Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

O istorie a aparatelor auditive – tehnologie și inovație

Autor: Echipa Audio Alfa
O istorie a aparatelor auditive – tehnologie și inovație

Când ne gândim la un aparat auditiv, cel mai adesea ne vine în minte imaginea acelui aparat supradimensionat, de culoare bej, pe care îl poartă bunica noastră sau, în cel mai bun caz, ne amintim de dispozitivul colorat pe care îl poartă fetița vecinului nostru.

 

Astăzi, însă, aparatele auditive vin în nenumărate forme și dimensiuni, perfect adaptate nevoilor noastre de zi cu zi. Dar nu a fost întotdeauna așa.

 

Află din rândurile de mai jos cum au evoluat aceste dispozitive revoluționare și cum aparatele auditive reușesc să transforme viețile persoanelor cu deficiențe de auz datorită noilor tehnologii.

 

De la legendă la coarne de animale scobite: aparatele auditive primitive

 

Pierderea auzului nu este o afecțiune recentă. Oamenii au fost preocupați încă din cele mai vechi timpuri de cauzele apariției și de cum se pot trata acestea, chiar dacă încă nu căpătase denumirea modernă de hipoacuzie.

 

Prima mențiune scrisă despre pierderea auzului a fost consemnată în Papirusul Ebers, un jurnal medical din Egiptul antic, datând din anul 1550 î.Hr. Textul descrie un remediu pentru „urechile cu auzul prost”, o rețetă care includea injectarea cu ulei de măsline sau plumb roșu în cavitatea urechii.

Dacă aruncăm un ochi peste legendele sau literatura Greciei antice, putem observa, de asemenea, prezența diferitelor dispozitive menite să îmbunătățească auzul. În celebra sa operă literară Iliada, Homer menționează o trompetă vorbitoare (850 î.Hr.). 

Tot în Grecia antică, preocuparea pentru manipularea sunetului era prezentă chiar și în construcția anumitor închisori. Prizonierii erau adăpostiți în temnițe cu tavanul în formă de cupolă. Orice lucru rostit ajungea la ascultătorii de deasupra.

 

Încă din secolul al XIII-lea, cei care sufereau de hipoacuzie foloseau coarnele scobite ale unor animale precum vacile și berbecii drept aparate auditive primitive.

 

Aparatele auditive moderne

 

Printre primele încercări de aparate auditive mai practice, se află trompetele pentru urechi realizate din coarne de animale și tablă de fier în secolul al XVII-lea. 

Abia după inventarea telefonului de către Alexander Graham Bell, în 1876, oamenii de știință au reușit să încorporeze această tehnologie în primele aparate auditive electronice amplificate. Iar abia în 1889, Miller Reese Hutchison a introdus primele aparate auditive electronice.

 

Perioada dintre 1900 și anii 1920 a fost vitală pentru evoluția aparatelor auditive. Primul moment de referință a fost inventarea microfonului din carbon, care presupunea două plăci separate de granule (din carbon) – material care acționa prin amplificarea semnalelor slabe când plăcile se mișcau.

 

A urmat inventarea tubului de vid. Această invenție din anii 1920 a funcționat într-un mod unic. Tubul era alcătuit dintr-un catod și un anod. Scurtă lecție de fizică: un catod este un filament din care se scurge căldura, iar un anod captează căldura degajată. Lee Deforest a adăugat o grilă între cele două, ceea ce a permis un flux controlat de electroni. Rezultatul a fost unul spectaculos: amplificare – în cazul nostru a sunetelor.

Tehnologia tuburilor de vid a îmbunătățit portabilitatea și funcția aparatelor auditive, care, deși introduse în 1913 pentru Expoziția Mondială, erau încă mari și incomode. Această tehnologie a fost standardul până la mijlocul anilor 1940, când a fost inventat tranzistorul, atât de utilizat după apariția sa în procesul comunicării. 

De menționat că tranzistoarele erau mai stabile decât tuburile de  vid, în special pentru că nu mai depindeau de filamente și de o baterie. Mai mult, tranzistorul a deschis calea pentru dezvoltarea primelor aparate auditive mai mici.

 

Anii ‘70 au marcat inventarea microprocesorului și a compresiei de amplitudine pe mai multe frecvențe. Microprocesorul a adus miniaturizarea la un nou nivel, iar compresia a inaugurat utilizarea tehnologiei digitale.

Din acel moment, aparatele auditive au început să evolueze într-un ritm rapid. Procesoarele de mare viteză și microcalculatoarele au fostîn anii 1980. Aparatele auditive complet digitale au apărut pe piață în anii 1990, iar în 2010 au apărut aparatele cu tehnologie bluetooth.

 

Viitorul e aici – cele mai noi aparate auditive

 

Aparatele auditive au parcurs un drum lung, de la primele modele voluminoase la cele aproape insesizabile pe care le avem astăzi. 

Acum fiecare aparat poate fi ajustat cu precizie de către un specialist în domeniul auditiv și personalizate în funcție de nevoile auditive ale utilizatorului. Acestea se pot adapta la diferite medii de ascultare și pot fi conectate la alte dispozitive: calculatoare, televizoare, telefoane, tablete, etc. Caracteristicile speciale permit compatibilitatea cu alte dispozitive electronice și accesibilitatea în spații publice. Sună incredibil, așa-i?

 

Acum am ajuns să vorbim de aparate auditive cu baterie reîncărcabilă ori rezistente la apă, care sunt suficient de inteligente pentru a se adapta la diferite situații de ascultare fără nicio intervenție din partea utilizatorului.

 

Prietenii noștri de la Phonak se numără printre producătorii care s-au remarcat de-a lungul anilor în dezvoltarea unor tehnologii care revoluționează aparatele auditive, iar noi, echipa Audio Alfa, nu putem decât să ne bucurăm că aceste inovații ajung la voi și cu puțin ajutor din partea subsemnaților.

 

Câteva recomandări de aparate auditive

 

Pe lângă prieteniile pe care ne place să considerăm că le construim cu oamenii care trec pe la noi, la Audio Alfa ne place să oferim și câteva recomandări când vine vorba de performanță și calitate. Iată la ce ne referim:

 

  • Virto Paradise: aparatul auditiv intraauricular care te conectează la viață!

  •  

Realizat la comandă, Virto Paradise se potrivește perfect urechilor tale și îți oferă o experiență auditivă de neegalat. Acesta are o compatibilitate universală pentru a te ține conectat la evenimentele din viața ta.

 

  • Phonak Audéo Life: primul aparat auditiv retroauricular rezistent la apă!

  •  

Noul aparat auditiv Phonak Audéo Life (reîncărcabil) poate fi purtat atât la duș, cât și atunci când faci sport datorită unui strat protector care sigilează dispozitivul și acționează ca un material de etanșare.

 

  • Phonak Audéo Paradise: mai aproape de sunetul paradisului!

  •  

În funcție de acustica camerei sau de atenția față de zgomotele acesteia, se mai întâmplă să ai probleme de înțelegere. Motiv pentru care, cu noua tehnologie oferită de Phonak Audéo Paradise, Dynamic Noise Cancellation („anulare dinamică a zgomotului”), poți alege cât de bine să auzi sau nu prin simpla reglare a intensității sunetelor.

 

  • Accesoriile Roger: aceste dispozitive îți pot duce aparatul auditiv la următorul nivel!

  •  

Roger On este conceput pentru a îmbunătăți auzul în situații cu zgomot de fond sau atunci când există o distanță semnificativă între vorbitor și ascultător.

 

Dacă vrei să afli și despre alte aparate auditive impresionante, dar și despre multe alte accesorii care îți pot transforma experiența auditivă de zi cu zi, nu ezita să ne faci o vizită în una dintre locațiile Audio Alfa. Sau, pentru o programare de testare auditivă complet gratuită, tot ce rămâne de făcut este să dai un click aici.

#EnjoyTheSound #AudioAlfa #LifeIsOn #Phonak 

 
Programare