Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

Pot merge copiii cu hipoacuzie la grădiniță?

Autor: Echipa Audio Alfa

01FEB,2023

Pot merge copiii cu hipoacuzie la grădiniță?

Începerea grădiniței este un pas important și provocator pentru orice copil, dar mai ales pentru un copil cu deficit de auz. Cum știi dacă copilul tău este pregătit pentru această schimbare, ce poți face pentru a-i ușura tranziția sau ce alte sfaturi recomandă specialiștii pentru această etapă din dezvoltarea unui copil cu hipoacuzie - avem toate răspunsurile de care ai nevoie în rândurile de mai jos.

 

Sursa foto: pexels@ksenia-chernaya

 

Hipoacuzia la copii și rolul intervenției timpurii în pregătirea pentru grădiniță

Nu știm exact câți copii suferă de hipoacuzie. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite raportează că aproximativ 1 până la 3 din 1.000 de copii suferă de pierderea auzului. Alte studii au arătat rate de 2 până la 5 la 1.000 de copii. Despre simptomele acestei afecțiuni la cei mici și despre provocările unui asemenea diagnostic am discutat mai demult pe blog. În maxim 3 minute poți vedea care sunt îndrumările noastre cu un click aici. Ceea ce știm și ceea ce studiile susțin cu tărie este că pregătirea pentru diferite etape din viața acestor copii, cum ar fi mersul la grădiniță, poate începe încă din momentul în care este stabilit tipul și gradul de hipoacuzie. Atunci când un copil cu un astfel de diagnostic beneficiază de o intervenție timpurie, chiar înainte de vârsta de șase luni, acest lucru poate reduce semnificativ riscul de întârzieri în dezvoltarea limbajului. La ce se referă intervenția timpurie? Aceasta poate include ședințe de terapie a limbajului sau de logopedie concomitent cu folosirea unui aparat auditiv (indicat fiind cu două) adaptat la nevoile specifice vârstei și gradului de pierdere a auzului. Cu cât cel mic începe mai devreme să primească servicii potrivite deficienței sale de auz, cu atât este mai probabil ca abilitățile sale de vorbire și cele sociale să își atingă potențialul maxim. 

 

Sursa foto: pexels-rodnae-productions

 

Un studiu realizat de către Departamentul de Pediatrie al Colegiului de Medicină de la Universitatea din Cincinnati, a descoperit, prin combinarea datelor din domeniul sănătății publice și al educației, că copiii care au beneficiat de intervenție timpurie înainte de vârsta de șase luni au avut mai multe șanse să fie pregătiți pentru grădiniță decât copiii cu intervenție mai târzie. Aceste rezultate susțin efectele pozitive pe care serviciile de educație timpurie le au pentru copiii cu deficiențe de auz în ceea ce privește rezultatele lor educaționale.

 

Totuși, ce se întâmplă atunci când ai trecut deja prin etapele de intervenție timpurie cu copilul tău și trebuie să decizi dacă acesta este sau nu pregătit să meargă la grădiniță? Iată recomandările specialiștilor noștri Audio Alfa: 

 

1. Evaluează dezvoltarea vorbirii și a limbajului

Poți testa cu ușurință dacă copilul tău este pregătit din punct de vedere al competențelor lingvistice pentru a merge la grădiniță, răspunzând rapid la câteva întrebări:  

  • ✔️ Poate copilul tău să înțeleagă și să urmeze instrucțiuni simple?
  • ✔️ Poate copilul tău să își exprime eficient dorințele și nevoile?
  • ✔️ Are copilul tău abilități de conversație de bază?

 

Abilitățile de vorbire și de limbaj sunt esențiale pentru a începe grădinița. Evaluarea dezvoltării copilului tău în acest domeniu te va ajuta să determini dacă este pregătit pentru cerințele unui cadru educațional formal.

 

Sursa foto: pexels@cottonbro-studio

 

2. Acordă timp pentru dezvoltarea socială și emoțională

Indiferent de gradul de pierdere a auzului, dezvoltarea socială și emoțională este un element cheie de stăpânit pentru orice copil. Încurajează-ți copilul să exerseze abilitățile de bază în ceea ce privește îngrijirea proprie, cum ar fi îmbrăcatul și folosirea toaletei în mod autonom. Învață-l cum să își facă prieteni și să se descurce în situații sociale. Ajută-l să învețe să se descurce singur, dar și să ceară ajutor atunci când este nevoie.

 

Dezvoltarea socială și emoțională este la fel de importantă ca și dezvoltarea academică. Prin pregătirea copilului tău în aceste domenii, îl poți ajuta să aibă succes la grădiniță și dincolo de aceasta.

 

3. Exersează și verifică folosirea aparatului auditiv

Încurajează-ți copilul să poarte aparatul auditiv cât mai mult posibil înainte de a începe grădiniță. Este important ca cel mic să se simtă confortabil purtându-și dispozitivul pentru perioade lungi de timp. De asemenea, este important ca acesta să fie capabil să își pună și să își scoată singur aparatul auditiv și să știe cum să ceară ajutor atunci când ceva nu este în regulă. Exersați împreună punerea și scoaterea dispozitivului pentru a crește încrederea în abilitățile proprii. Ce-ar fi să vă jucați împreună cu întreaga familia de a grădinița pentru a-l ajuta pe cel mic să se simtă pregătit? Familiarizarea și confortul cu aparatul auditiv îi vor permite copilului tău să participe pe deplin la activitățile de la grădiniță, dar și să se bucure de fiecare moment, în ciuda deficienței de auz. 

 

Mai mult, aparatele din gama Sky sunt special gândite pentru nevoile auditive ale copilului tău. Prin urmare, Phonak Sky Marvel oferă o experiență optimă de ascultare în sălile de clasă zgomotoase și locurile de joacă în aer liber – vezi oferta noastră aici. 

 

Sursa foto: www.phonak.com

 

4. Comunică cu personalul grădiniței

Programează o întâlnire cu personalul grădiniței, în care dorești să îți înscrii copilul, pentru a discuta despre pierderea de auz a acestuia și despre orice alte adaptări care ar putea fi necesare. Oferă-le informații despre aparatul auditiv pe care îl poartă cel mic și despre modul în care acesta funcționează. Colaborează cu educatorii pentru a stabili strategii clare de comunicare și pentru a vedea dacă copilul tău se potrivește acelui cadru. 

 

Prin stabilirea unei relații de încredere cu personalul grădiniței, poți contribui în mod semnificativ la asigurarea faptului că nevoile copilului tău sunt satisfăcute și că acesta este pregătit să participe pe deplin la activitățile zilnice.

 

Sursa foto: pexels@yan-krukau

 

5. Cere sprijin din partea specialiștilor

Este normal să ai întrebări peste întrebări atunci când vine vorba de a oferi ceea ce este cel mai bun pentru copilul tău, așa că nu-ți fie teamă să ceri sprijin din partea specialiștilor. Vino în cabinetele Audio Alfa pentru a te asigura în mod gratuit că aparatul auditiv al copilului tău este reglat corespunzător sau pentru a discuta mai multe despre adaptările pe care grădinița le poate face având în vedere gradul de hipoacuzie al acestuia. 

 

Copiii sunt diferiți și se dezvoltă în ritmul lor propriu, așa că ai răbdare și fii deschis să urmezi lucrurile care sunt cele mai firești pentru copilul tău, iar dacă ai nevoie să vorbești cu un specialist în audiologie, nu ezita să ne contactezi, cu un click aici. 

 
Programare