Spălarea corectă a feţei
©
Autor: Pavel Cătălina
Pentru a avea un ten frumos şi sănătos este necesar să îl cureţi cu grijă şi cu produse de calitate. Curăţarea feţei este unul dintre cele mai simple ritualuri de frumuseţe, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie tratat cu superficialitate. Spălarea corectă a feţei poate îmbunătăţi aspectul tenului şi elimina unele afecţiuni dermatologice.
Îţi oferim mai jos un mini-ghid de curăţare a tenului de care ar fi bine să ţii cont dacă îţi doreşti o piele frumoasă. (1)
Mini-ghid pentru spălarea și curăţarea tenului
- Profită de momentele în care îţi cureţi tenul pentru a pune în practică şi un masaj revigorant al feţei. Stimularea sistemului limfatic din această zonă va favoriza oxigenarea tenului şi irigarea acestuia cu sânge. De asemenea, o bună circulaţie a oxigenului şi a sângelui în zona feţei va înfrumuseţa aspectul pielii care va deveni mai luminoasă şi mai elastică.
- Începe ritualul spălându-te foarte bine pe mâini cu săpun antibacterian. Prinde-ţi părul la spate şi elimină orice urmă de machiaj folosind un lapte demachiant sau o soluţie micelară pe care să le aplici cu ajutorul dischetelor din bumbac.
- Umezeşte pielea feţei şi a gâtului cu apă călduţă, apoi aplică gelul de curăţare cu mişcări circulare. Curăţă mai întâi fruntea apoi nasul, zona obrajilor, bărbia şi, în cele din urmă, gâtul. Mişcarea circulară stimulează formarea spumei ce contribuie la curăţarea în profunzime a tenului. (1, 4, 5)
- Foloseşte un produs de curăţare potrivit pentru tipul tău de piele. Persoanelor cu tenul gras şi/sau cu acnee le sunt indicate gelurile ce reglează secreţia de sebum şi/sau pe bază de acid salicilic. Chiar şi în cazul unui ten cu probleme, recomandabilă este evitarea produselor mult prea astringente pentru ca pot irita pielea şi agrava problemele dermatologice. Persoanele cu pielea sensibilă sau uscată ar trebui să opteze pentru un gel cu o formulă mai blândă care hidratează şi hrăneşte pielea. Cele mai indicate produse de curăţare sunt produsele bio ce nu conţin alergeni precum substanţe derivate din petrol sau parfum și dermatocosmeticele non-comedogenice şi hipoalergenice. Acestea nu acoperă porii, deci nu formează puncte negre şi alte afecţiuni legate de blocarea porilor şi nici nu provoacă reacţii alergice.
- La fel de benefice pentru sănătatea pielii sunt demachiantele cu formulă simplă, fără alcool şi fără particule exfoliante. Gelurile abrazive irită pielea dacă sunt folosite cu regularitate mare, în fiecare dimineaţă şi seară. (1, 2, 5)
- Clăteşte-ţi faţa şi gâtul cu apă din belşug. Curăţă cu atenţie şi zonele cel mai uşor de ignorat cum ar fi: linia maxilarului, nasul şi linia părului. Foloseşte, apoi, un prosop curat pentru a-ţi tampona pielea (nu a o freca). După spălare, indicat este să îţi ştergi uşor pielea feţei şi a gâtului cu o dischetă din bumbac îmbibată în loțiune tonică. Aceasta elimină eventualele reziduuri rămase la suprafaţa pielii, împrospătează tenul şi îl pregăteşte pentru aplicarea cremei hidratante care, de asemenea, trebuie să respecte nevoile specifice ale tipului tău de ten. Aplică serumul/crema hidratant/ă când pielea este încă umedă pentru ca aceasta să beneficieze de ingredientele active ale produselor. Pentru pielea sensibilă din jurul ochilor, foloseşte o cremă special concepută, pe care să o aplici cu delicateţe. (1, 3, 4)
- Spală-te pe faţă şi pe gât de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, şi de fiecare dată când transpiri. Transpiraţia irită pielea şi, deci, trebuie înlăturată. (5)
- Exfoliază pielea o dată sau de două ori pe săptămână folosind produse cu formule blânde. Atenţie, moderaţia este cheia! Nu îţi exfolia pielea de mai multe ori pe săptămână fiindcă rişti să o iriţi grav. (1, 3)
Data actualizare: 12-09-2019 | creare: 14-10-2014 | Vizite: 9366
Bibliografie
1.How to Wash Face Properly – New Health Guide, link: https://www.newhealthguide.org/How-To-Wash-Face-Properly.html;2.How To Wash Your Face The Right Way – Acne.org, link: https://www.acne.org/wash-face.html;
3.How To Wash Your Face: The 10 Biggest Face-Washing Mistakes, Womenshealthmag.com, link: https://www.womenshealthmag.com/beauty/how-to-wash-your-face;
4.Face Washing 101 – American Academy of Dermatology, link: https://www.aad.org/dermatology-a-to-z/health-and-beauty/general-skin-care/face-washing-101;
5.How To Wash Face Properly – Selected Health, link: https://selectedhealth.org/How-To-Wash-Face-Properly.html.
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul Ingrijire feminina:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Epilare definitiva Epilar
- Vreti sa va scapati de pigmentele maro de pe fata?
- Caderea parului in mod excesiv
- Am luat un extract de marar pentru cresterea sanilor
- Sani mici... Ce metode de marire exista (exclus implantul mamar)?
- Fire pe sani
- Epilarea completa a zonei genitale
- Sani mici la adolescente
- Chiloti la servici
- Spalaturi intravaginale