Ce efect au sunetele asupra vieții de zi cu zi
Sunetele ne înconjoară și ne însoțesc, adesea cu ajutorul aparatelor auditive, în toate activitățile noastre zilnice. În plus, ele joacă un rol esențial în existența noastră: ne informează despre natură, spațiu, obiecte și acțiuni.
O mare parte din comunicarea noastră se realizează prin folosirea urechilor pentru a auzi fiecare sunet, fie că ascultăm ceea ce ne spun colegii noștri de muncă, fie că suntem atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru: mașini care vâjâie, copii care râd sau un câine care se scutură zgomotos de picăturile de ploaie.
Sursa foto: pexel@elinafairytale
Chiar dacă nu suntem pe deplin conștienți de toate sunetele care ne trec prin urechi, efectul lor asupra modului în care percepem viața este incontestabil.
Află din rândurile de mai jos care sunt aceste efecte și cum pot contribui aparatele auditive la senzațiile pe care le trăim datorită sau din cauza sunetelor din viața noastră.
Efecte fiziologice
Auzul este principalul nostru simț de avertizare. Deoarece corpul nostru este format în proporție de 70% din apă, acest lucru facilitează transmiterea diferitelor sunete, care sunt recepționate atât de urechi sau aparatul auditiv, cât și de întregul corp, ca urmare a unor vibrații specifice.
O alarmă țiuitoare, o cutie care este aruncată de la etaj și se izbește răsunător de asfalt sau sunetul unui claxon apărut de nicăieri – toate aceste sunete provoacă o creștere imediată a nivelului de cortizol din organism, ceea ce duce la o senzație de amenințare.
Știai că zgomotul din trafic poate induce reacții de stres cronic și, prin urmare, poate crește riscul de boli cardiovasculare? Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea fonică este o problemă de sănătate publică, cel puțin 1 milion de ani de viață sănătoasă se pierd anual din cauza zgomotului produs de traficul din țările Europei de Vest.
Sursa foto: pexel@life-of-pix
Din fericire, o protecție specială, cum ar fi „Serenity Choice” de la Phonak sau funcțiile personalizate de anulare a zgomotului pe care le au majoritatea aparatelor auditive performante, pot diminua efectele sunetelor puternice și te pot proteja de apariția hipoacuziei sau a tinitusului.
Serenity Choice - Phonak
Efecte psihologice
Până acum am povestit despre modul în care corpul nostru reacționează la diferite sunete, dar acum este timpul să aflăm ce efecte au acestea asupra stării noastre de spirit.
Cu siguranță, așa cum am arătat în rândurile de mai sus, sunetul unui claxon ne sperie instantaneu. În schimb, cântecul păsărilor, sunetele vântului sau ale apei îi fac pe majoritatea oamenilor să fie mai relaxați, să se simtă în siguranță și mai puțin stresați.
„Auzul este de o importanță capitală. Nu ai pleoape pentru urechi. Nu există nicio modalitate de a le opri cu adevărat. Auzi tot ce te înconjoară toată ziua, tot timpul”, subliniază Julian Treasure, fondatorul „The Sound Agency", o firmă de audio branding cu sediul în Marea Britanie, care a schimbat modul în care afacerile din întreaga lume se raportează la sunetele din viața noastră.
Sursa foto: pexel@danieljurin
Într-adevăr, sunetele și claritatea cu care sunt reproduse ele de aparatele auditive au o influență decisivă asupra alegerilor noastre de zi cu zi și asupra sănătății mentale, în general. Spre exemplu, muzica, ascultată la frecvența de 432 Hz, a demonstrat un efect promițător asupra activităților electroencefalografice ale creierului în timpul somnului, având un efect relaxant semnificativ.
Efecte cognitive
Sunetele, atât în spațiul fizic, cât și în cel digital, au capacitatea de a ne capta instantaneu atenția sau pur și simplu de a adăuga un strat de informații la o interacțiune. În acest sens, contribuția pe care aparatele auditive o aduc la interpretarea corectă a sunetelor din jurul nostru se reflectă în calitatea interacțiunilor noastre și în munca pe care putem sau nu să o desfășurăm corespunzător.
Știai că dacă auzi pe cineva vorbind în timp ce citești sau scrii productivitatea ta scade cu până la 66%? Birourile de tip open space distrag atenția angajaților fără ca aceștia să-și dea seama. Într-un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Psihologie în 1998, cercetătorii au descoperit că angajații erau foarte distrași atunci când puteau auzi conversații în jurul lor și erau mai puțin capabili să își îndeplinească sarcinile.
Cu toate acestea, creierul nostru reușește cu brio să prioritizeze sunetele cărora vrea să le acorde atenție, cum ar fi conversația cu prietenul de la masa alăturată, și ignoră alte sunete neimportante, cum ar fi râșnița de cafea și discuțiile de pe holul biroului.
Pe lângă această abilitate, creierul nostru știe, de asemenea, să asocieze anumite informații cu diferite sunete, un raționament utilizat în mod obișnuit în lumea digitală. De exemplu, poți face cu siguranță diferența între sunetul unei notificări și deblocarea unui telefon sau deschiderea unui calculator cu acel clinchet specific al sistemului de operare.
Sursa foto: pexel@askarabayev
Efecte comportamentale
În final, sunetele au efect asupra comportamentului nostru. Creierul nostru are capacitatea de a localiza sursele de sunet, cunoscută sub numele de conștientizare spațială auditivă.
Conștiința spațială ne ajută să identificăm corect locația surselor sonore și ne permite să comunicăm eficient în medii zgomotoase. Vom avea tendința de a ne îndepărta de sunetele neplăcute, dacă putem, și chiar de a ne apropia de cele plăcute.
Sunetele puternice ne pot provoca stres și ne pot face să ne comportăm negativ, dar unele dintre acestea sunt asociate din punct de vedere cultural și social cu multe activități plăcute: muzica din baruri, vuietul unui stadion plin de suporteri sau ritmurile antrenante dintr-o sală de sport.
Sursa foto: pexel@riccardo
Purtarea de aparate auditive poate influența auzul spațial prin modificarea indiciilor acustici care indică direcția sunetului – în special diferența dintre momentul în care sunetul ajunge la fiecare ureche și intensitatea undelor sonore. Aceste indicii variază foarte mult în funcție de stilul de aparat auditiv pe care îl poartă o persoană hipoacuzică.
De exemplu, aparatele auditive retroauriculare (cu două microfoane) captează sunetele în mod diferit față de cele intraauriculare (cu un singur microfon, omnidirecțional) . Dacă te interesează să afli mai multe despre tipurile de aparate, am scris deja două articole pe blog. Pentru informații suplimentare despre cele retroariculare click aici, iar pentru intraauriculare click aici.
Phonak Naída Marvel Phonak Virto Titanium
Așadar, sunetele au efecte puternice asupra modului în care percepem viața. Vino la locațiile Audio Alfa din București sau din țară pentru a afla mai multe despre impactul pozitiv al sunetelor în viața noastră și despre cele mai performante aparate auditive care vor transforma radical modul în care auzi lumea din jurul tău.
#EnjoyTheSound #AudioAlfa #LifeIsOn www.audioalfa.ro