Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Audiologie Audiologie București

Pierderea auzului și diabetul – cum să îți protejezi auzul

Autor: Echipa Audio Alfa
17IAN,2023
Pierderea auzului și diabetul – cum să îți protejezi auzul

Știai că pierderea auzului și diabetul sunt strâns legate între ele? Ce au în comun aceste două afecțiuni și cum poate fi afectat auzul tău? Îți oferim toate răspunsurile în maxim 3 minute, dar și câteva sfaturi pentru a-ți proteja auzul atunci când ai diabet sau prezinți un risc crescut pentru a dezvolta această condiție metabolică. 

Sursa foto: pexels@artem-podrez

 

Pierderea auzului și diabetul: să înțelegem legătura

Cele două afecțiuni sunt legate printr-o varietate de mecanisme, însă cel mai adesea avem de-a face cu o deteriorare a vaselor de sânge din ureche din cauza diabetului. Acest lucru poate duce la scăderea fluxului sanguin și a oxigenului către nervii auditivi și celulele ciliate. În plus, diabetul poate provoca și o deteriorare a structurilor urechii interne. Studiile arată că persoanele cu diabet sunt de două ori mai predispuse la pierderea auzului decât cele fără diabet. Mai mult, un studiu publicat de Oxford University Press, care a inclus peste 250.000 de participanți, a constatat că nivelurile mai ridicate de glucoză pe termen lung și un control glicemic deficitar sunt asociate cu riscul de pierdere a auzului.

 

Așadar, cum îți poți proteja auzul dacă ai diabet sau dacă știi că ai un risc crescut de a dezvolta această afecțiune? Iată sfaturile specialiștilor noștri:

 

1. Ține sub control nivelul de zahăr din sânge

O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate sau respectarea sfaturilor medicului - toate acestea te pot ajuta să duci o viață echilibrată și să-ți menții glicemia în limite normale, ceea ce va contribui în mod sigur și la protejarea auzului tău. Cum era aia cu an nou, obiceiuri noi? Verifică-ți glicemia și alege să faci în fiecare zi ceva sănătos pentru corpul și mintea ta. 

 

2. Renunță la fumat

Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru apariția diabetului. Nicotina și alte substanțe chimice din țigări pot duce la rezistență la insulină și la creșterea glicemiei, care sunt factori-cheie în dezvoltarea diabetului. Totodată, aceste substanțe pot deteriora vasele de sânge din ureche, fapt ce contribuie și mai mult la asocierea dintre diabet și pierderea auzului, care apare cel mai adesea din aceeași cauză a scăderii fluxului sanguin și a oxigenului către nervii auditivi și celulele ciliate. Nu numai că renunțarea la fumat te poate ajuta să îți protejezi vasele de sânge și să reduci riscul de diabet și de hipoacuzie, dar îți poate îmbunătăți și controlul zahărului din sânge. 

 

Sursa foto: pexels@pavel-danilyuk

 

3. Monitorizează-ți tensiunea arterială

Hipertensiunea poate, de asemenea, să afecteze vasele de sânge din urechi, ducând la pierderea auzului. Este important să îți monitorizezi tensiunea arterială și să o menții într-un interval sănătos. Atunci când aceasta este ridicată, vasele de sânge se deteriorează, iar acest lucru nu afectează doar o zonă a corpului, ci întregul sistem din care este alcătuit, inclusiv urechile.

 

În plus, dacă ești interesat de sport și vrei să te menții cât mai fit, aparatul auditiv Phonak Audéo Fit conține un senzor de ritm cardiac pentru poate urmări fluctuațiile ritmului când îl conectezi la aplicația „myPhonak”. 

 

Sursa foto: www.phonak.com

 

3. Poartă protecție auditivă

Fie că ai diabet sau pur și simplu vrei să ai mai multă grijă de auzul tău,  prevenția este, de asemenea, vitală și în cazul hipoacuziei. Urmează să mergi la un concert sau lucrezi într-un mediu zgomotos? Atunci optează pentru o protecție auditivă adecvată, care să-ți permită să te bucuri de sunetele din jurul tău fără a risca să-ți deteriorezi auzul. Pe blogul Audio Alfa am povestit deja despre cum să-ți protejezi auzul la festivalurile de muzică, dar și despre ce efecte au sunetele asupra percepției noastre, mai ales într-o eră a poluării fonice. Îți recomandăm să arunci o privire peste aceste articole pentru a descoperi mai multe informații. 

 

Ce înseamnă, pe scurt, protecția auditivă? Aceasta poate include purtarea de dopuri pentru urechi sau căști cu anulare a zgomotului. Însă, cei de la Phonak au dus acest concept cu un pas mai departe și au dezvoltat protecții auditive speciale pentru diferitele pasiuni din viața ta, de la muzică, la sporturi cu motor și vânătoare. Află mai multe despre colecția Serenity Choice™ cu un click aici. 

 

4. Evită infecțiile urechii

Atunci când ai diabet, este posibil ca sistemul tău imunitar să nu funcționeze la fel de bine cum ar trebui. Acest lucru poate face ca organismul tău să lupte mai greu împotriva infecțiilor, inclusiv a infecțiilor urechii. Este important să îți păstrezi urechile curate și uscate. Apa poate rămâne blocată în canalul urechii și poate duce la infecții. Pentru a preveni acest lucru, asigură-te că îți usuci bine urechile după ce faci baie sau înoți. În plus, evită să înoți sau să faci baie în apă murdară. Nu folosi bețișoare de urechi pentru curățare, acestea pot împinge ceara și resturile mai departe în canalul auditiv, crescând riscul de infecție. În schimb, folosește picături pentru urechi sau un prosop cu apă caldă pentru a-ți curăța urechile.

 

5. Testează-ți periodic auzul

Așa cum am menționat mai sus, persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta hipoacuzie, așa că este deosebit de important să îți testezi auzul mai frecvent decât persoanele fără diabet. În același timp, infecțiile și problemele urechii sunt o complicație frecventă a diabetului, iar identificarea și gestionarea la timp a pierderii auzului în cazul persoanelor cu diabet este importantă pentru menținerea calității vieții și a comunicării.

 

Dacă vrei să verifici cum stai cu auzul sau cu sănătatea urechilor tale, vino în unul dintre cabinetele Audio Alfa din țară, unde poți beneficia gratuit de audiogramă tonală și vocală, dar și de interpretarea testelor și stabilirea diagnosticului. Află mai multe detalii despre ofertele noastre cu un click aici.  

 

Sursa foto: pexels@kampus-production

 

Pierderea auzului este o complicație frecventă a diabetului. Cu toate acestea, urmând sfaturile discutate în acest articol, poți lua măsuri pentru a-ți proteja auzul și pentru a reduce riscul de pierdere a auzului. Nu uita că, pe lângă cele de mai sus, este important să gestionezi și stresul din viața ta de zi cu zi și să te bucuri cât mai mult de fiecare moment, deoarece numai așa te poți asigura că vei menține în parametri normali toți acei indicatori vitali. 

 

Dacă observi nereguli în ceea ce privește starea auzului tău, consultă unul dintre specialiștii noștri Audio Alfa pentru a vedea exact care este situația și ce trebuie să faci. Nu mai sta pe gânduri, acționează chiar azi pentru a-ți proteja auzul! Programează-te pentru o consultare făcând click aici. 

 
Programare