Ce înseamnă un diagnostic de hipoacuzie și de câte tipuri poate fi aceasta?
Hipoacuzia este o afecțiune cu adevărat silențioasă, de care, foarte adesea, oamenii nu sunt conștienți pentru că aceasta apare lent, pe parcursul a câtorva ani. Semnele pot fi subtile: “dă mai tare televizorul, nu înțeleg nimic”, “nu-mi place să ne vedem cu ei, abia îi aud ce vorbesc”, dar acestea se pot agrava în timp, până la a-ți face viața mai dificilă.
Chiar și după diagnosticul de hipoacuzie, oamenii așteaptă în medie 10 ani, conform „Centrului Independent de Cercetare al Îmbătrânirii” John Hopkins, pentru a primi efectiv aparatele auditive care îi vor ajuta să audă mai bine. De ce ai face asta? Află din rândurile de mai jos ce înseamnă un diagnostic de hipoacuzie și câte tipuri pot fi, dar, mai ales, cum să transformi această veste într-un nou început.
Diagnosticul de hipoacuzie
Ți-ai luat inima în dinți ca să înțelegi un pic (mai mult) ce înseamnă diagnosticul de hipoacuzie sau de pierderea auzului, așa că noi putem doar să te felicităm și să te ghidăm prin avalanșa de informații legate de acest subiect.
Să începem cu câteva statistici rapide.
Știai că aproximativ 15% din adulții americani au o problemă de auz, iar bărbații sunt de două ori mai predispuși la a fi afectați de hipoacuzie în comparație cu femeile? Hipoacuzia tinde să devină o maladie severă a timpurilor noastre - nu o spunem noi, ci Asociația Americană de Vorbire-Limbaj-Audiție care demonstrează, prin studiile sale, nenumăratele legături dintre un diagnostic de hipoacuzie și declanșarea altor afecțiuni cognitive, precum demența, Alzheimer-ul sau Parkinson-ul.
Este posibil să fii afectat de hipoacuzie dacă există o problemă cu oricare dintre părțile urechii tale. Acest organ este format din trei părți - urechea externă, urechea medie și urechea internă. Atunci când vrem să înțelegem ce înseamnă un diagnostic de hipoacuzie sau de pierderea auzului, ne uităm la trei lucruri:
-
tipul de hipoacuzie;
-
gradul de hipoacuzie;
-
configurația, sau forma.
Dar hai să le luăm pe rând, ca să nu-ți pară nimic prea complicat. Noi suntem aici ca să te ajutăm și ne poți contacta oricând pentru mai multe informații cu un simplu click.
Tipuri de hipoacuzie
Tipul de hipoacuzie pe care îl poți avea depinde de ce parte a auzului este afectată. Există trei tipuri principale de pierdere a auzului:
-
✅ de transmisie;
-
✅ neurosenzorială;
-
✅ mixtă.
1. Hipoacuzia de transmisie
Hipoacuzia de transmisie apare atunci când sunetele nu pot trece prin urechea externă și mijlocie. Este posibil să îți fie greu să auzi sunetele slabe, pe când cele puternice pot fi înăbușite. Acest tip de hipoacuzie poate fi cauzată de:
-
➡️ fluid în urechea medie în urma răcelii sau alergiilor;
-
➡️ infecție a urechii sau otită medie;
-
➡️ funcționarea slabă a trompei lui Eustachio - cea care face legătura între urechea mijlocie și nas;
-
➡️ o gaură în timpan;
-
➡️ tumori benigne;
-
➡️ un obiect blocat în urechea externă;
-
➡️ o problemă legată de modul în care este formată urechea externă sau mijlocie.
Vestea bună este că hipoacuzia de transmisie poate fi tratată de cele mai multe ori prin medicamente sau intervenții chirurgicale. Așa că în acest caz ești doar la un control distanță de o viață cu toți decibelii la purtător. Vezi oferta noastră de consultații aici.
2. Hipoacuzia neurosenzorială
Acum să-ți facem cunoștință cu cel mai frecvent tip de pierdere permanentă a auzului: hipoacuzia neurosenzorială. Spre deosebire de sora ei mai mare (prezentată mai sus), acest tip de hipoacuzie nu mai poate fi tratat prin medicamente sau intervenții chirurgicale, dar aparatele auditive îți pot întinde o mână de ajutor vitală. Asta dacă știi cu ce se mănâncă această afecțiune pentru a putea beneficia de cele mai potrivite instrumente de ajutor.
Acest tip de hipoacuzie poate fi cauzat de următoarele lucruri:
-
➡️ boli;
-
➡️ medicamente ototoxice;
-
➡️ pierderea auzului care se manifestă în familie;
-
➡️ îmbătrânirea (presbiacuzia);
-
➡️ o lovitură puternică la cap/în zona urechilor;
-
➡️ probleme în modul în care este formată urechea internă;
-
➡️ expunerea la zgomote puternice sau explozii.
Odată identificate cauzele, poți trece la căutarea celui mai potrivit aparat auditiv pentru nevoile tale. La Audio Alfa suntem pregătiți cu de toate, cum s-ar zice, click aici ca să vezi cele mai noi tehnologii din domeniu. Auzul tău ne va mulțumi cu siguranță.
3. Hipoacuzia mixtă
Uneori, hipoacuzia de transmisie apare în același timp cu cea neurosenzorială. Acest lucru înseamnă că pot exista leziuni în urechea externă sau medie și în urechea internă sau în calea nervoasă către creier. Aceasta este denumită drept hipoacuzie sau pierdere de auz mixtă.
Tot ceea ce cauzează hipoacuzia de transmisie ori pe cea neurosenzorială poate duce la o pierdere de auz mixtă. Spre exemplu, dacă ai lucrat în preajma unor zgomote puternice, s-ar putea să ai lichid în urechea medie. Cei doi factori împreună ar putea face ca auzul tău să fie mai rău decât ar fi cu o singură problemă.
Fă lumină și mai tare în ceea ce privește tipurile de hipoacuzie și beneficiază gratuit de audiogramă tonală și vocală, consultanță, dar și de recomandări pentru aparate auditive. Click aici pentru mai multe informații. Mai mult, să știi că am mai scris pe blogul nostru un articol fain de tot despre tipurile de pierderi ale auzului, pe care îl poți citi oricând cu un click aici.
Gradul și configurația de hipoacuzie
Gradul și configurația sau forma de hipoacuzie se referă la severitatea pierderii de auz. Mai precis, așa cum arată și graficul de mai jos, vorbim despre ce reușești sau nu să auzi, dar mai ales despre cât de bine poți face uz de sunetele din jur.
Chiar dacă nu apare pe acest grafic, sunetul bormașinii vecinului sigur ar lua premiul întâi drept cel mai puternic sunet inventat vreodată, anunțându-te cu succes că a început weekend-ul. Cu toate acestea, lipsa perceperii unor sunete precum căderea frunzelor, micile șoapte sau faptul că îți curge apa la baie reprezintă instalarea diverselor grade și configurații de hipoacuzie care pot fi identificate cu ajutorul unei audiograme. Vezi soluțiile noastre aici.
Dacă te regăsești chiar și în cel puțin una dintre situațiile descrise mai sus, nu lăsa ca hipoacuzia să preia frâiele vieții tale de zi cu zi. Apelează la specialiștii noștri pentru a te îndruma in acest nou început. Cu Audio Alfa ești cu un pas mai aproape de recăpătarea auzului pierdut, așa că află mai multe detalii aici.