pentru că rezolvă problemele digestive și înlătură balonarea. Explicația stă în faptul că sarea Epsom este bogată în magneziu, unul din principalele elemente chimice care se găsește în organismul uman, fiind responsabil pentru buna funcționare a proceselor organismului.(4)

Te-am convins să îți rezervi un moment de relaxare?

Data actualizare: 25-11-2019 | creare: 26-08-2013 | Vizite: 9337
Bibliografie
1. Health Benefits of a Bath, link: https://www.sunflowernaturals.com/article_bath_benefits.shtml
2. How to Prepare a Relaxing Bath, link: https://www.wikihow.com/Prepare-a-Relaxing-Bath
3. 9 Relaxing and Beneficial Baths, link: https://skincare.allwomenstalk.com/relaxing-and-beneficial-bath-recipes-to-try
4. Health Benefits of Epsom Salt Baths, link: https://foodmatters.tv/articles-1/health-benefits-of-epsom-salt-baths
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: