10 muzicieni despre care probabil nu știai că suferă de hipoacuzie
Nu este un lucru neobișnuit ca muzicienii să petreacă ore întregi exersându-și meseria și fiind expuși la niveluri ridicate de zgomot – ceea ce duce adesea la hipoacuzie sau la tinitus – țiuitul neîncetat în urechi, ba chiar la ambele. Fără protecție auditivă (sau cu o protecție auditivă inadecvată), hipoacuzia sau pierderea auzului este un rezultat natural al deteriorării auzului.
Să aruncăm o privire asupra unor muzicieni celebri care au vorbit despre pierderile lor de auz, dar mai ales asupra felului în care apare această afecțiune și ce poți face pentru a o preveni sau pentru a o trata, ulterior, într-un mod adecvat.
Care este legătura dintre muzică și hipoacuzie?
Muzicienii profesioniști prezintă un risc de aproape patru ori mai mare de hipoacuzie cauzată de sunete puternice decât populația generală, arată un studiu publicat în jurnalul oficial al „Facultății de Medicină Ocupațională a Colegiului Regal al Medicilor” din Londra.
De asemenea, aceștia au cu 57% mai multe șanse de a dezvolta tinitus ca urmare a activității lor profesionale. Despre tinitus sau acufene am discutat în detaliu într-un alt articol, pe care îl poți citi în maxim 10 minute cu un click aici.
Desigur, nu muzica în sine cauzează hipoacuzie, ci nivelul de zgomot și timpul de expunere la acesta. Înfundarea urechilor și țiuitul acestora după expunerea la sunete puternice, cum ar fi ascultarea unui concert din primul rând, sunt semne că ți-ai suprasolicitat urechile și că este timpul să te programezi pentru o audiogramă tonală și vocală gratuită, realizată de specialiștii noștri Audio Alfa. Click aici pentru mai multe informații.
Cum poate să apară hipoacuzia după expunerea la sunete puternice?
Gândește expunerea la sunete puternice ca dozarea unui medicament: există o doză recomandată și una maximă, orice peste această limită se va acumula și îți va afecta auzul, de la forme ușoare de pierdere a auzului, până la hipoacuzie profundă și severă.
Există două moduri în care îți poate fi afectat auzul din cauza sunetelor:
- ✅ Expunerea o singură dată la un sunet intens: asemenea unui accident, în acest caz, răul produs este imediat. Acest tip de hipoacuzie apare atunci când ești expus la zgomote extrem de puternice, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă ai fost expus la zgomote puternice și observi modificări ale auzului, discută cu un specialist Audio Alfa pentru a preveni sau a diagnostica din timp diversele afecțiuni ale urechii. Click aici pentru detalii.
- ✅ Expunerea repetată la sunete puternice: în acest caz, este de parcă ți-ai neglija mașina ani de zile, iar într-o zi pur și simplu nu mai pornește. Atunci când te confrunți cu deteriorarea repetată a auzului de-a lungul timpului, aceasta poate duce în cele din urmă la o hipoacuzie severă care va avea un impact asupra calității vieții tale.
Dar, expunerea de care am discutat până acum, mai ales în cazul celor care sunt nevoiți să lucreze lângă sunete puternice, poate fi ușor prevenită cu ajutorul unor protecții speciale. Recomandarea noastră sunt „Serenity Choice” de la Phonak, perfecte pentru toate circumstanțele: somn, vânătoare, muzică, muncă și mersul cu motocicleta.
Este diagnosticul de hipoacuzie sfârșitul unei cariere muzicale?
Hipoacuzia este a treia cea mai frecventă afecțiune cronică din Statele Unite. Aproape de două ori mai multe persoane raportează pierderea auzului decât afecțiuni precum diabetul sau cancerul.
Cu toate acestea, evoluțiile tehnologice din ultimii ani au produs transformări uimitoare în corectarea diferitelor tipuri de hipoacuzie, dar și în ceea ce privește impactul estetic al aparatelor auditive sau adaptarea acestora la stiluri de viață variate. Spre exemplu, compania Phonak, unul dintre liderii mondiali în domeniul aparatelor auditive, a dezvoltat primul aparat auditiv reîncărcabil și rezistent la apă. Află mai multe despre produsele Phonak în locațiile Audio Alfa.
Prin urmare, putem afirma ferm că diagnosticul de hipoacuzie nu este în niciun caz sfârșitul unei cariere muzicale sau al oricărei alte pasiuni din viața ta, ci trebuie văzut ca un început pentru descoperirea unor noi oportunități.
De altfel, exemplul celor 10 muzicieni de mai jos, despre care probabil nu știai că suferă de hipoacuzie, întărește și mai mult afirmația noastră și sperăm că voința acestora te va motiva să nu renunți la lucrurile pe care le iubești, în ciuda unui diagnostic de hipoacuzie.
10 muzicieni care suferă de hipoacuzie
Arta are șii micile ei neajunsuri, mai ales în cazul muzicienilor mari care ajung să sufere de hipoacuzie sau tinitus. Da, te pierzi în mrejele creației și muzica "curge" prin tine, dar auzul poate fi și el afectat de la expunerea constantă la sunete puternice.
În plus, știai că majoritatea muzicienilor menționați fac parte din proiectul „Hear the World” de la Phonak – o inițiativă care e gândită pentru aducerea la cunoștință în masă a problemelor legate de auz? Te lăsăm pe tine să-i descoperi pe cei care nu i-am menționat cu un click aici, sigur o să te surprindă.
Iată câteva exemple:
Chris Martin (Coldplay)
Într-un interviu acordat publicației Daily Mirror, Chris Martin, solistul trupei Coldplay, dezvăluia în 2012 că suferă de tinitus. Cu toate acestea, trupa Coldplay umple în continuare stadioanele din întreaga lume și atrage atenția asupra afecțiunii de hipoacuzie.
Eric Clapton
Chitaristul excepțional și vocalistul Eric Clapton suferă atât de hipoacuzie, cât și de tinitus. Avea reputația de a-și porni amplificatorul „până la 11", ceea ce înseamnă că întotdeauna cânta la volumul maxim posibil.
Ozzy Osbourne
John Michael „Ozzy" Osbourne este cel mai bine cunoscut pentru că a făcut parte din trupa de heavy metal Black Sabbath. Asemenea lui Eric Clapton, și el suferă de tinitus.
Barbra Streisand
Legenda de la Hollywood, Barbra Streisand, trăiește cu tinitus încă de la vârsta de nouă ani. Nu este sigură ce a cauzat această afecțiune, dar țiuitul din urechi a apărut brusc în timp ce era la școală și nu a mai dispărut de atunci. Click aici pentru un interviu în care vorbește deschis despre asta.
Neil Young
Unul dintre cei mai mari cântăreți canadieni, Neil Young, suferă de mult timp de tinitus. În cazul lui Young, tinitusul a avut în cele din urmă un impact asupra muzicii sale, ceea ce l-a determinat să creeze muzică mai „ușoară” în anii ‘90, de exemplu albumul „Harvest Moon”.
Lars Ulrich (Metallica)
Toboșarul trupei Metallica, Lars Ulrich, se luptă cu țiuitul în urechi. La începutul carierei sale, fără protecție pentru urechi, zgomotul puternic a început să-l urmărească pe Ulrich în afara scenei.
Paul Stanley (KISS)
Solistul trupei KISS, Paul Stanley, s-a născut cu microtia de nivel 3, o malformație genetică rară care apare la nivelul urechii o dată la aproximativ 10.000 de nașteri.
Will.i.am (Black Eyed Peas)
Vedeta trupei Black Eyed Peas, Will.i.am, a declarat că lupta sa îndelungată cu tinitus l-a făcut să se împace cu perspectiva de a-și pierde auzul mai târziu în viață.
Phil Collins (Rolling Stone)
În anul 2000, Phil Collins și-a pierdut parțial auzul din cauza unei infecții virale.
Pete Townsend (The Who)
Pete Townshend din renumita trupă rock britanică The Who este unul dintre muzicienii care suferă de hipoacuzie parțială și tinitus.
Audio Alfa – profesioniștii tăi în diagnosticarea hipoacuziei și tratarea tinitusului!
Nu contează dacă ești un muzician sau doar asculți un concert: grija pentru auzul tău este o necesitate. Pentru că vrem să știi cum să te protejezi cât mai bine, deja am scris 2 articole pe blogul nostru care discută despre tipurile de hipoacuzie și unul care pune în perspectivă cum ai putea să previi tinitusul sau acufenele – 2 lecturi de maxim 10 minute pentru că știm că timpul tău e prețios.
La Audio Alfa suntem întotdeauna gata să îți oferim cele mai bune soluții adaptate nevoilor tale, atât pentru protecția auditivă, dar și pentru o reabilitare auditivă corectă și eficientă, click aici pentru detalii.
#AudioAlfa #AparateAuditive #EnjoyTheSound www.audioalfa.ro