Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

Cum rămâne cu stigma legată de problemele cu auzul? – De la Grecia Antică până în prezent

Autor: Echipa Audio Alfa
26IAN,2023
Cum rămâne cu stigma legată de problemele cu auzul? – De la Grecia Antică până în prezent

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când ne gândim la cuvântul „stigmă” și ce înseamnă acesta pentru noi acum sau ce legătură are cu problemele auditive ale omului modern. Cel mai simplu este să pornim de la Grecia și să vedem cum stătea treaba atunci.

Sursa foto: mark0polo@Unsplash.com

 

Ideea acestui articol este să dea la o parte gândirile învechite și să pună bazele unei noi înțelegeri asupra importanței impactului pe care l-a avut dezvoltarea aparatelor auditive începând cu secolul XX, dar și evoluția serviciilor de audiologie care îi pot oferi unei persoane cu afecțiuni auditive precum hipoacuzie, hiperacuzie, tinitus, fonofobie – despre care poți citi mai multe în alt articol al nostru cu un click aici – o viață cât mai normală. 

Definițiile „stigmei” pe parcursul istoriei

 

Sursa foto: dirkbijstra@Pexels.com

 

În societățile grecești și romane timpurii, cuvântul „stigmat”, derivat din rădăcina „stig” (care înseamnă a înțepa) a fost folosit pentru a se referi la semnele tatuate sau arse pe pielea criminalilor sau sclavilor ca o dovadă vizuală a statutului lor social marginal sau a devianței asociate comportamentului lor. 

 

Apoi, în Europa medievală, au început să apară și alți indicatori, precum: urechile tăiate sau mărcile vizibile. Intenția era adesea de a avertiza publicul larg să păstreze distanța. Mai mult, în secolul XVIII, cuvântul „stigmat” a fost folosit pentru a include semne de boală sau degenerare fizică. 

 

În secolul XX, teoriiile sociologice au extins acest lucru pentru a include indicatori de natură fizică, dar și simbolică pentru a delimita normalul de anormal prin identificarea a ceea a a fost numit „devianța” de la normele sociale sau condamnarea a ceea ce era diferit de standardul așa-zisei „normalități”.

Cum a fost legată „stigma” de problemele auditive

 

Ideea de „stigmat”, în contextul unei dizabilități fizice sau senzoriale, a fost amplificată fără milă până la afecțiuni medicale care implicau deficiențe și limitări funcționale ale corpului sau ale organelor senzoriale, inclusiv de problemele auditive. Problema cu care s-a confrutat istoria alegarea sau echivalarea acestor deficite cu anumite concepte negative, precum:

  • marginalizare, 
  • inferioritate,
  • aberație (în sensul larg al cuvântului, adică „abatere de la ceea ce este normal sau corect”).

 

De fapt, stigmatizarea socială îndreptată către persoanele cu dizabilități senzoriale sau deficit de auz continuă să restricționeze oportunitățile lor de a se integra pe deplin și de a participa la viața comunității. În concepul de medicină modernă, accentul tratamentului este întotdeauna pus nu asupra ideii de a „repara” individul, ci mai degrabă de a „îmbunătăți” situația.

 

Stigma legată de auz e o parte din ceea ce am avut cu toții de a face în cadrul carierei noastre profesionale. Asocierea deficitului de auz cu îmbătrânirea, necesitatea purtării unui aparat auditiv pe viață, costul implicat (sau nu) și disponibilitatea de a accepta ajutor sunt aspecte cu care probabil te confrunți deja, chiar și înainte de a-ți face o programare pentru testarea auditivă (gratuită în cabinetele noastre din țară).

 

Totuși, gândirea omului modern nu mai focalizează aspectele negative ale deficitului fiecăruia, ci se concentrează pe „cum putem să ajutăm pe cineva să ducă o viață cât mai normală”. Proiecte precum „Hear the World” de la Sonova (grupul din care face parte și Phonak) ajută la sensibilizarea felului în care problemele auditive ar trebui privite la școală, muncă sau în orice altă activitate.

 

Sursa foto: https://www.hear-the-world.com/en.

 

Mai mult, saltul pe care l-au făcut dezvoltatorii de aparate auditive performante precum Phonak, multipremiat de-a lungul anilor pentru inovațiile aduse, garantează că auzul tău se poate apropia de normalitate în multiplele medii de audiție prin care treci zilnic. Noile sisteme de operare garantează o comunicare fluidă cu dispozitivele tale smart, în timp ce anumite setări pot fi memorate în aplicația „myPhonak” ca tu să le folosești exact când ai mai multă nevoie. 

 

Sursa foto: www.phonak.com

Cu ce te putem ajuta la Audio Alfa

 

În primul rând, accentul cade pe un diagnostic auditiv cât mai precis și corect făcut, dar și pe alegerea aparatului auditiv potrivit cu hipoacuzia și nevoile tale. Pentru asta ne folosim de experiența noastră de peste 17 ani în domeniu și suntem la curent mereu cu ultimele noutăți despre aparatele auditive recent lansate.

 

În al doilea rând, majoritatea serviciilor noastre sunt complet gratuite, așa că poți beneficia în urma unei programări de:

  • Audiogramă tonală și vocală
  • Probă cu mai multe tipuri de aparate auditive
  • Testarea dispozitivelor acasă 
  • Reglaje pentru aparate auditive
  • Reparații pentru aparatele auditive
  • Olive aparate și Olive Înot (copii și adulți)
  • Garanție și post garanție pentru aparatele achiziționate de la noi

 

Mai mult, avem contract cu toate Casele de Asigurări de Sănătate din toate județele țării și poți obține o decontare de 1.058,77 lei, valoare care se scade din prețul oricărui aparat auditiv din portofoliul nostru. Criteriile de aplicare pentru trimiterea dosarului și alte informații importante le găsești cu un click aici. 

 

Dacă te interesează și plata în rate fără dobândă sau alte perioade de rate, contractele noastre cu TBIPay îți pot oferi exact ce ai nevoie. Vezi detalii suplimentare despre cum aplici și alte informații aici.

 

 

Iar pentru ofertele noastre de aparate auditive performante de la Phonak, Philips și Starkey ne poți contacta la numărul de telefon de pe site, în funcție de cabinetul din țară care e mai aproape de tine sau ne poți vedea cu un click aici.

 

Programează-te cu un click aici.

 
Programare