Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

Reglajele aparatelor auditive la Audio Alfa – ce trebuie să știi

Autor: Echipa Audio Alfa
Reglajele aparatelor auditive la Audio Alfa – ce trebuie să știi

Aparatele auditive pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții tale, dacă sunt reglate adecvat. Acest proces nu are loc peste noapte și durează până la trei-patru luni pentru a te obișnui cu sunetele recent redobândite. Află din următoarele rânduri ce presupune această perioadă de ajustare și ce trebuie să știi despre reglajele aparatelor auditive.

 

Adesea, aparatele auditive trebuie să fie reglate de mai multe ori în timpul perioadei de probă. Pentru acest lucru vei avea nevoie de ajutorul unui audiolog, care să te îndrume și să te sprijine cu recomandări specializate. La Audio Alfa te bucuri de o echipă de profesioniști care e gata să-ți explice fiecare detaliu în parte și să te ghideze cu răbdare pe parcursul întregului proces de reglare sau service. Citește mai multe despre serviciile noastre aici.

 

La ce să te aștepți pe măsură ce aparatul auditiv este reglat

 

Atunci când folosești un aparat auditiv, micile schimbări vor fi vizibile încă de la început, cu toate acestea este important să ai răbdare. Inițial, unele sunete ar putea părea prea puternice, ceea ce poate fi un pic copleșitor, chiar deranjant. În timp, creierul tău va reînvăța să distingă diferențele și să decidă care sunt acele sunete pe care trebuie să se concentreze, pe care să le ignore, sau unde trebuie temperată intensitatea.

 

Amintește-ți că pierderea auzului a fost treptată, de-a lungul anilor ai perceput o diminuare a capacității de a auzi anumite sunete din spectrul vorbirii și  din mediul înconjurător, cum ar fi: zgomotul traficului și al vântului, gălăgia din zonele aglomerate și alte zgomote de fond.

 

Când începi să porți un aparat auditiv, aceste sunete vor fi restabilite, dar creierul tău va avea nevoie de exercițiu, adaptare și de reeducare pentru a se concentra selectiv asupra lor și a le filtra semnificația.

 

Înțelegerea modului în care au loc reglajele aparatelor auditive te va ajuta în procesul de adaptare, dar sunt câteva lucruri de care să ții cont:

 

  • ✅ Fii realist: aparatul auditiv te ajută să auzi mai bine, dar nu îți va oferi cu precizie auzul pe care-l știai cândva. Acesta este un nou capitol din viața ta, care poate aduce oportunități cu totul neașteptate. 

  • ✅ Fii răbdător: creierul tău are nevoie de timp pentru a se familiariza cu vorbirea și cu sunetele dispărute din mediul înconjurător. Este un proces care necesită consecvență și răbdare, dar răsplata unui auz mai bun merită din plin.

  • ✅ Fii activ: sunetele pot părea prea puternice sau copleșitoare la început, dar cu exercițiu vei învăța să te concentrezi asupra sunetelor pe care dorești să le auzi. Fii un participant activ la discuții și poartă aparatul auditiv cât mai mult posibil, în special în medii de audiție noi, pentru a recunoaște mai bine sunetele și pentru a învăța ce setări ale aparatelor auditive funcționează cel mai bine pentru tine în diferite situații.

  •  

Cum decurg reglajele aparatelor auditive la Audio Alfa

 

Reglajul aparatelor auditive este un proces ce se realizează în minim trei pași. În cursul acestui proces, aparatul auditiv este adaptat și personalizat nevoilor tale, pentru fiecare ureche în parte, în funcție de gradul pierderii de auz, de tipul aparatului auditiv ales, de obiceiurile auditive și de mediile în care îți desfășori activitatea în cea mai mare parte a timpului.

 

Pasul 1: reglajele primare ale aparatului auditiv

 

Începe prin a purta aparatul auditiv în medii silențioase, cum ar fi acasă, timp de 2-4 ore/zi. Contextele cu mai puțin zgomot de fond tind să fie cel mai puțin copleșitoare. Ascultă-ți propria voce, chiar dacă la început acest lucru poate părea ciudat. 

 

E posibil să fi dezvoltat un obicei din a vorbi mai tare pentru a-ți putea auzi vocea atunci când nu folosești aparatul auditiv. Cum poți rezolva acest lucru? Simplu: exersează vorbitul mai încet și urmărește, spre exemplu, programele de televiziune cu subtitrare pentru a verifica modul în care auzi informațiile transmise.

 

Încearcă să-ți dezvolți nivelul de confort purtând aparatul auditiv cât mai mult posibil, astfel încât să te obișnuiești cu el. Notează într-un jurnal evoluția și ține legătura cu audiologul tău pentru ajustări sau reglaje de finețe. De exemplu, poți nota în jurnal cum îți auzi propria voce, cum îi auzi pe cei de lângă tine, cum auzi televizorul sau radioul, dacă auzi clar atunci când cineva îți vorbește din spate sau din lateral.

 

Pasul 2: reglajele secundare ale aparatului auditiv

 

Toate detaliile pe care le vei observa la primul pas, descris mai sus, îl vor ajuta pe audiologul tău să-ți regleze în mod corespunzător aparatul auditiv. În baza informațiilor transmise de tine, acesta va putea efectua reglajele secundare ale aparatului auditiv, care vizează corectarea problemelor identificate de tine. 

Sala unui teatru, interiorul bisericilor, sălile de conferințe și alte locuri similare pot fi medii de audiție dificile pentru purtătorii de aparate auditive din cauza acusticii. În mod ideal, în astfel de spații, ar trebui să te așezi pe un loc situat central, chiar în partea din față a sălii. Acesta este locul în care acustica este de obicei cea mai bună.

Nu trebuie să fii lângă persoana care vorbește, dar totuși fii suficient de aproape pentru a-i vedea fața. Unele locuri publice dispun de echipamente tehnice speciale pentru a facilita auzul și înțelegerea persoanelor care poartă un aparat auditiv. Întreabă în prealabil sau când ajungi acolo de aceste opțiuni (valabil mai mult în țările mai dezvoltate, dar se fac pași în acest sens și în România). Nu uita, să-ți notezi și în această etapă cele experimentate, când ai timp.

 

Pasul 3: reglajele finale ale aparatului auditiv

 

La acest pas, ești deja familiarizat cu noul tău aparat auditiv. Totuși, s-ar putea să ai încă de notat în jurnalul tău mici neplăceri pe care încă le experimentezi pe parcursul unei zile. Încă o vizită la specialistul tău în audiologie și audioprotezare de la Audio Alfa și gata, aparatul tău auditiv a trecut și de reglajele finale, specifice pentru anumite benzi și frecvențe.

 

Din fericire, aparatele auditive moderne selectează automat volumul adecvat atunci când sunt pornite – detectează sunetul mediului înconjurător și se comută automat. Dacă dorești să reglezi volumul  din aplicația „myPhonak”, cum este cazul aparatelor auditive Phonak din imaginile de mai jos, te sfătuim să nu alegi un volum ridicat pentru că acest lucru contribuie rareori la o percepție mai clară, ci din contră poate îngreuna înțelegerea.

 

 
Programare