Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

Tinitus sau Acufene – cum apare și de ce trebuie să ne protejăm

Autor: Audio Alfa
Tinitus sau Acufene – cum apare și de ce trebuie să ne protejăm

Tinitus sau obositorul țiuit în urechi reprezintă un simptom al unei afecțiuni preexistente, mai degrabă decât o boală în sine. Deoarece cauzele de apariție ale acestuia nu se cunosc cu exactitate, mai multe teorii au fost propuse pentru a explica cum se manifestă și de ce, fără să ajungă la o concluzie universal valabilă. În acest articol o să discutăm despre factorii de risc și o să vedem cam ce-ar trebui făcut pentru a ne proteja cât se poate de bine.

Sursă foto

Totuși, înainte să intrăm în detalii, putem gândi așa: dintr-o dată te trezești cu un zgomot puternic în ureche, aparent fără niciun motiv, și nu știi ce-i de făcut. Inițial, te poți gândi că e ceva trecător, un disconfort de moment, dar dacă, spre exemplu, observi că apariția tinitusului ține de creșterea sau scăderea tensiunii,  atunci e posibil să ai de-a face cu o formă cronică sau psihologică care trebuie controlată.
Tinitus – posibile cauze și factori de risc
Cu toate că ne aflăm, cum ne place nouă să spunem, pe Tărâmul Sunetelor, asta nu înseamnă că avem la îndemână toate legile și cauzele care duc la apariția tinitusului. Totuși, cel mai important este să punem sănătatea pe primul loc, indiferent de cât de stresați suntem din cauza programului încărcat la muncă și să includem în viața de zi cu zi timp pentru sănătatea noastră.

Sursă foto.
De exemplu, lista potențialilor factori de risc este destul de mare, iar printre aceștia stresul este una dintre posibilele cauze. Alți factori pot fi:

  • ➡️ Pierderea auzului (fie că e vorba de cel unilateral, fie bilateral). Procesul de îmbătrânire poate provoca deteriorarea urechii interne, determinând apariția unor sunete neplăcute care, de fapt, nici nu sunt acolo;
  •  
  • ➡️ Expunerea la zgomote intense într-un mediu fără protecție de tip protecție auditivă Serenity Choice de la Phonak (antifon), la muzică puternică sau folosirea constantă a căștilor sau a altor dispozitive de auz intraauriculare (fără un consult de specialitate);
  •  
  • ➡️ Consumul cronic de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, diuretice. O gamă extinsă de medicamente poate provoca tinitus ca efect secundar, în timp ce unele sunt potențial dăunătoare pentru ureche, cele denumite ototoxice;
  •  
  • ➡️ E important să discuți despre ce medicamente și suplimente folosești cu un medic ORL pentru a determina dacă o combinație sau alta ar putea fi o cauză directă a acestei probleme;
  •  
  • ➡️ Nevralgii dentare; astmul; fumatul; insomnia cronică; osteoartrita și artrita reumatoidă; glaucomul; diabetul zaharat; depresia, anxietatea; diferite afecțiuni ale tiroidei; boli cardio-vasculare; hipertensiune arterială; infecţii auriculare; prezenţa unor corpi străini în urechi; alergii; anemii și altele.

 

De reținut faptul că și o infecție în canalul urechii, leziuni ale capului sau o anumită intervenție chirurgicală în apropierea urechii pot provoca tinitus temporar. Este important să discuți cu un profesionist despre potențialele boli care pot provoca tinitus, inclusiv boala Ménière (o afecțiune a urechii interne care cauzează vertij, acufene sau tinitus, hipoacuzie), dezechilibrul tiroidian sau tumorile cerebrale. Aici te poți programa oricând pentru un consult gratuit la Audio Alfa.
Printre zgomotele care pot apărea sunt: zumzete, ţiuituri, clicuri, fluierături, zăngănituri. Iar unele dintre simptomele care pot însoți această afecțiune sunt: scurgeri sau secreţii auriculare, ameţeală sau vertij, durere în zona urechii, febră, cefalee, stare generală alterată, letargie, roşeaţă, căldură locală, umflătura locală.

 

Tinitus sau acufene – cum ne putem proteja?

Ca să ne putem proteja împotriva apariției tinitusului, trebuie să trăim o viață cât mai echilibrată, cu o alimentație bună, sport când se poate și fără abuzuri de nicotină sau alte substanțe dăunătoare pe termen lung.

Verifică-ți medicamentele

Mai mult de 590 de medicamente și substanțe chimice pot declanșa apariția tinitusului sau acufenelor. Dacă percepi un țiuit supărător la scurt timp după ce ai luat un medicament nou, discută cu medicul tău ORL-ist despre trecerea la altceva sau schimbarea dozei.

Evită, pe cât posibil, stresul

Insomnia, anxietatea și frustrarea pot fi combătute prin abordări bazate pe consiliere, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă, biofeedback-ul, terapia bazată pe mindfulness, împreună cu terapia prin sunet și muzică.

Gândește-te, dacă e cazul, să folosești un aparat auditiv
Prin amplificarea sunetului de fundal, aparatele auditive fac ca tinitusul să fie mai puțin perceptibil. De asemenea, acesta poate reduce stresul care apare atunci când încerci să auzi și să înțelegi ce se discută în timp ce țiutul obositor continuă să deranjeze. Vezi oferta noastră aici.


Optează pentru o dietă echilibrată, chiar mediteraneană
De ce? Pentru că e bogată în pește, legume verzi, ulei de măsline, nuci, semințe, fructe și impune un consum scăzut de carne roșie, de alimente procesate, grăsimi saturate, sare și zaharuri. Mai mult, ține cont de faptul că anumite suplimente alimentare, precum magneziul, zincul sau vitaminele B pot ajuta la menținerea unei sănătăți optime și pot preveni apariția tinitusului sau acufenelor.

Sursă foto.

 

Consult gratuit la Audio Alfa dacă suferi de tinitus sau acufene

Nu lăsa acest țiuit care poate deveni insuportabil să-ți conducă viața! Vino la Audio Alfa pentru o discuție cu un audiolog, spune-i care sunt simptomele tale și împreună putem găsi o soluție de mascare a acestor sunete astfel încât să simți o evoluție pozitivă în starea ta generală.

Află ce conține oferta noastră cu un click aici. Iar dacă vrei să găsești ceva care să te ajute sau chiar să te binedispună, Tărâmul Sunetelor e vast în conținutul său de articole despre tot ce facem noi, îl poți găsi printr-un simplu click aici.

#EnjoyTheSound #LifeIsOn #Phonak #AudioAlfa #AparateAuditive www.audioalfa.ro

 
Programare