Cum își pot dezvolta vocabularul copiii cu pierderi de auz
Pierderea auzului poate avea un impact semnificativ asupra capacității unui copil de a-și dezvolta vocabularul. Cu toate acestea, cu sprijinul potrivit, pot face progrese considerabile în îmbogățirea limbajului lor.
În acest articol, vom explora unele dintre cele mai recente cercetări privind modul în care copiii cu pierdere de auz își pot dezvolta vocabularul, dar îți vom oferi și câteva sfaturi practice pentru a-ți sprijini copilul în descoperirea lumii din jurul său cu ajutorul cuvintelor.
Sursa foto: pexels@karolina-grabowska
Ce se întâmplă cu vocabularul unui copil atunci când are o pierdere de auz?
Creierul nostru procesează zilnic mii de informații despre ceea ce ni se întâmplă, iar atunci când suntem mici acest proces este și mai intens. Câte cuvinte crezi că ar trebui să audă un copil înainte de a începe școala pentru o dezvoltare ideală? 1 milion, 10 milioane, cine licitează mai mult? Ei bine, răspuns corect: aproximativ 30 de milioane. Nu este de mirare, așadar, că cercetările arată că copiii cu deficiențe de auz sunt dezavantajați atunci când vine vorba de dezvoltarea vocabularului.
Într-un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate al Americii, s-a constatat că copiii cu deficiențe de auz aveau un vocabular semnificativ mai mic decât colegii lor cu auz normal. Un alt studiu realizat de Asociația Americană de Vorbire-Limbaj-Audiție (ASHA) a constatat că copiii cu pierderea auzului prezintă un risc mai mare de a dezvolta întârzieri și tulburări de limbaj.
Însă, atunci când copiii cu deficiențe de auz beneficiază de sprijin și intervenție adecvată, aceștia pot face progrese semnificative în dezvoltarea limbajului lor. Ce poți face ca părinte pentru a sprijini dezvoltarea vocabularului copilului tău? Iată câteva sfaturi practice:
1. Asigură-te că copilul tău folosește un aparat auditiv adecvat
Fie că vorbim de aparate auditive sau de alte dispozitive care îmbunătățesc auzul (implant cohlear), este vital ca acestea să fie montate și utilizate corect. Din fericire, copiii din ziua de azi trăiesc vremuri cu adevărat excepționale în ceea ce privește tehnologia, iar acest lucru se reflectă și în audiologie. Astfel, aceștia pot beneficia de diverse inovații tehnologice dezvoltate în funcție de nevoile fiecărei vârste.
Aparatele auditive pentru copii au caracteristici speciale care răspund unor provocări particulare, cum ar fi o sală de clasă zgomotoasă sau un loc de joacă agitat. Phonak Sky Marvel este un exemplu de aparat auditiv care oferă atât un design plin de culoare, cât și o serie de caracteristici care facilitează auzul copiilor cu hipoacuzie în cele mai solicitante situații. Dacă dorești să verifici starea dispozitivului auditiv al copilului tău sau vrei ca acesta să încerce cele mai noi inovații, te așteptăm împreună cu cel mic într-unul dintre cabinetele Audio Alfa din țară, mai multe detalii cu un click aici.
Sursa foto: www.phonakpro.com
2. Creează-i un mediu lingvistic bogat
Copiii își dezvoltă cel mai bine vocabularul atunci când sunt înconjurați de cât mai multe cuvinte. Vorbește des cu copilul tău și folosește o varietate de expresii pentru a descrie lumea din jurul său. Poți crea o rutină care să contribuie la un mediu lingvistic bogat, cum ar fi să citiți împreună sau să purtați conversații pe diferite subiecte. Copiii cu deficiențe de auz pot avea nevoie, de asemenea, să lucreze la abilitățile de ascultare pentru a-și dezvolta vocabularul. Exercițiile de antrenament auditiv, cum ar fi ascultarea sunetelor de vorbire pe un fundal zgomotos, pot contribui la îmbunătățirea acestor abilități.
Sursa foto: pexels@mikhail-nilov
3. Folosește limbajul semnelor sau alte indicii vizuale
Copiii cu pierderea auzului pot avea dificultăți în înțelegerea vorbirii, în special în medii foarte zgomotoase. Folosind limbajul semnelor sau alte indicii vizuale îți poți ajuta copilul cu deficiență de auz să înțeleagă ce se spune. Beneficiile utilizării limbajului semnelor cu copiii cu deficiențe de auz sunt numeroase:
- limbajul semnelor oferă o reprezentare vizuală a cuvintelor și conceptelor, ceea ce îi poate ajuta pe copii să le înțeleagă mai bine;
- limbajul semnelor poate fi folosit împreună cu limbajul vorbit, ceea ce îi poate ajuta pe copii să înțeleagă mai bine cuvintele rostite;
- limbajul semnelor poate fi utilizat în medii zgomotoase, unde limbajul vorbit poate fi dificil de înțeles;
- imbajul semnelor poate fi folosit ca o formă de comunicare timpurie, ceea ce poate ajuta copiii cu hipoacuzie să își dezvolte abilitățile lingvistice la o vârstă mai fragedă.
Alte indicii vizuale, cum ar fi gesturile, expresiile faciale și limbajul corpului, pot fi, de asemenea, folosite pentru a sprijini copiii cu deficiențe de auz. Aceste indicii pot fi folosite pentru a indica sensul cuvintelor, frazelor sau propozițiilor. Așadar, nu-ți fie jenă să fii cât mai expresiv atunci când te adresezi copilului tău.
4. Ai răbdare
Copiilor cu deficiențe de auz le poate lua mai mult timp pentru a-și dezvolta vocabularul. Ai răbdare și încurajează-ți copilul să comunice în cel mai bun mod pe care îl știe. Copiii cu hipoacuzie pot avea nevoie de mai mult timp pentru a procesa limbajul vorbit și pot avea, de asemenea, dificultăți în a înțelege vorbirea în locurile zgomotoase. Este important să ai așteptări realiste și să înțelegi care este ritmul de învățare de care copilul tău are nevoie. Totodată, vorbește clar și simplu și folosește gesturi și expresii faciale pentru a-l ajuta să înțeleagă. Încurajează-ți copilul să comunice și nu uita să-i acorzi mai mult timp pentru a răspunde.
Sursa foto: pexels@tatiana-syrikova
Copiii sunt diferiți și se dezvoltă în ritmul lor propriu. Răbdarea și încurajarea sunt esențiale, iar crearea unui mediu prielnic în care copilul tău să se simtă confortabil să comunice este, de asemenea, o condiție cheie pentru a dezvolta un vocabular bogat, în ciuda pierderii de auz.
Cu sprijinul și soluțiile potrivite, copiii cu deficiențe de auz își pot îmbogăți limbajul și își pot atinge potențialul maxim. De asemenea, este important să reținem că fiecare copil este unic și poate avea nevoi specifice, așa că nu uita să colaborezi îndeaproape cu medicii specialiști, educatorii și alți profesioniști (logopedul - pedagog special care studiază, tratează și corectează defectele de pronunțare și de emisie vocală, mai ales la copii) pentru a susține dezvoltarea vocabularului copilului tău.
Poți afla mai multe despre hipoacuzia la copii, cu un click aici, sau despre provocările pe care aceștia le întâlnesc la școală, cu un click aici, iar dacă ai nevoie să vorbești cu un specialist în audiologie, nu ezita să ne contactezi, cu un click aici.