Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

Cum să ajuți persoanele cu hipoacuzie din viața ta?

Cum să ajuți persoanele cu hipoacuzie din viața ta?
Autor: Echipa Audio Alfa

Cum să ajuți persoanele cu hipoacuzie din viața ta?

 

O relație bazată pe susținere și ajutor poate face o mare diferență în viața persoanelor cu hipoacuzie. Află cum să le oferi acest sprijin și care sunt cele mai bune modalități de a le ajuta!

 

Diagnosticul de hipoacuzie aduce multe provocări atât pentru persoana care suferă de această afecțiune, cât și pentru apropiații acesteia. Să trăiești cu o persoană cu deficiențe de auz și să o ajuți într-un mod adecvat poate fi o experiență dificilă la început, deoarece lipsa de înțelegere a nevoilor specifice ale acesteia poate duce la frustrare și izolare de ambele părți. Cu toate acestea, există o mulțime de modalități prin care poți ajuta cu ușurință persoanele cu hipoacuzie să facă față acestui diagnostic și să se dezvolte. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai importante sfaturi ale specialiștilor noștri în această privință și cum anume să le pui în practică.

 

Să înțelegem diagnosticul de hipoacuzie

Înainte de a putea ajuta pe cineva, indiferent de situație, trebuie să înțelegem cât mai bine prin ce trece acea persoană. Acest lucru nu este diferit nici în cazul unui diagnostic de hipoacuzie - cu cât înțelegem mai bine ce presupune această afecțiune, cu atât mai bine putem oferi sprijin celor care trăiesc cu ea. Pierderea auzului poate apărea treptat sau brusc și poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi vârsta, genetica, expunerea la zgomot sau rănirea. Unii oameni pot avea o pierdere ușoară a auzului, în timp ce alții pot avea o pierdere severă sau profundă. Învățând mai multe despre aceste aspecte, putem oferi un sprijin real și adecvat nevoilor persoanei respective.

 

Dar de unde să începi? - bună întrebare. Aici, la Audio Alfa găsești nenumărate resurse despre diferite aspecte ale vieții persoanelor cu hipoacuzie: cum călătorești cu deficit de auz, cum să te descurci cu deficitul de auz la muncă sau despre provocările întâlnite de copiii cu hipoacuzie la școală, dar și despre soluțiile auditive de ultimă generație. Pornind de la aceste informații de bază poți purta o discuție deschisă cu persoana în cauză pentru a afla despre gândurile și sentimentele ei în ceea ce privește provocările întâmpinate și cum ar vrea să fie sprijinită. A avea empatie și a fi capabil să te raportezi la experiențele pe care le împărtășește poate contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții ei, dar și la dezvoltarea relației voastre.

 

Iată câteva sfaturi pentru a construi o comunicare autentică cu o persoană dragă, cu un prieten sau coleg care are o deficiență de auz:

 

✔️ Ai răbdare și fii înțelegător

Comunicarea cu o persoană cu deficiențe de auz poate fi mai lentă și mai dificilă decât cu o persoană care aude normal. Acordă-i persoanei dragi suficient timp pentru a procesa ceea ce spui și pentru a răspunde în mod corespunzător. Privește persoana direct în față și vorbește clar, dar nu prea tare. Evită să vorbești dintr-o altă cameră sau cu spatele și redu zgomotul de fond în timpul conversațiilor.

 

✔️ Folosește o varietate de metode de comunicare

Pe lângă comunicarea verbală, folosește și alte forme de comunicare pentru a ajuta la transmiterea sensului, cum ar fi gesturi, expresii faciale, note scrise sau mesaje vizuale. De asemenea, învățarea limbajului semnelor poate îmbunătăți considerabil comunicarea cu o persoană cu deficiențe de auz atunci când aceasta folosește acest limbaj.

 

✔️ Fii atent și implicat

Atunci când comunici cu o persoană care are probleme de auz, este important să fii prezent și implicat în conversație. Acordă atenție limbajului corporal și expresiilor faciale ale acesteia și răspunde într-un mod care să arate că înțelegi ceea ce încearcă să transmită. De asemenea, atunci când participați la diverse evenimente sau reuniuni, te poți asigura că cei din jurul vostru știu cum să se adapteze la situație, oferindu-le câteva sfaturi practice și făcând ajustările necesare.

 

✔️ Folosește un limbaj clar și concis

Atunci când comunici cu o persoană cu deficiențe de auz, este important să folosești un limbaj clar și concis, care să fie ușor de înțeles. Evită să folosești cuvinte prea complicate sau fraze care pot crea confuzie.

 

✔️ Fii flexibil și adaptează-te

Comunicarea cu cineva care suferă de hipoacuzie poate necesita unele ajustări ale stilului tău obișnuit de comunicare. Fii dispus să te adaptezi și să îți modifici abordarea de comunicare pentru a răspunde mai bine nevoilor respectivei persoane.

 

✔️ Practică ascultarea activă

Ascultarea activă este o tehnică care presupune implicarea deplină într-o conversație, acordând o atenție deosebită la ceea ce spune cealaltă persoană și răspunzând într-un mod care arată că asculți și înțelegi ceea ce spune.

 

✔️ Învață metodele de comunicare preferate

Fiecare persoană este diferită și poate avea o metodă preferată de comunicare. Află ce funcționează cel mai bine pentru persoana dragă și încearcă să folosești aceste metode ori de câte ori este posibil.

 

✔️ Celebrează-le reușitele

Încurajează persoana care are probleme de auz să împărtășească cu tine reușitele și realizările lor și sărbătoriți împreună progresele lor.

 

Pe lângă aceste principii, poți urma și câteva sfaturi practice pentru a ajuta persoanele cu hipoacuzie din viața ta:


 
Programare