Baby blues

Baby blues

©

Autor:

Baby blues
După bucuria È™i emoÈ›ia de a da naÈ™tere copilului pe care È™i l-au dorit, multe mămici, la doar câteva zile de la naÈ™tere, trec printr-o formă uÈ™oară de depresie, manifestată prin plâns, anxietate, schimbări bruÈ™te de dispoziÈ›ie È™i sentimente negative. Este vorba despre ceea ce specialiÈ™tii numesc baby blues.

De cele mai multe ori aceasta stare apare după ce mama revine din spital, când începe să conÈ™tientizeze ce înseamnă să fie părinte. Oricât de mult o femeie îÈ™i doreÈ™te să fie mamă, inevitabil se confruntă cu o schimbare de rol È™i asumarea de noi responsabilități. Dacă la acestea se adaugă È™i teama de a nu È™ti cum să aibă grijă de nou-născut È™i alte griji È™i temeri, se poate simÈ›i copleÈ™ită de situaÈ›ie. (1)

Este foarte importantă distincÈ›ia între baby blues È™i depresia postnatală: dacă anxietatea, emoÈ›iile si sentimentele negative nu se ameliorează după 1-2 săptămâni, ci dimpotrivă, devin chiar mai severe, este foarte probabil să fie vorba despre depresia postnatală.

Care sunt cauzele pentru baby blues?

Până în prezent nu se cunoaÈ™te cauza exactă a acestei forme de depresie. Se consideră că modificările hormonale asociate cu lipsa de odihnă, emoÈ›iile provocate de naÈ™tere È™i schimbările care au loc în rutina mamei È™i a familiei ar fi implicate.
Pe perioada sarcinii hormonii sunt eliberaÈ›i într-o cantitate mult mai mare decât în mod obiÈ™nuit. Timp de 12 ore de la naÈ™tere, nivelul hormonal scade brusc la cel de dinainte de sarcină, ceea ce specialiÈ™tii susÈ›in că ar putea explica stările depresive. (2)
 
Ideal ar fi ca după naÈ™tere mama să aibă parte de liniÈ™te È™i odihnă, pentru a se reface, însă aceasta se întâmplă destul de rar, pentru că pe primul loc sunt acum nevoile micuÈ›ului, iar dacă acesta prezintă probleme medicale uÈ™oare (cum ar fi de exemplu icterul), mama va deveni È™i mai anxioasă. (3), (4)

Un studiu realizat în Norvegia a arătat că există anumiÈ›i predictori pentru starea depresivă de după naÈ™tere. Cel mai puternic dintre aceÈ™tia este relaÈ›ia mamei cu partenerul ei de viață: cu cât relaÈ›ia este mai problematică, cu atât mai mult creÈ™te riscul ca mama să aibă parte de baby blues după naÈ™tere. De asemenea, alÈ›i factori cu potenÈ›ial predictiv sunt problemele de sănătate, stresul legat de locul de muncă, precum È™i consumul de alcool È™i fumatul. Vârsta mamelor este È™i ea importantă: cercetătorii au observat că mamele mai tinere aveau dificultăți mai mari în a face față emoÈ›iilor legate de naÈ™tere decât cele mai în vârstă. (5)

Cum se manifestă baby blues?

Principalele simptome asociate cu baby blues sunt:
  • tristeÈ›e;
  • tulburări ale somnului;
  • anxietate;
  • plâns;
  • schimbări de dispoziÈ›ie;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • dificultăți de concentrare (6), (7)
Aceste simptome pot dura de la câteva ore până la câteva zile, maximum două săptămâni. Baby blues afectează frecvent mămicile, mai ales cele care se află la prima naÈ™tere, statisticile indicând o proporÈ›ie de 50-80% de femei care experimentează aceste simptome.

Cum se poate trata baby blues?

Baby blues nu este o boală, ci este considerată mai degrabă o stare normală, care trece de la sine după cateva zile, odată ce nivelul hormonal se reglează și revine la normal. De aceea nu este necesar un tratament.

Câteva indicaÈ›ii pot grăbi însă ameliorarea:
  • Este foarte util dacă mama se informează È™i È™tie dinainte de a naÈ™te despre această stare È™i la ce să se aÈ™tepte.
  • Odihna este recomandată pe cât de mult posibil. ÎncercaÈ›i să dormiÈ›i È™i dumneavoastră când bebeluÈ™ul doarme; de asemenea, partenerul È™i familia pot supraveghea bebeluÈ™ul cât timp mama se odihneÈ™te.
  • Nu încercaÈ›i să faceÈ›i mai multe decât puteÈ›i È™i nu vă propuneÈ›i să faceÈ›i totul perfect.
  • De asemenea, în aceasta perioadă mamele sunt extrem de sensibile din punct de vedere emoÈ›ional. Este util să fie lăsate să-È™i exprime emoÈ›iile, să plângă dacă asta simt È™i să fie ascultate cu empatie.
  • Suportul partenerului È™i al familiei poate fi de un real folos în tot ceea ce înseamnă treburile casnice.
  • În primele zile după naÈ™tere numărul de vizitatori ar trebui să fie limitat, pentru a permite mamei să se liniÈ™tească È™i să se odihnească.
  • Pe perioada sarcinii sau imediat după naÈ™tere încercaÈ›i să nu faceÈ›i schimbări majore în viaÈ›a dumneavoastră, pentru a evita factori de stres în plus.
  • OferiÈ›i-vă câteva minute pe zi în care să faceÈ›i ceva pentru dumneavoastră. De asemenea, exerciÈ›iile fizice uÈ™oare (dacă starea de sănătate vă permite) sau o plimbare în aer liber vă pot îmbunătăți metabolismul È™i starea de spirit. (4), (1), (8)

Baby blues sau depresie postpartum?

SpecialiÈ™tii vorbesc despre două stări diferite care pot surveni după naÈ™tere: baby blues, o stare normală È™i depresia postnatală, care este o tulburare. Dacă, aÈ™a cum am văzut, baby blues trece de la sine fără necesitatea unui tratament, mamele care suferă de depresie postpartum trebuie să apeleze la ajutor specializat pentru a nu-È™i pune în pericol sănătatea È™i viaÈ›a. (8)

Cum facem însă diferenÈ›a între depresia postnatală È™i baby blues? În primul rând se ia în considerare durata simptomelor: dacă acestea depășesc două săptămâni, atunci vorbim despre depresie. Al doilea criteriu este severitatea simptomelor. Depresia se manifestă prin aproximativ aceleaÈ™i semne È™i simptome ca È™i baby blues, însă la un nivel mult mai ridicat, astfel încât pot apărea perturbări severe ale echilibrului emoÈ›ional È™i cognitiv al mamei. De asemenea, acestea au o stimă de sine foarte scăzută, nu mai au capacitatea de a avea grijă de ele È™i de bebeluÈ™, apar gânduri obsesive È™i eventual atacuri de panică, depresia culminând cu ideea de sinucidere È™i/sau de a face rău copilului.

De cele mai multe ori mamele sesizează diferenÈ›a trăirilor celor două stări: dacă experimentează baby blues ele simt că este o stare depresivă uÈ™oară, care va trece la un moment dat, în schimb mamele care suferă de depresie postpartum au sentimentul că nu îÈ™i vor mai reveni niciodată. (9), (10)

A fi părinte este realmente o provocare care poate începe cu această stare depresivă. Important este să fim conÈ™tiente de ceea ce ni se întâmplă, să avem suportul celor din jur È™i să putem face diferenÈ›a între ceea ce este normal È™i ce nu, dar mai ales să cerem ajutorul unui specialist atunci când este nevoie.

Data actualizare: 09-01-2015 | creare: 05-02-2007 | Vizite: 7334
Bibliografie
(1) The baby blues, link: https://www.babycenter.com.au/a541888/the-baby-blues
(2) Understanding Motherhood and Mood - Baby Blues and Beyond, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/pages/Understanding-Motherhood-and-Mood-Baby-Blues-and-Beyond.aspx
(3) Baby blues, link: https://americanpregnancy.org/firstyearoflife/babyblues.htm
(4) The baby blues and postnatal depression, link: https://www.apni.org/babyblues.htm
(5) Relationship Troubles Add to ‘Pre-Baby’ Blues, link: https://www.webmd.com/baby/news/20110314/relationship-troubles-add-to-pre-baby-blues
(6) Postpartum Depression and the Baby Blues, link: https://www.helpguide.org/mental/postpartum_depression.htm
(7) Depression in pregnancy and postnatal, link: https://www.blackdoginstitute.org.au/public/depression/inpregnancypostnatal/babyblues.cfm
(8) Depression during and after pregnancy fact sheet, link: https://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/depression-pregnancy.cfm
(9) Do you have baby blues or postpartum depression?, link: https://www.pbs.org/thisemotionallife/blogs/do-you-have-baby-blues-or-postpartum-depression
(10) Baby blues or postpartum depression?, link: https://www.childbirthconnection.org/article.asp?ck=10528
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sunt bărbaÈ›ii vegetarieni mai predispuÈ™i depresiei?
  • Depresia postnatală persistentă È™i impactul asupra dezvoltării copilului
  • Depresia postpartum - ce simte efectiv o mamă cu depresie după naÈ™tere
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum