Au fost identificați noi markeri ai procesului de îmbătrânire

©

Autor:

Au fost identificați noi markeri ai procesului de îmbătrânire
Celulele senescente - și mai important factorii pe care îi secretă, cunoscuți colectiv ca fenotipul secretor asociat cu senescența (SASP) - sunt percepute ca fiind markeri, atât pentru procesul de îmbătrânire, cât și pentru bolile cronice multiple.
Un nou studiu a publicat în jurnalul PLOS Biology utilizează o tehnică numită spectrometrie de masă combinată cu bioinformatică pentru a identifica secrețiile proteice sale celulelor senescente. Rezultatele cercetătorilor arată că SASP este de până la zece ori mai complex decât se apreciază în prezent.

Studiile efectuate pe șoareci au demonstrat că îndepărtarea celulelor senescente are efecte benefice asupra funcțiilor cardiace, vasculare, metabolice, neurologice, renale, pulmonare și musculo-scheletice. Prin urmare, eliminarea selectivă a celulelor senescente sau inhibarea SASP sunt abordări terapeutice promițătoare pentru a trata bolile legate de vârstă la om.

„Credem că proteinele secretate de celulele senescente vor fi markeri importanți pentru îmbătrânire, boli neurodegenerative și alte boli marcate de prezența celulelor senescente”, a declarat Nathan Basisty, unul dintre colaboratorii studiului.

Dezvoltarea de medicamente care elimină celulele senescente, cunoscute sub numele de senolitice sau de medicamente care inhibă SASP, cunoscute sub numele de senomorf, necesită markeri moleculari pentru a evalua abundența celulelor senescente.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-01-2020 | creare: 21-01-2020 | Vizite: 920
Bibliografie
A secreted signature of aging cells. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200116141730.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •